Lybra JTD - sprawdzenie/wymiana termostatu
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Odp: Lybra - sprawdzenie termostatu
nie ma drastycznego wpływu na silnik, zwłaszcza, że nie jest uszkodzony całkowicie. Największe ryzyko (przegrzania) jest jeśli termostat się nie otwiera, a Twój otwiera się tylko za wcześnie.
Dziś wymieniłem termostat w silniku 1,9 jtd AR32302 - auto z 1999 r. a termostat w oryginale - kupiłem bher'a zamiennik - teraz wreszcie auto się nagrzewa 
No i cieplej w środku - wszytko trwało ok. 3 h dodatkowo dałem troche silikonu po zewnętrznym obwodzie uszczelki żeby dwa razy nie odkręcać - dramat z wężami - poprzywierały musiałem wkrętakiem zruszyć ...
Drugi raz poszło by w godzinę
Pozdrawiam - warto wymienić

No i cieplej w środku - wszytko trwało ok. 3 h dodatkowo dałem troche silikonu po zewnętrznym obwodzie uszczelki żeby dwa razy nie odkręcać - dramat z wężami - poprzywierały musiałem wkrętakiem zruszyć ...
Drugi raz poszło by w godzinę

Pozdrawiam - warto wymienić

jest laguna II 3.0 V6 24V
Była AR 166 3,0 V6 24V
Była Lancia Kappa 2,0 20V
Była AR 33ie i wiele innych
Stanisław tel.668 373 464
Była AR 166 3,0 V6 24V
Była Lancia Kappa 2,0 20V
Była AR 33ie i wiele innych
Stanisław tel.668 373 464
czyli możliwe ze to czujnik przy termostacie?Stanisław pisze:rób zawieszenie bo czytając to co napisałeś to twierdze że termostat masz sprawny
Lybra 1.9 JTD 115KM 

Za termostat wraz z opaskami zapłaciłem ok. 200 zł
Ostatnio zmieniony 31 paź 2009, 20:15 przez Jarek T, łącznie zmieniany 1 raz.
co ty Jarek w Afryce mieszkasz?? 

A czy to normalne że jeżeli stanę w korku to temperatura silnika wynosi 90 stopni ... włączę nawiew to nie dochodzi do 90 stopni ... a w trasie również oscyluje w okolicach 75 stopni ... silnik 2.4 JTD.
Czy tutaj jest to wina termostatu ?
Czy tutaj jest to wina termostatu ?
- topcio
nie wiem jak w Lybrze ale w Kappie to normalka
Mam lybre 1.8 temp 90st chocby skały srały nie ważne, czy stoję w korku itp
Ostatnio zrobiłem jednorazowo bez wyłączania silnika 50 km i temp doszła do 75. Powinno na pewno osiągnąć 90 stopni. Termostat już kupiłem i teraz sie zastanawiam czy czasami nie jest walnięty czujnik temperatury. Proszę o jednoznaczną ocenę czy to wina termostatu. Jak by co to mam możliwość oddać go do sklepu.
Lybra SW 2,4JTD
- topcio
włóż termometr do zbiornika wyrównawczego to będziesz miał jednoznacznie ile silnik ma stopni, przez internet nikt Ci tego nie powie. Wszystkie objawy wskazują, że termostat jest sprawny, ale jaką temp. utrzymuje to zagadka
- artur_cieslak
- Forumowicz/ka
Lybra - termostat 1.9 jtd
Witam jestem nowym posiadaczem lybry z 2000r 1.9 jtd 105km mam zapytanie czy to wina termostatu że temp cieczy chł. nie dochodzi do 90st żadko kiedy przekracza 65 a jak stoje w korkach to wtedy wzrasta a podczas jazdy spada no i po uruchomieniu silnika gdy jest zimny szybko nagrzewa sie chłodnica
- topcio
połączyłem tematy, ponieważ chyba szukajka się zepsuła
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Miałem podobnie - temp podczas jazdy była w okolicach 70st C,
wymieniłem od razu termostat i czujnik temp. Części wraz z kompletem opasek to niecałe 300zł, za robocizne - jako że mechanik ze mnie żaden, znajomy mnie nieskasował, asystowałem mu tylko
. Powiem tyle: warto wymienić te elementy, po pierwsze jest ciepło, po drugie masz spokojną głowę o silnik.
Pytanie tam było czy wymienić termostat czy opony zimowe, ja bym wymienił termostat, wolna, uważna jazda do wymiany opon, ale silnik sprawny i nie musisz inwestycji dodatkowych czynić z powodu niedogrzania silnika, tym bardziej że "skwaru nie ma"
wymieniłem od razu termostat i czujnik temp. Części wraz z kompletem opasek to niecałe 300zł, za robocizne - jako że mechanik ze mnie żaden, znajomy mnie nieskasował, asystowałem mu tylko

Pytanie tam było czy wymienić termostat czy opony zimowe, ja bym wymienił termostat, wolna, uważna jazda do wymiany opon, ale silnik sprawny i nie musisz inwestycji dodatkowych czynić z powodu niedogrzania silnika, tym bardziej że "skwaru nie ma"

Lancia Lybra 1.9jtd SW