Iskry na silniku - mycie Kappy...
- Skalniak71
- Forumowicz/ka
Iskry na silniku - mycie Kappy...
Witam. Zacznę od tego , iż wiem komu, a właściwie czemu przypisać problem- własnej bezmyślności/ nieuwadze...Myłem silnik i najwyraźniej woda dostała się w elementy zapłonu W chwili obecnej słychać strzały spod kostek bosha(?)- na zdjęciu te 3 odsłonięte jak sądze sterowniki świec. Im bardziej przygazuje tym bardziej się nasilają przeskoki iskier.
Dodam, że samochód jest muuułem ale tylko na gazie. Dławi się na niskich obrotach i kaszle, falują obroty i tak jakby nie dostawał równo paliwa, nie przyspiesza równomiernie jak na benzynie. Byłem u gazownika z tym problemem i poradził mi abym świece wymienił. Zamówiłem więc 6x NGK PFR6B (33zl/szt) i jutro mam nadzieję przystąpić do wymiany. Proszę mi poradzić czy to rozwiąże mój problem? Czy tylko narażam się na wydatek( jeszcze nie płacone ).
Rozumiem że 3 świece są pod tymi kostkami...a gdzie pozostałe 3? jak się zabrać za ich wymiane. Chciałbym również z okazji zabrania się na poważnie za auto przeczyścić silniczek krokowy oraz przepływomierz. Nie wiem jak do tych czynności się zabrać ponieważ raczkuje w mechanice... nawet nie wiem gdzie znajduje się przepł. i silniczek...
Wielkie dzięki za rady... Pozdrawiam, Dawid
Dodam, że samochód jest muuułem ale tylko na gazie. Dławi się na niskich obrotach i kaszle, falują obroty i tak jakby nie dostawał równo paliwa, nie przyspiesza równomiernie jak na benzynie. Byłem u gazownika z tym problemem i poradził mi abym świece wymienił. Zamówiłem więc 6x NGK PFR6B (33zl/szt) i jutro mam nadzieję przystąpić do wymiany. Proszę mi poradzić czy to rozwiąże mój problem? Czy tylko narażam się na wydatek( jeszcze nie płacone ).
Rozumiem że 3 świece są pod tymi kostkami...a gdzie pozostałe 3? jak się zabrać za ich wymiane. Chciałbym również z okazji zabrania się na poważnie za auto przeczyścić silniczek krokowy oraz przepływomierz. Nie wiem jak do tych czynności się zabrać ponieważ raczkuje w mechanice... nawet nie wiem gdzie znajduje się przepł. i silniczek...
Wielkie dzięki za rady... Pozdrawiam, Dawid
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Odp: Iskry na silniku - mycie Kappy...
wyjmij cewki i dokładnie osusz. W gniazdach świec nie stoi jeszcze woda?
- Skalniak71
- Forumowicz/ka
Re: Iskry na silniku - mycie Kappy...
silnik byl grzany i grzany, nonstop 90* i nic, tak zgaszony wyjmowane 2x kostki i nic... dodam że stało się to wczoraj w południe tak więc troche czasu minęło. Może jeszcze raz spróbuje wyjąć kostki i z daleka opalarką wysuszyć te gniazda... sam już nie wiem za co się zabrać.
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
jakie kostki zdjąłeś, z cewek czy cewki wyjąłeś i sprawdziłeś czy świeca nie pływa w wodzie? Jeśli świeca jest w wodzie to grzanie silnika nic nie da, samo nie odparuje
- paśny
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Piotr
Miałem w poprzednim egzemplarzu to samo - poprzedni właściciel umył silnik i potem nic już nie było jak trzeba. U mnie wymiana świec i cewek nie pomogła - podejrzenie padło więc na przewody zasilające cewki, ale tego już nie zdążyłem sprawdzić, bo Kapiszon padł.
Pozostałe świece są pod kolektorem - sporo pracy żeby się tam dostać
Pozostałe świece są pod kolektorem - sporo pracy żeby się tam dostać
Ostatnio zmieniony 23 mar 2010, 21:16 przez paśny, łącznie zmieniany 1 raz.
Viva la macchina
- Skalniak71
- Forumowicz/ka
mowa cały czas o kostkach przykręcanych na 4 śruby imbusowe. Więcej nic nie dłubałem przy silniku, sądziłem, że samo(nie dokońca) przyszło samo odejdzie...
