Jak dobrze podłączyc wzmacniacz?

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1998
Rejestracja: 29 mar 2006, 0:00
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzyczki woj. śląskie
Kontakt:

Jak dobrze podłączyc wzmacniacz?

Post autor: aro » 07 mar 2009, 14:45

Mam własnie zamiar tak zrobic z tymi kablami sygnałowymi, puścic je przez tunel środkowy.

Powiedzcie jeszcze, czy potrzebuje wpiąc bezpiecznik pod kabel sygnałowy (wyłanczający i włanczający wzmak)? Czy bez niczego moge się podpiąc pod kabel od anteny i pociągnąc aż do wzmaka?

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1998
Rejestracja: 29 mar 2006, 0:00
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzyczki woj. śląskie
Kontakt:

Jak dobrze podłączyc wzmacniacz?

Post autor: aro » 07 mar 2009, 16:33

Zrobiłem tak jak radziliście. Prawie działa. Mam mały problem, bo po podłączeniu wzmaka przestały grac przednie głosniki, a tylne grają, ale jak załacze radio i dam żeby grał tył pod który podpięty jest wzmak, to światła przygasają, a głosniki grają, ale słychac w nich jakies pukanie, szumy, itp. tak jakby było coś źle podłączone.

Może pokażcie mi to na tym foto wzmaka, które dałem co i jak ustawic.

Już to w miare opanowałem! Pukało coś tam, bo gdzieś przewody głośnikowe mi się stykały, ale już naprawiłem. Gra o wiele lepiej.

Ale nie wiem po co te filtry??? Co nimi się steruje? Dodam, że nie świeci mi lampka czerwona - protect. Zielona świeci.

Awatar użytkownika
maki
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 333
Rejestracja: 30 maja 2007, 0:00
Lokalizacja: RZESZÓW

Jak dobrze podłączyc wzmacniacz?

Post autor: maki » 07 mar 2009, 18:38

zielona ma świecić, czerwona nie.

LPF ustawia się dla wooferow, a HPF dla suba. Tu musisz sam sobie to ustawić, dla własnego ucha. oba filtry odcinają odpowiednie pasma.
Ustawisz HPF na 100Hz, to głośniki nie bedą grały pasm do 100Hz, LPF ustawisz na 100Hz to będzie grał pasma do 100Hz.

1. nie uruchamiaj radia bez włączenia silnika bo inaczej zaraz padnie akumulator. Może to być przyczyną tego że przygasają Ci światła.
2. nie rozumie dlaczego podłączyłeś tylnie głośniki do wzmaka,
tył jeśli jest Ci w ogóle potrzebny, to sobie zostaw, ale do wzmaka podłącz przód.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1998
Rejestracja: 29 mar 2006, 0:00
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzyczki woj. śląskie
Kontakt:

Jak dobrze podłączyc wzmacniacz?

Post autor: aro » 07 mar 2009, 23:35

Maki, wszystko fajnie, ale tył mam 165mm głośniki odseparowane, a przód 100mm też odseparowane. Podłączyłem te 16, aby był jakiś basik. Powiem, że gra to dużo lepiej i mocniej niż pod radiem. No i radio odciążyłem. Teraz już nie przygasa.

Z aku już mam wszystko ok. Sprawdzałem miernikiem i jak mam włączone radio ze wzmakiem, silnik pracuje to ładowanie ma pow. 14v Wszystko w normie. Już mi światła nie przygasają.

Awatar użytkownika
maki
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 333
Rejestracja: 30 maja 2007, 0:00
Lokalizacja: RZESZÓW

Jak dobrze podłączyc wzmacniacz?

Post autor: maki » 08 mar 2009, 0:01

"aro" pisze:Maki, wszystko fajnie, ale tył mam 165mm głośniki odseparowane, a przód 100mm też odseparowane. Podłączyłem te 16, aby był jakiś basik. Powiem, że gra to dużo lepiej i mocniej niż pod radiem. No
Lepiej musi grać :D rada na przyszłość, odłącz spod wzmaka tył, podepnij przód i zainwestuj w niedużego suba (150W), tylko wtedy będzie potrzebny 4-ro kanałowy wzmak. A zobaczysz że będzie cacy. CA to choroba, więc ta przyszłość może być całkiem blisko :wink:

a z tymi filtrami doszedłeś do ładu? pamiętam że długo nad tym siedziałem ze znajomym żeby ładnie to wszystko zestroić.

pozdrawiam i życzę zadowolenia :wink:

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1998
Rejestracja: 29 mar 2006, 0:00
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzyczki woj. śląskie
Kontakt:

Jak dobrze podłączyc wzmacniacz?

