Thema - komputer 8v turbo
Pomożecie towarzysze? Potrzebny mi pilnie schemat wyjść z mojego komputera - thema i.e. turbo z '88 - mechanik nie ma tej wersji na dysku serwisowym a jak się okazało kabelkologia z sondy lambda była kompletnie popie... - jeden kabel w ogóle nie podpięty, reszta na 100% źle, sonda do śmietnika.
Pepe le Pew
Lybra SW 2.4 jtd / była Thema i.e. turbo i 2x Delta II HPE 1.8 GT
- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
Masz na forum schemat poszukaj 

przyznaję się nie mogę znaleźć
mam nadzieję że nie miałes na myśli całego programu diagnostycznego - ta opcja odpada bo nie mogę ściągać plików większych niż kilka MB

Pepe le Pew
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
a gdzie taki programik jest??
plis plis powiedcie mi:)
plis plis powiedcie mi:)
- prezesjm
- Klubowicz
Schematy są tu waży to 'tylko' 90MB , wyciąłbym z pliku co potrzeba ale niestety nie umię
z PDF`a Było parę razy na forum jak poszukacie w dziale Download to znajdziecie.

Witam,
Sonda 3-przewodowa, komputer wtryskowy Bosch, sygnał - pin20, ekran - pin 5. Zanim podłączysz - poszukaj (przy odłączonym aku), gdzie ląduje przewód od komputera, powinien mieć zakończenie jednokonektorowe, z kapturkiem. Może się gdzieś zaplatał?
Pozdrawiam
PS
Dane z innego źródła, niż contatto, do modeli 92-94, warto porównać.
Sonda 3-przewodowa, komputer wtryskowy Bosch, sygnał - pin20, ekran - pin 5. Zanim podłączysz - poszukaj (przy odłączonym aku), gdzie ląduje przewód od komputera, powinien mieć zakończenie jednokonektorowe, z kapturkiem. Może się gdzieś zaplatał?
Pozdrawiam
PS
- prezesjm
- Klubowicz
W Cantatto też tak piszą pin 20 i pin 5"wujek" pisze:Witam,
Sonda 3-przewodowa, komputer wtryskowy Bosch, sygnał - pin20, ekran - pin 5.

wg mechanika padł prawdopodobnie sterownik komputera - masa sondy jest OK, kabelki 12V - grzałki - są OK natomiast na kablu sterującym, bezpośrednio na wyjściu z komputera napięcie zmienia się co chwila: raz bardzo wysokie - 10-12V, a innym razem normalne (pon. 1V) i nie wiadomo dlaczego ... - komp sprawdzany przy odpiętej sondzie lambda, także przebicia z grzałki od sondy wykluczone. jak wysiadł komputer to idę się wieszać
no chyba że znajdą mi jakąś tanią używkę ...

Pepe le Pew
Witam,
Był na allegro od Cromy 2.0Tie - jest szansa, że będzie pasował. Albo naprawa, to może być niewielka usterka.
Pozdrawiam
Był na allegro od Cromy 2.0Tie - jest szansa, że będzie pasował. Albo naprawa, to może być niewielka usterka.
Pozdrawiam
może i jest niewielka usterka, ale warsztaty które podejmują się takiej roboty ładnie sobie śpiewają - a znaleźć taki w okolicy Lublina (i tani) nie będzie łatwo ... ale walczę 

Pepe le Pew
-
- Klubowicz
- Imię: mgOmichGD
- Kontakt:
Jak już nie będziesz miał alternatywy to przyślij go pocztą do mnie to Ci to postaram sie zrobic"pew" pisze:może i jest niewielka usterka, ale warsztaty które podejmują się takiej roboty ładnie sobie śpiewają - a znaleźć taki w okolicy Lublina (i tani) nie będzie łatwo ... ale walczę

Pozdrawiam
-
- Klubowicz
- Imię: mgOmichGD
- Kontakt:
a tak w ogóle to podaj numer tego komputera - może taki mam"lancia1969" pisze:Jak już nie będziesz miał alternatywy to przyślij go pocztą do mnie to Ci to postaram sie zrobic"pew" pisze:może i jest niewielka usterka, ale warsztaty które podejmują się takiej roboty ładnie sobie śpiewają - a znaleźć taki w okolicy Lublina (i tani) nie będzie łatwo ... ale walczę![]()
Pozdrawiam

bosch 22....... i dalej
numer zaraz wyciągnę - swoją drogą nie wierzę za bardzo w tą Cromę, bo przecież jednostka centralna steruje nie tylko silnikiem, poza tym zapłonów było chyba kilka rodzajów ...
btw. czy podpinając nowy komputer nie powinno się go zresetować?
btw. czy podpinając nowy komputer nie powinno się go zresetować?
Pepe le Pew
Witam,
Jeżeli się nie mylę to masz dwa komputery - zapłonu i wtrysku. W Cromie zapłon realizował Microplex, a wtrysk LE2/LU-Jetronic. Zapłonowy jest umiejscowiony obok akumulatora, a wtrysk w kabinie. I oba powinny być zamienne Croma - Thema. Resetowanie tych komputerów jest "samoczynne" - odłączenie od zasilania.
Pozdrawiam
Jeżeli się nie mylę to masz dwa komputery - zapłonu i wtrysku. W Cromie zapłon realizował Microplex, a wtrysk LE2/LU-Jetronic. Zapłonowy jest umiejscowiony obok akumulatora, a wtrysk w kabinie. I oba powinny być zamienne Croma - Thema. Resetowanie tych komputerów jest "samoczynne" - odłączenie od zasilania.
Pozdrawiam
Bosch 0280000351 ..."lancia1969" pisze:a tak w ogóle to podaj numer tego komputera - może taki mami plącze się gdzieś po piwnicy
bosch 22....... i dalej
Pepe le Pew