Thesis - data i godzina jak ustawić?

Awatar użytkownika
volf
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 3231
Rejestracja: 07 sty 2007, 0:00
Lokalizacja: powiat Bełchatów

Re: Thesis - data i godzina jak ustawić?

Post autor: volf » 29 lis 2019, 20:39

1608cc pisze:
29 lis 2019, 17:11
Tyle, że jak jest sygnał GPS, to podświetla się na szaro i nie idzie ustawić
A to samo nie powinno się ustawić jak złapie sygnał GPS?
KAPPA TDS & JTD

Awatar użytkownika
kond243
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 2280
Rejestracja: 27 gru 2009, 0:25
Skype: Kondi243
Imię: Konrad
Lokalizacja: Przysieka

Re: Thesis - data i godzina jak ustawić?

Post autor: kond243 » 29 lis 2019, 20:40

Powinno ale czasem strajkuje.
Były:Peugeot 309 1.6, Renault Laguna 1.8 8v, Lancia Kappa 2.0 V.I.S.
Są Lancia Kappa 20vt, Lancia Kappa 2.0 V.I.S,Lancia Y 1.2 16v.Lancia Thesis 20vt

Awatar użytkownika
1608cc
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 53
Rejestracja: 06 sie 2019, 20:40
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Małopolskie

Re: Thesis - data i godzina jak ustawić?

Post autor: 1608cc » 29 lis 2019, 21:43

volf pisze:
29 lis 2019, 20:39
A to samo nie powinno się ustawić jak złapie sygnał GPS?
No ma się ustawić, ale jako że Connect to niemiecki wynalazek to nic dziwnego, że nie działa :lol:
Ręcznie można ustawić właśnie jak nie ma zasięgu, natomiast ta opcja ze zmianą godziny w body mi nie działała (testowane na gołym zestawie body + liczniki, więc na aucie może być inaczej).

Awatar użytkownika
paszczak
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 129
Rejestracja: 01 maja 2007, 0:00
Lokalizacja: Radom

Re: Thesis - data i godzina jak ustawić?

Post autor: paszczak » 29 lis 2019, 23:20

O matko!
Wstyd mi... Faktycznie w mes-ie przeoczyłem tą funkcję. To, że w instrukcji pisze o braku sygnału GPS też...
No bo wszyscy pisali o tej płycie navi... Nie wiem po co, bo nawet, gdyby na Polskę była to i tak do niczego się nie nadaje.
No i w instrukcji mi pisało, że się samo ustawi...

Dziś żona zabrała Lancię, ale jutro sprawdzę. Na parking zadaszony w markecie pojadę (i komputer też wezmę) obie możliwości sprawdzę.
Zdam relację.

No i pupa blada...
Na całego.

Zmiana w body (mes-em) oczywiście się powiodła (tak pisało), ale godzina w connekcie bez zmian (niewłaściwa). Wygląda na to, że connect a body to co innego. W mes-ie są to oddzielne pozycje. Niestety w mes-ie, w connect nie ma opcji zmiany czasu/daty. Ustawienia w body dotyczą bardziej samochodu, tak jak np licznik, data następnego przeglądu itp. Tak, czy inaczej daty i tak się w ten sposób nie ustawi.

Z kolei czy z płytą navi, czy bez, czy na powietrzu, czy w podziemnym parkingu opcja ustawienia z palca jest nieaktywna. W zakładce w navi / info jest informacja o widzianych satelitach GPS. Z płytą widzi do 10 satelit, bez płyty pisze o problemie z anteną (więc powinno się dać ustawiać).
A ta cholera nie chce.

Normalnie mnie trafi...

Dużo szukania obrazów płyt, potem właściwych płyt, potem naprawa optyki lasera i nie mam tej zas...ej daty...
Ostatnio nic nie robię, tylko samochody naprawiam (a nie lubię).
Ze dwa miesiące, no, z doskoku walczyłem z jałowymi obrotami w Meśku.
Teraz to...

