Lybra - zakup klocków i tarcz

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Re: Lybra - zakup klocków i tarcz

Post autor: FXX » 23 cze 2016, 17:28

Ciężka? Lybra waży w okolicach 1400kg... To dużo? Tyle teraz kompakty pokroju Bravo II ważą. Lybra waży mniej więcej tyle ile inne samochody tego segmentu, z tamtych lat, ba wśród swojej konkurencji jest nawet dość lekka.
A przyczyną pękania sprężyn nie jest masa sama w sobie, a to, że są za słabe.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
meqqex
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Przemek
Kontakt:

Post autor: meqqex » 23 cze 2016, 21:06

BlackLybraSW pisze:Fajnie super.
@FXX sam wiesz że lybra jest ciężka i nawet sprężyny potrafią pęknąć z przodu . A do corsy to nawet na tarczach od roweru by się zatrzymała.
Podzielam zdanie Kamila. Sprężyny te oryginalne mają jakąś wadę. A sama waga Lybry nie powala to raczej średnio a raczej lekkie auto max 1410kg (2.4 SW) + "człowieki" ;) itd. sama 1.9 SW waży zaledwie 60 kg mniej. A jak prowadzisz autko min. 2 tony lub nawet 2.5 masy własnej to jest różnica w porównaniu do Lybry i czuć tą masę ;) uwierz.
[Lancia_Lybra_SW_LX_1.9_JTD_85kW_2004R]
6cio biegowy manual
BREMBO Brakes System
Novitec 18 inch wheels
ECU soft update STAGE 1 150 KM / 340 Nm by Ramzes_II

Awatar użytkownika
Bażant
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Jakub
Kontakt:

Post autor: Bażant » 03 mar 2017, 21:47

Ja posiadam w swojej TARCZE HAMULCOWE BLACK DIAMOND COMBI plus klocek EBC green stuff i jest spoko lepiej niż seria polecam tym bardziej jak auto jest po chipie.
Lancia Lybra SW 1.9JTD 155Km i 380NM by https://bztech.pl/
Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.5 V6 Busso

Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Bichoń » 03 wrz 2018, 14:51

Odkopię temat - jakie tarcze+klocki warto teraz kupić do lybry na przód? Podstawowe kryterium: nie mogą piszczeć. Dobrze by było, gdyby też trochę hamowały.
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD

szwagier-lublin
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Tomek

Post autor: szwagier-lublin » 06 wrz 2018, 16:05

Jestem po kompleksowym remoncie hamulców, rok temu przewody elastyczne i DOT, miesiąc temu tarcze i klocki przód + tył. Po wymianie przewodów i płynu - żadnej - prócz psychicznej - różnicy - wymieniałem dla siebie. Ale po ostatnim remoncie wrócił banan na twarz i jest niebo lepiej. Jeżdżę max do 10tys km/rok, pół na pół trasa i miasto i zakupiłem rodzime zestawy ROTINGER + STEINHOFF. Gotowe najlepsze SETY jakie proponuje główny dystrybutor - łatwo znaleźć e-sklep w necie. Klocki z czujnikami zużycia. Wyrobiłem się w 600zł i to był dobry wybór. Jedyna wada tarcz Rotinger - miejsce nie eksploatowane czyli cylinder do montażu koła od razu pokrył się rudym nalotem i to postępuje - nie są tu po prostu pomalowane niczym antykorozyjnym, tylko lity odlew. Ale hamowanie super. Mam wrażenie, że droga hamowania skróciła się z 10 metrów...może to tylko wrażenie. A wcale nie miałem złych komponentów wcześniej (Brembo, textar). Od siebie polecam do normalnej jazdy. Na moje przebiegi - 5 lat z głowy.
Lancia Lybra 2,4JTD 150KM

Awatar użytkownika
cysiek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: cysiek » 07 wrz 2018, 7:47

szwagier-lublin pisze: 06 wrz 2018, 16:05 Jestem po kompleksowym remoncie hamulców, rok temu przewody elastyczne i DOT, miesiąc temu tarcze i klocki przód + tył. Po wymianie przewodów i płynu - żadnej - prócz psychicznej - różnicy - wymieniałem dla siebie. Ale po ostatnim remoncie wrócił banan na twarz i jest niebo lepiej. Jeżdżę max do 10tys km/rok, pół na pół trasa i miasto i zakupiłem rodzime zestawy ROTINGER + STEINHOFF. Gotowe najlepsze SETY jakie proponuje główny dystrybutor - łatwo znaleźć e-sklep w necie. Klocki z czujnikami zużycia. Wyrobiłem się w 600zł i to był dobry wybór. Jedyna wada tarcz Rotinger - miejsce nie eksploatowane czyli cylinder do montażu koła od razu pokrył się rudym nalotem i to postępuje - nie są tu po prostu pomalowane niczym antykorozyjnym, tylko lity odlew. Ale hamowanie super. Mam wrażenie, że droga hamowania skróciła się z 10 metrów...może to tylko wrażenie. A wcale nie miałem złych komponentów wcześniej (Brembo, textar). Od siebie polecam do normalnej jazdy. Na moje przebiegi - 5 lat z głowy.
Na takim zestawie jeżdżę już kilka lat. Jedyny minus to pylenie mocne
Pozdrawiam
Cysiek
Lancia Lybra 2,0 LX 20v 154KM
LPG: Stag IV, KME Silver, Reg Fast

szwagier-lublin
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Tomek

Post autor: szwagier-lublin » 07 wrz 2018, 10:15

Pewnie zależy od modelu klocków, ja jestem zadowolony bo poprzednie klocki Brembo pyliły niewspółmiernie mocno do Steinhof'ów. Grunt, że jest to naprawdę udany kompromis cenowo-jakościowy a produkt polski. Lubię montować rodzime części, z opon też jestem zadowolony ;)
Lancia Lybra 2,4JTD 150KM

Awatar użytkownika
Bażant
Imię: Jakub
Kontakt:

Post autor: Bażant » 27 paź 2018, 18:50

Każdy miękki klocek pyli jeżeli ma być mało pyłu to trzeba kupować z mieszanką ceramiki. ;)
Lancia Lybra SW 1.9JTD 155Km i 380NM by https://bztech.pl/
Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.5 V6 Busso

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i hamulce”