Post autor: aro » 08 mar 2009, 0:16

Zadowolenie już jest : yesyes : Gra to fajnie i potwierdziły to jeszcze 2 osoby, które porównały granie bez wzmaka i ze wzmakiem. Jednak co wzmacniacz, to wzmacniacz :D

Teraz czekam jeszcze na przewody głośnikowe 2x20mm2 (miedź beztlenowa OFC). Narazie mam całe wnętrze auta rozkopane i ustawiłem go tak, aby grał czekając na te przewody.

Jeszcze musze wymienic bezpiecznik na przewodzie zasilającym, bo jak go zakupiłem to był tam 80A - to chyba troche za dużo :?

Dałem przewody zasilające 16mm2, masa pociągnięta do aku. Długośc i grubośc tych przewodów jest taka sama. Przewody RCA jakies pozłacane i 3 krotnie ekranowane (troche drogie były :))

Zrobiłem tak jak radziłes z pociągnięciem przewodów. Zasilanie poszło z lewej strony, a sygnałowe z prawej strony auta.

Narazie musi wystarczyc taki zestwa jaki jest. Gra to dobrze i ludziskom się podoba. Sie mi coś znów udało zrobic przy aucie.

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc :wink:

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1998
Rejestracja: 29 mar 2006, 0:00
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzyczki woj. śląskie
Kontakt:

Jak dobrze podłączyc wzmacniacz?

Post autor: aro » 08 mar 2009, 0:37

Potrzebuje jeszcze jednej porady, a mianowicie jak dobrze podłączyc przewody głośnikowe ze wzmacniacza do głośnika?
Dodaje foto, gdzie przychodzą te przewody (sorka za jokosc)
Obrazek
Jak je najlepiej połączyc z tymi biegnącymi od radia do głośnika?

Awatar użytkownika
maki
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 333
Rejestracja: 30 maja 2007, 0:00
Lokalizacja: RZESZÓW

Jak dobrze podłączyc wzmacniacz?

Post autor: maki » 08 mar 2009, 1:42

Jak je najlepiej połączyc z tymi biegnącymi od radia do głośnika?
głośniki podpinasz tylko pod wzmacniacz, pod radio podpinasz przód.
schemat zrobiony tak na szybko.
Obrazek

nie wiem czy o to chodzi:
głośniki do wzmacniacza podłączasz do odpowiednich gniazd, plus do plusa, minus do minusa. są 4 wejścia, na dwa głośniki.
Obrazek
nie wiem czy tak są ustawione znaki na Twoim wzmazniaczu. no ale to nie jest problem, napisane jest na nim co jest co.

a tu masz końcówki na przewody. Bo czuje że to miałeś na myśli :wink:

pozdrawiam

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1998
Rejestracja: 29 mar 2006, 0:00
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzyczki woj. śląskie
Kontakt:

Jak dobrze podłączyc wzmacniacz?

Post autor: aro » 08 mar 2009, 10:02

Właśnie Maki o takie końcówki mi chodziło. U nas w mieście to w ogóle jest porażka coś kupic dla audio do auta. Zjeździłem pare sklepów i raz niema tego raz tego, całą sobote poświęciłem, na jeźdzenie za potrzebnymi elementami, a i tak jeszcze wszystkiego nie kupiłem. W poniedziałek lub wtorek znów atak na wzmacniacz. Tylko czekam na te konkretne przewody głosnikowe.

Co do wzmacniacza i podłączenia do niego głosników, to jest na nim napisane jaki głośnik gdzie podłączyc, także z tym nie ma problemu.

Zastanawiam się jeszcze, cz podłączyc do tych 16 głośniki wysokotonowe, bo mam nowe nie otwarte w opakowaniu jeszcze niedawno zakupione.

Dzięki Maki :wink: Widze, że znasz się na tym co robisz.

Awatar użytkownika
Chasqui
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 291
Rejestracja: 14 kwie 2008, 0:00

Jak dobrze podłączyc wzmacniacz?

Post autor: Chasqui » 08 mar 2009, 10:10

"aro" pisze:Właśnie Maki o takie końcówki mi chodziło. U nas w mieście to w ogóle jest porażka coś kupic dla audio do auta. Zjeździłem pare sklepów i raz niema tego raz tego, całą sobote poświęciłem, na jeźdzenie za potrzebnymi elementami, a i tak jeszcze wszystkiego nie kupiłem. W poniedziałek lub wtorek znów atak na wzmacniacz. Tylko czekam na te konkretne przewody głosnikowe.
ARO -Media Markt w Rybniku(ja właśnie tam kupiłem taki zestaw)
Są komplety przewodów, z bezpiecznikiem i końcówkami (kable +, masa, głośnikowe, sterowanie, pancerzyk) wszystko w komplecie. Ceny niestety nie pamiętam.

