Dobry
Wczoraj założyłem tempomat do Delty z 2011r (nowy, poziomy grill). Mój samochód to wersja benzynowa 1.4 multiair, ale raczej nie ma to większego znaczenia.
Założyłem i działa
więc dla potomnych umieszczam instrukcję krok po kroku. Zaczynamy.
*Zdjęcia nie moje, pobrane z neta.
1. Zaglądamy pod kierownicę (czerwona strzałka).
817321627_5_1080x720_gold-multiair-140km-swietokrzyskie.jpg
i na samym końcu dolnej obudowy kolumny kierownicy lokalizujemy otwór ze śrubą na klucz imbusowy. Jednocześnie wcześniej zauwazymy szeroką zaślepkę.
Zaślepka:
5246548609.jpg
Po zdjęciu zaślepki (zielone) widać dwa wkręty i ostatni trzeci wkręt na końcu (czerwone)
5113809464.jpg
2. Odkręcamy. Delikatnie zdejmujemy dolną obudowę (po odkręceniu trzech śrub trzyma się tylko na zatrzaskach)
3. Odkręcamy kolejne dwa wkręty trzymające górną część obudowy.
Te dwa wkręty są zlokalizowane zaraz za kołem kierownicy, są głęboko (wysoko) i blisko brzegu. Trzeba się porządnie przyjrzeć i poświecić latarką żeby je znaleźć. Przyda się też jakieś przedłużenie dla imbusa bo są naprawdę glęboko.
Zielone strzalki:
817321627_5_1080x720_gold-multiair-140km-swietokrzyskie.jpg
4. Odkręcamy i delikatnie zdejmujemy.
5. Sprawdzamy czy widać gniazdo do tempomatu (pomarańczowe).
Jeśli nie ma to możemy zamykać obudowę i zabierać zabawki, nic tu po nas.
Jeśli gniazdo jest, to wypinamy je z blokady trzymającej wiązki elektryczne (zielone).
flv8zl.jpg
6. Odkręcamy wkręt (czerwony) i zakładamy manetkę tempomatu.
Przykręcamy wkręty czerwony i zielony.
Z zielonym może być "trochę" zabawy, jest tam trudno się dostać.
Samą manetkę zakładamy najpierw z przodu (na miejsce czerwonego wkrętu) i potem lekko pchając w stronę kierownicy nasuwamy tył (aż zaskoczy w miejsce zielonego wkrętu).
5690120483.jpg
5689527605.jpg
7. Manetka założona, łączymy gniazda (lub mozna połączyć przed

).
Włączamy silnik, ustawiamy na manetce ON, samochód powinien wyświetlić "Cruise Control włączony" i zaświecić ikonę na zegarach.
Nic nie cudujemy z komputerem/body samochodu. Manetka jest wykrywana automatycznie.
8. Zakładamy górną obudowę.
9. Powiększamy dziurę w dolnej obudowie lub kupujemy nową, żeby zmieścić nową manetkę.
5246548609 ? kopia.jpg
Powodzenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.