LPG - kalkulacja
LPG - kalkulacja
Witam.
Nudą powodowany wieczorną wziąłem na tapetę opłacalność sekwencyjnej instalacji gazowej do mojej Lucy 2.0. Oto skromne mniej lub bardziej celne spostrzezenia.
Zalożenia:
1. Cena instalacji 4100 pln (najtaniej jak mi sie udalo znalezc Wroclaw)
2. Miesieczny przebieg "na oko" 1000 km (nigdy nie mialem wozu wiec przebieg szacowany)
3. Spalanie gazu 5% wieksze od benzyny (margines biezpieczenstwa)
4. Srednie spalanie benzyny 11l/100 km . W moim przypadku glownie trasa. Do pracy mam 50 km w jedna strone dojezdzamy w 4 wozy na zmiane a wiec 500 km obowiazkowo do pracy .. reszta 500 na przyjemnosci.
5. Cena benzyny na Auchanie 3.55
6. Cena gazu 2.20
Wzor wyjściowy:
Ci - cena instalacji = 4100
mkb - miesieczny koszt benzyny 1000km = 110 litrow czyli 390,5pln
mkg - miesieczny koszt gazu 1000km = 116 litrow czyli 255,5
Cz - czas zwrotu w miesiacach
Cz = Ci / (mkb - mkg)
Cz = 4100 / 135 = 30.37 miesiaca
Wnioski:
Jak dla mnie troche długo. Zdaje sobie sprawe ze kazde podjechanie pod stacje to łzy w oczach jak trza zalać zupke, ale 30 miesiecy zwrotu .. niee.. chyba jednak podziekuje.
Dochodza jeszcze do tego niewielkie kwoty ktorych nikt nie bierze pod uwage, czyli: coroczna kontrola instalacji - 100pln (prawie jeden miesiac zysku jazdy na gazie idzie na przeglad instalki .. fuj) oraz fakt ze zaplon nastepuje na benzynie czyli troche jej zawsze wciagnie, drobne kwoty ale jednak.
No i rzecz, ktora mnie najbardziej niepokoi. Nasz ukochany rząd. Wprowadzili becikowe, nie podniesli akcyzy na benzyne.... maja w zanadrzu pewnie jeszcze jakies zlote pomysly.. ino czekac jak w gazie znajdzie sie wyzsza akcyza i jego cena osiagnie 2,8 albo i 3 pln. Nic tylko sobie żyły wypruć.
... a moze przesadzam.. hmm..
--
Przemek, Lucy 97 2.0
Nudą powodowany wieczorną wziąłem na tapetę opłacalność sekwencyjnej instalacji gazowej do mojej Lucy 2.0. Oto skromne mniej lub bardziej celne spostrzezenia.
Zalożenia:
1. Cena instalacji 4100 pln (najtaniej jak mi sie udalo znalezc Wroclaw)
2. Miesieczny przebieg "na oko" 1000 km (nigdy nie mialem wozu wiec przebieg szacowany)
3. Spalanie gazu 5% wieksze od benzyny (margines biezpieczenstwa)
4. Srednie spalanie benzyny 11l/100 km . W moim przypadku glownie trasa. Do pracy mam 50 km w jedna strone dojezdzamy w 4 wozy na zmiane a wiec 500 km obowiazkowo do pracy .. reszta 500 na przyjemnosci.
5. Cena benzyny na Auchanie 3.55
6. Cena gazu 2.20
Wzor wyjściowy:
Ci - cena instalacji = 4100
mkb - miesieczny koszt benzyny 1000km = 110 litrow czyli 390,5pln
mkg - miesieczny koszt gazu 1000km = 116 litrow czyli 255,5
Cz - czas zwrotu w miesiacach
Cz = Ci / (mkb - mkg)
Cz = 4100 / 135 = 30.37 miesiaca
Wnioski:
Jak dla mnie troche długo. Zdaje sobie sprawe ze kazde podjechanie pod stacje to łzy w oczach jak trza zalać zupke, ale 30 miesiecy zwrotu .. niee.. chyba jednak podziekuje.
Dochodza jeszcze do tego niewielkie kwoty ktorych nikt nie bierze pod uwage, czyli: coroczna kontrola instalacji - 100pln (prawie jeden miesiac zysku jazdy na gazie idzie na przeglad instalki .. fuj) oraz fakt ze zaplon nastepuje na benzynie czyli troche jej zawsze wciagnie, drobne kwoty ale jednak.
No i rzecz, ktora mnie najbardziej niepokoi. Nasz ukochany rząd. Wprowadzili becikowe, nie podniesli akcyzy na benzyne.... maja w zanadrzu pewnie jeszcze jakies zlote pomysly.. ino czekac jak w gazie znajdzie sie wyzsza akcyza i jego cena osiagnie 2,8 albo i 3 pln. Nic tylko sobie żyły wypruć.
... a moze przesadzam.. hmm..
--
Przemek, Lucy 97 2.0
Lancia Kappa 2.0
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica
LPG - kalkulacja
Nie wiem jak sie ma sytuacja w Legnicy ale 3.55 to baaaaardzo optymistyczna cena benzyny . Z moich obserwacji wynika że w tej chwili wacha stoi po jakieś 4 zł a gaz może z 5 groszy droższy niż u ciebie. Skoryguj troche obliczenia 

