Kappa - kontrolka ABS ma (chyba) słaby styk

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomczysław ;)

Kappa - kontrolka ABS ma (chyba) słaby styk

Post autor: Tomzik » 20 wrz 2011, 19:09

Od jakiegoś czasu mam mały kłopot z kontrolką od ABS - wywala tam nawet błąd w Examinerze.

ABS oczywiście pracuje prawidłowo. Problem polega na tym, że lampka niby działa poprawnie, tzn. po przekręceniu kluczyka zapala się na chwilę i gaśnie, jednak gdy się pali (w momencie diagnostyki układu) to nie zawsze "pełna parą", czasami przygasa lekko i potrafi tak przygasać i rozjasniać się do poprawnego poziomu kilka razy w ciągu jednego cyklu. Mówiąc po chłopsku- mruga sobie ;)

Podejrzewam, że winą jest słaby styk. Pytanie tylko gdzie go szukać- czy to jakieś typowe miejsce dla tego modelu (w stylu złączki kabli w klapie bagaznika) i często się pojawia czy jestem skazany na rozkręcenie zegarów i szukanie po omacku, a może to gdzieś wcześniej, może gdzieś pod maską?

Myślałem już o wymianie diody, ale dioda raczej sama z siebie tak się chyba nie uszkadza, raczej nie dostaje odpowiedniego napięcia...

Przerabiał ktoś taki temat?
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205

wega
Klubowicz
Klubowicz

Re: Kappa - kontrolka ABS ma (chyba) słaby styk

Post autor: wega » 21 wrz 2011, 19:47

Przede wszystkim sprawdź styki przy kołach. Tam najbardziej są narażone na "czynniki zewnętrzne". Jakiś kontakt spray i jazda.

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Tomzik » 21 wrz 2011, 19:58

Gdyby było cos z czujnikami to wydaje mi się, że ABS by nie działał, tymczasem wszystko jest ok, lampka zapala się po włączeniu zapłonu i gaśnie po chwili zgodnie z procedurą, nie zapalając się więcej.

Jedyny kłopot jest taki, że w trakcie tego kilkusekundowego świecenia potrafi lekko przygasać i ponownie się zapalać kilkakrotnie, jak gdyby miała słaby styk.
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205

Awatar użytkownika
volf
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: volf » 21 wrz 2011, 21:00

Czyli to niepewne świecenie występuje wtedy, gdy kontrolka powinna świecić (czyli zaraz po włączeniu zapłonu) i w trakcie jazdy już nic nie mruga?
Wygląda na zimny lut w liczniku lub jakieś połączenie z komputerem ABS...
KAPPA TDS & JTD

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Tomzik » 21 wrz 2011, 21:52

No własnie- pytanie czy Kappa ma taki feler tzn. czy jest jakieś typowe miejsce gdzie takie zimne luty się najczęściej robią.

W trakcie jazdy już nic nie dolega, ABS działa a lampka juz nie wariuje.

Awatar użytkownika
volf
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: volf » 21 wrz 2011, 22:02

Trudno powiedzieć, ale po wyciągnięciu licznika może coś się da zauważyć, choć nie wiem jak u Ciebie z umiejętnością lutowania...
KAPPA TDS & JTD

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Tomzik » 22 wrz 2011, 9:54

Właśnie wyciągnąłem zegary i nic podejrzanego nie zauważyłem...

Awatar użytkownika
Ramzes_II
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze
Imię: Dominik

Post autor: Ramzes_II » 22 wrz 2011, 22:37

Moze to byc objaw zimnego lutu na zegarach, albo powolne konanie diody. Ledy padając potrafią zmieniac intensywność świecenia, migają itp. Ale te w liczniku są dość solidne, podejrzewam luty na nich i na towarzyszącej drabince rezystorów.
Przelutuj punktowo elementy. Powinno ustąpić.
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW :D

>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166
<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Tomzik » 23 wrz 2011, 17:57

Też tak myślę, bo w sumie jak się puknie w daszek to świeci dobrze ;)

Może w weekend poproszę brachola, żeby mi to przelutował, bo ma większe doświadczenie z lutownicą ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”