Jeszcze myślę, czy gubienie godziny po odpięciu akumulatora ma jakieś znaczenie. Wcześniej tego nie miałem. Szukałem jakiejś baterii podtrzymującej podczas rozbiórki connecta, ale chyba jest tylko duży kondensator. Nie miałem takiego, więc nie wymieniałem. Ale chyba nie ma to znaczenia...

tomik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 115
Rejestracja: 07 sie 2013, 22:55
Imię: Tomek
Lokalizacja: Knurów

Re: Thesis - data i godzina jak ustawić?

Post autor: tomik » 04 gru 2019, 17:12

U mnie można zmienić czas tylko przy włączonym zapłonie lub włączonym silniku. Co do baterii/kondensatora to pomierz miernikiem, nawet jak będzie padnięta jakieś napięcie musi być.

Awatar użytkownika
1608cc
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 53
Rejestracja: 06 sie 2019, 20:40
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Małopolskie

Re: Thesis - data i godzina jak ustawić?

Post autor: 1608cc » 04 gru 2019, 17:18

Nie ma baterii, a kondensator jest na głównym zasilaniu i nie odpowiada za podtrzymanie...

Awatar użytkownika
volf
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 3231
Rejestracja: 07 sty 2007, 0:00
Lokalizacja: powiat Bełchatów

Re: Thesis - data i godzina jak ustawić?

Post autor: volf » 04 gru 2019, 18:09

A zima/lato samo się przestawia czy trzeba ręcznie?
Mogli zrobic ustawianie na DCF 77 (jak w wielu VAG'ach) :)
KAPPA TDS & JTD

Awatar użytkownika
bogdan
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1537
Rejestracja: 20 mar 2005, 0:00
Lokalizacja: Narew
Kontakt:

Re: Thesis - data i godzina jak ustawić?

Post autor: bogdan » 04 gru 2019, 18:19

nie samo

Awatar użytkownika
paszczak
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 129
Rejestracja: 01 maja 2007, 0:00
Lokalizacja: Radom

Re: Thesis - data i godzina jak ustawić?

Post autor: paszczak » 04 gru 2019, 21:03

Zaraz, jak nie ma żadnej baterii a kondensator nie odpowiada za podtrzymanie, to jak pamięta stacje radiowe, ścieżkę w zmieniarce i tą nieszczęsną godzinę, co to u mnie nie działa.
Zegar musi mieć podtrzymanie żeby po odpięciu chodził.
Cudów nie ma...
Zwykle...

Awatar użytkownika
volf
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 3231
Rejestracja: 07 sty 2007, 0:00
Lokalizacja: powiat Bełchatów

Re: Thesis - data i godzina jak ustawić?

Post autor: volf » 04 gru 2019, 21:11

A chodzi po odpięciu?
Moze szybko się ustawia np. przez RDS w radiu albo GPS (jak wszystko sprawne)...
Stacje radiowe to raczej są zapisane w pamięci stałej/nieulotnej radia.
Jest jeszcze w Thesis ten mały akumulatorek od ręcznego ale czy on ma cos wspólnego z zegarami?
KAPPA TDS & JTD

Awatar użytkownika
1608cc
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 53
Rejestracja: 06 sie 2019, 20:40
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Małopolskie

Re: Thesis - data i godzina jak ustawić?

Post autor: 1608cc » 04 gru 2019, 21:15

paszczak pisze:
04 gru 2019, 21:03
Zaraz, jak nie ma żadnej baterii a kondensator nie odpowiada za podtrzymanie, to jak pamięta stacje radiowe, ścieżkę w zmieniarce i tą nieszczęsną godzinę, co to u mnie nie działa.
Zegar musi mieć podtrzymanie żeby po odpięciu chodził.
Cudów nie ma...
Zwykle...
Odpinasz akumulator i data się resetuje i na nowo pobiera ją z GPS, a stacje radiowe to istnieje coś takiego jak pamięć EEPROM...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio & Navi”