Kappa - prędkościomierz

Boorek

Odp: Kappa - prędkościomierz

Post autor: Boorek » 24 maja 2009, 18:23

Witam! i ja tez mam problem z prędkościomierzem. jak kluczyka nie ma w stacyjce to pokazuje 220 km jak sie przekręci na zapłon to od razu idzie pionowo w dół i tak zostaje, licznik kilometrów działa reszta też, czy przyczyna będzie leżała we wskaźnikach, braku masy, czy może jeszcze coś innego? jak ktoś chce to mogę wysłać filmik co i jak :-? Pozdrawiam

gagu
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 12
Rejestracja: 25 sty 2014, 16:24
Lokalizacja: Wypełnij to pole

Re: Kappa - prędkościomierz

Post autor: gagu » 03 lip 2017, 14:18

Podpinam się z odgrzewanym kotletem. Mam taki sam problem, jak kolega powyżej. Przy zapłonie wskazówka na 220, a potem ostro na dół zgodnie z wzrostem prędkości i tam już zostaje.

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 2536
Rejestracja: 21 wrz 2005, 0:00
Lokalizacja: Radom woj. mazowieckie
Kontakt:

Re: Kappa - prędkościomierz

Post autor: Marcin_D » 03 lip 2017, 16:21

W waszym przypadki winna jest elektryka licznika.

Ale kotleta to ładnego ogrzałeś.

gagu
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 12
Rejestracja: 25 sty 2014, 16:24
Lokalizacja: Wypełnij to pole

Re: Kappa - prędkościomierz

Post autor: gagu » 04 lip 2017, 7:24

Kotlet ładny, ale co zrobię jak mi się awaria o prawie 10 lat przesunęła? :)
Czy to będzie ten impulsator?

Awatar użytkownika
Wilkin
Prezes Lancia Klub Polska
Prezes Lancia Klub Polska
Posty: 5284
Rejestracja: 02 lis 2009, 21:40
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Pruszków
Kontakt:

Re: Kappa - prędkościomierz

Post autor: Wilkin » 04 lip 2017, 7:43

Niekoniecznie,np. w mojej 3.0 nie ma impulsatora a licznik zbiera informację z ABS-u.
byłe: Delta II 1.6 16V Hpe,Kappa 2.0 20V "Litwin" ,Kappa 2.0 20V "Przemytnik",Delta II bi-colore 2.0 16V Vice miss Sypniewo,Ypsilon 1.3 JTD bi-colore Miss Topornia,Kappa 3.0 Coupe Aut 2vice Zwierzyń, Kappa 2.0 20 VT. Alfa 166 3.0 sportronic.
Obecne
Kappa 3.0 sportronic,Kappa 3.0 SW sportronic, Gamma 2.5 Aut.Tipo 1.4 T-jet SW.Ford expedition 5.4. Volt,126p.
Tak z grubsza ;)

Awatar użytkownika
rob_76
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Posty: 3588
Rejestracja: 07 kwie 2013, 22:31
Imię: Robert
Lokalizacja: Gdynia/WorldWide

Re: Kappa - prędkościomierz

Post autor: rob_76 » 05 lip 2017, 0:40

Wilkin pisze:
04 lip 2017, 7:43
Niekoniecznie,np. w mojej 3.0 nie ma impulsatora a licznik zbiera informację z ABS-u.
Dokladnie! Od liftu w 98... Choc trafila mi sie skrzynia od 2.4 Coupe z 97-go, na linki (sic!), z visco oraz impulsatorem wlasnie.... Podobno oryginal...
Autovettura Lancia Beta Coupe S2 2000 119KM Anno Domini '76 - Serce i dusza...
Autovettura Lancia Gamma Coupe S2 2500 i.e. 140KM x2 Anno Domini '80/'81 - Duma i radość...
Autovettura Lancia Kappa Coupe 2400 20V 175KM Anno Domini '98 - Przyjemność i wygoda...
Autovettura Lancia Lybra SW 2.4JTD 140KM Anno Domini '01 - Ekonomika i miekkość...
Chevrolet Volt Hybrid plug-in Anno Domini '13 - Zaawansowanie i oszczędność...
To już wspomnienie: Opel Ascona C 1.6D sedan 4D 54KM, Hyundai Pony IV 1.5 GL sedan 77KM, Renault Clio II Phase I 1.2 RN 60KM, Renault Clio III 1.2 Tce 100KM, Lancia Delta II HPE 2000 16V 139KM, Opel Astra Caravan 1.4 S.P.I. 60KM, Honda Civic VIII 4D 1.8 Ex. 140KM.