-
- Klubowicz
Jeszcze mozesz sprawdzic, czy do wtyczek wtryskiwaczy nienaleciala woda. Z tego co piszesz po poza iskrami prawdopodobnie niepracuje jakis wtryskiwacz gazowy.
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (dawca), Kappa 2.0 SW wel gruz ,Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V Peugeot 206 cc
-
- Klubowicz
Odp: Re: Iskry na silniku - mycie Kappy...
Kostki ladne okreslenie cewki zaplonowejSkalniak71 pisze:mowa cały czas o kostkach przykręcanych na 4 śruby imbusowe. Więcej nic nie dłubałem przy silniku, sądziłem, że samo(nie dokońca) przyszło samo odejdzie...
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (dawca), Kappa 2.0 SW wel gruz ,Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V Peugeot 206 cc
- Skalniak71
- Forumowicz/ka
Silnik jak pisałem nie pracuje równo, odłączałem wtyczki wtryskiwaczy bo zdziwiło mnie że na pedale do końca ma chwilowe "zwiechy", jakby wtedy mieszanki nie miał lub właśnie świeca nie strzelała...bardzo często strzela- skąd nie wiem, dostaje mocy(ograniczonej po tym myciu) tylko na wysokich obrotach, kilka razy podczas ruszania zgasł. Przy pedale na full do podłogi przyspiesza ale bardzo nie równomiernie. Dostanę jakiś link do sklepu który jest w temacie lancii?
- Skalniak71
- Forumowicz/ka
Lukasz_TG pisze:Kostki ladne okreslenie cewki zaplonowejSkalniak71 pisze:mowa cały czas o kostkach przykręcanych na 4 śruby imbusowe. Więcej nic nie dłubałem przy silniku, sądziłem, że samo(nie dokońca) przyszło samo odejdzie...
Do końca tygodnia ojca nie ma który jest połapany w temacie i musze sam lekarstwo znaleźć dlatego pytam...w końcu czymś do pracy dojechać muszę.Skalniak71 pisze:Nie wiem jak do tych czynności się zabrać ponieważ raczkuje w mechanice... nawet nie wiem gdzie znajduje się przepł. i silniczek...
- Skalniak71
- Forumowicz/ka
Koledzy jeszcze jedno pytanie, gdzie znajdują się pozostałe 3 świece? Trzy są pod cewkami, a pozostałe? Oglądałem silnik z grubsza ale nigdzie ich nie zauważyłem- tzn cewek. Chyba w V6 nie ma tylko 3 świec ?
psadow2 pisze:Pozostałe świece są pod kolektorem - sporo pracy żeby się tam dostać
Lancia Kappa Coupe 2.0t '98 - 1584
Hyosung GV650
Jeep Renegade 1.0 GSE Limited
Hyosung GV650
Jeep Renegade 1.0 GSE Limited
- stabraf
- Administrator
- Imię: Andrzej
Na foto zaznaczyłem kable ,które lecą do pozostałych cewek.Musisz trochę pogrzebać
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
- laminiarz
- Specjalista ds. części zamiennych
poszukaj na forum bo już kiedyś opisałem prawidłowe procedury po myciu silnika.
Podstawa to kompresor i pistolet z cienką długą dyszą.
Czasami trzeba rozebrać niektóre elementy i przedmuchać od środka (przy okazji wymyć).
Jeżeli cewki są stare, to ciecz może wleźć nawet do środka cewki - wtedy już tylko wymiana.
Podstawa to kompresor i pistolet z cienką długą dyszą.
Czasami trzeba rozebrać niektóre elementy i przedmuchać od środka (przy okazji wymyć).
Jeżeli cewki są stare, to ciecz może wleźć nawet do środka cewki - wtedy już tylko wymiana.
- Skalniak71
- Forumowicz/ka
To mnie nie pocieszyliście! Podłubie, wyczyszcze przepływomierz i silniczek krokowy (jeśli znajde ) Może wyeliminuje mi bolączkę która zimą się ujawiniła i znikła z ociepleniem, mianowicie falowanie obrotów.
Jak zdiagnozuje czy cewki to wymiany? obawiam sie że niestety pierwszej młodości nie są i na stanie ich nie będą mieli w sklepach...
Jak zdiagnozuje czy cewki to wymiany? obawiam sie że niestety pierwszej młodości nie są i na stanie ich nie będą mieli w sklepach...