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1998
Rejestracja: 29 mar 2006, 0:00
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzyczki woj. śląskie
Kontakt:

Jak dobrze podłączyc wzmacniacz?

Post autor: aro » 08 mar 2009, 10:32

"Chasqui" pisze:
"aro" pisze:Właśnie Maki o takie końcówki mi chodziło. U nas w mieście to w ogóle jest porażka coś kupic dla audio do auta. Zjeździłem pare sklepów i raz niema tego raz tego, całą sobote poświęciłem, na jeźdzenie za potrzebnymi elementami, a i tak jeszcze wszystkiego nie kupiłem. W poniedziałek lub wtorek znów atak na wzmacniacz. Tylko czekam na te konkretne przewody głosnikowe.
ARO -Media Markt w Rybniku(ja właśnie tam kupiłem taki zestaw)
Są komplety przewodów, z bezpiecznikiem i końcówkami (kable +, masa, głośnikowe, sterowanie, pancerzyk) wszystko w komplecie. Ceny niestety nie pamiętam.
Wiem, wiem, ale ja już mam prawie wszystko, brakuje mi tylko tych końcówek, ale to się zakupi już chyba u mnie na wsi :D

Awatar użytkownika
maki
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 333
Rejestracja: 30 maja 2007, 0:00
Lokalizacja: RZESZÓW

Jak dobrze podłączyc wzmacniacz?

Post autor: maki » 08 mar 2009, 11:22

"aro" pisze: Zastanawiam się jeszcze, cz podłączyc do tych 16 głośniki wysokotonowe, bo mam nowe nie otwarte w opakowaniu jeszcze niedawno zakupione
musisz je podłączyć i wtedy zobaczyć. A masz do nich zwrotnice? bo jeśli nie to może Cię denerwować pisk za uszami. Ale to już na swoje uszy musisz poustawiać.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1998
Rejestracja: 29 mar 2006, 0:00
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzyczki woj. śląskie
Kontakt:

Jak dobrze podłączyc wzmacniacz?

Post autor: aro » 08 mar 2009, 11:25

"maki" pisze:
"aro" pisze: Zastanawiam się jeszcze, cz podłączyc do tych 16 głośniki wysokotonowe, bo mam nowe nie otwarte w opakowaniu jeszcze niedawno zakupione
musisz je podłączyć i wtedy zobaczyć. A masz do nich zwrotnice? bo jeśli nie to może Cię denerwować pisk za uszami. Ale to już na swoje uszy musisz poustawiać.

pozdrawiam
Tak są zwrotnice. Ogólnie to mam w aucie zestaw głośników odseparowanych i grają dużo lepiej niż dwudrożne :D

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1998
Rejestracja: 29 mar 2006, 0:00
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzyczki woj. śląskie
Kontakt:

Jak dobrze podłączyc wzmacniacz?

Post autor: aro » 09 mar 2009, 18:46

Melduje iz operacja montazu wzmaka zakończona :D Wszystko działa jak nalezy, jeszcze tylko regulacja wzmaka i git :wink: Już nawet próbowałem dzis jak gra na 3/4 mocy. Powiem tak - całe auto drży i nie da się tak jeździc :lol: Ale dźwięk jest czysty, bez żadnych zgrzytów, czy charczenia - na tym mi najbardziej zależało : yesyes : A na robieniu wsi pod remiza mi nie zależy :lol: Więc ustawie go sobie, aby ładnie głosniki grały z lekkim basikiem i dam jeszcze te dwa wysokotonowce, bo próbowałem jak grają i jest jeszcze lepszy dźwięk z nimi.

Awatar użytkownika
maki
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 333
Rejestracja: 30 maja 2007, 0:00
Lokalizacja: RZESZÓW

Jak dobrze podłączyc wzmacniacz?

Post autor: maki » 10 mar 2009, 0:02

"aro" pisze:Melduje iz operacja montazu wzmaka zakończona :D Wszystko działa jak nalezy, jeszcze tylko regulacja wzmaka i git :wink: Już nawet próbowałem dzis jak gra na 3/4 mocy. Powiem tak - całe auto drży i nie da się tak jeździc :lol: Ale dźwięk jest czysty, bez żadnych zgrzytów, czy charczenia - na tym mi najbardziej zależało : yesyes : A na robieniu wsi pod remiza mi nie zależy :lol: Więc ustawie go sobie, aby ładnie głosniki grały z lekkim basikiem i dam jeszcze te dwa wysokotonowce, bo próbowałem jak grają i jest jeszcze lepszy dźwięk z nimi.
I o to chodzi, tzn. nie o "wieś pod remizą", a o zadowolenie. Ale przód pewnie troszkę charczy, prawda (przy większej głośności)? Będzie trzeba o tym pomyśleć
:wink: mam rację?

pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio & Navi”