Awatar użytkownika
Radek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 125
Rejestracja: 08 maja 2008, 0:00
Lokalizacja: Wszedzień

Re: Kappa - prędkościomierz

Post autor: Radek » 11 gru 2017, 10:11

A jeśli nie działa juz teraz wogóle licznik[wcześniej czasem podrygiwały] i kilometry stanęły szukać w liczniku czy nie wiem czujnik w skrzyni?Abs działa wszystko w liczniku reszta działa

Awatar użytkownika
volf
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 3387
Rejestracja: 07 sty 2007, 0:00
Lokalizacja: powiat Bełchatów

Re: Kappa - prędkościomierz

Post autor: volf » 11 gru 2017, 11:02

A mowa o polifcie czy przedlifcie?
Tak czy owak można podłączyć pod komputer i sprawdzić czy mamy prawidłowy odczyt prędkości-jeśli tak to szukać w liczniku lub kabelkach.
KAPPA TDS & JTD

yattaman
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 114
Rejestracja: 04 cze 2017, 22:09
Imię: Zygmunt
Lokalizacja: BERLYN

Re: Kappa - prędkościomierz

Post autor: yattaman » 08 paź 2019, 19:48

Czy impulsator w skrzyni ma jakiś oring, zaczęło mi się z niego sączyć od góry i zostawiam plamki. Łatwo to zdemontować i uszczelnić?

Awatar użytkownika
kond243
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 2439
Rejestracja: 27 gru 2009, 0:25
Skype: Kondi243
Imię: Konrad
Lokalizacja: Przysieka

Re: Kappa - prędkościomierz

Post autor: kond243 » 08 paź 2019, 20:02

Jeśli polift i nie działa prędkościomierz to opcje są dwie. Umarł zestaw wskaźników. Lub jeśli na desce mamy kontrolkę ABS plus ręczny. Wtedy padł ECU ABS na pompie ABS. Dopóki się nie rozgrzał to działał. Potem martwy licznik i ABS też nie działał. W polifcie zazwyczaj impulsator. Nie pasuje z Themy oraz fiata coupe. Jest inny odczyt impulsów i przy 50km/h licznik pokazuje 200km/h Co do impulsatora to jak pamiętam jest jedna śrubka M6 bodajże i wyciągasz go do góry i jest na nim oring.
Były:Peugeot 309 1.6, Renault Laguna 1.8 8v, Lancia Kappa 2.0 V.I.S.
Są Lancia Kappa 20vt, Lancia Kappa 2.0 V.I.S,Lancia Y 1.2 16v.Lancia Thesis 20vt

yattaman
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 114
Rejestracja: 04 cze 2017, 22:09
Imię: Zygmunt
Lokalizacja: BERLYN

Re: Kappa - prędkościomierz

Post autor: yattaman » 08 paź 2019, 21:55

kond243 pisze:
08 paź 2019, 20:02
Jeśli polift i nie działa prędkościomierz to opcje są dwie. Umarł zestaw wskaźników. Lub jeśli na desce mamy kontrolkę ABS plus ręczny. Wtedy padł ECU ABS na pompie ABS. Dopóki się nie rozgrzał to działał. Potem martwy licznik i ABS też nie działał. W polifcie zazwyczaj impulsator. Nie pasuje z Themy oraz fiata coupe. Jest inny odczyt impulsów i przy 50km/h licznik pokazuje 200km/h Co do impulsatora to jak pamiętam jest jedna śrubka M6 bodajże i wyciągasz go do góry i jest na nim oring.
Dzięki, u mnie nie ma problemów z prędkościomierzem, jedynie olej przekładniowy wycieka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”