- mario09
- Klubowicz
LPG - kalkulacja
U mnie benzynka: 3,68 - 3,95 a gaz 2,14 - 2,19
Lancia Thema III 2.0 i.e.+gaz II gen. (zestaw Lovato LovU2)
Lancia Thema III 2.5 turbo ds LS
Lancia Thema III 2.5 turbo ds LS
LPG - kalkulacja
Cóż mogę powiedziec.. niby miasta oba na "L" ale znajdujemy sie przy przeciwnych granicach. Nie mam czego korygowac. Nie podalem cen z czapki, to sa ceny aktualne na dzien 02.12.2005."Piotrek lbn" pisze:Nie wiem jak sie ma sytuacja w Legnicy ale 3.55 to baaaaardzo optymistyczna cena benzyny . Z moich obserwacji wynika że w tej chwili wacha stoi po jakieś 4 zł a gaz może z 5 groszy droższy niż u ciebie. Skoryguj troche obliczenia
Mogę dodac jeszcze pare informacji, choć sądze że nie bedą one dla Was czymś nowym.
Pirwsze primo:
Siec stacji benzynowych przy hipermarketach rośnie i poki co rosnąć bedzie. Te molochy nie czerpia glownych korzysci ze sprzedazy paliw wiec mozna zaryzykowac twierdzenie ze paliwa mogą być na nich tańsze.
Jesli sugerować sie opiniami ludzi bardziej w temacie obeznanych moga one wypierać z rynku stacje, do ktorych sie przyzwyczailiśmy a wiec Shell, Aral czy Orlen.
Drugie primo:
Orlen rozpoczął otwieranie tańszych stacji na obrzeżach terenow zabudowanych. Są to stacje samoobslugowe gdzie koszty utrzymania beda mneijsze a wiec i cena paliwa moze byc nizsza.
PS.
a mnie nadal męczy ta akcyza na gaz

... a moze przesadzam

pozdr.
Przemek.
Lancia Kappa 2.0
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica
LPG - kalkulacja
Jak jechałem na trasie Lublin-Jarosław niedalego Biłgoraja byly chyba 3 stacje na których gaz kosztował 1,99zl. Może stanieje gaz 
Ponad miesiąc temu jak zobaczyłem cene benzynki w Rzeszowie za 3,97 to myślalem że im się z ceną ropy pomyliło, a teraz juz ta cena nie dziwi.

Ponad miesiąc temu jak zobaczyłem cene benzynki w Rzeszowie za 3,97 to myślalem że im się z ceną ropy pomyliło, a teraz juz ta cena nie dziwi.
Lancia Thema 2.0 16v LE VIS - sprzedana
Yamaha FZS600 Fazer 98r - sprowadzony z włoch, więc też makaron
LPG - kalkulacja
U mnie różnica (wliczając w to spalanie benzyny, droższy przegląd, itd...) wynosi 20-25 pln / 100 km (ale średnia spalania na benzynie była ok. 14).
Przy czym różnica cena gazu - cena benzyny zmienia się mocno w czasie; podejrzewam że na wiosnę znów bedzie większa. No i ja nie tankuję na stacjach typu Geant, bo jednak trochę silnika szkoda....
Przy średniej ok. 2000 km / miesiąc instalacja zwróci mi się w ciągu 12-15 miesięcy. IMHO warto, zwłaszcza że na dynamice i przyjemności z jazdy jakoś bardzo negatywnie się to się ta instalacja nie odbija.
Inna sprawa, ze jakbym jeździł mniej niż 1000 km na miesiąc, to pewnie bym sobie to odpuścił...
Przy czym różnica cena gazu - cena benzyny zmienia się mocno w czasie; podejrzewam że na wiosnę znów bedzie większa. No i ja nie tankuję na stacjach typu Geant, bo jednak trochę silnika szkoda....
Przy średniej ok. 2000 km / miesiąc instalacja zwróci mi się w ciągu 12-15 miesięcy. IMHO warto, zwłaszcza że na dynamice i przyjemności z jazdy jakoś bardzo negatywnie się to się ta instalacja nie odbija.
Inna sprawa, ze jakbym jeździł mniej niż 1000 km na miesiąc, to pewnie bym sobie to odpuścił...
******* KJ ******
LPG - kalkulacja
link do kalkulatora swietny. Nie mam pojecia o srednim spalaniu na 100 w przypadku uruchamiania jak rowniez nie wiem ile rocznie wynosza koszty obslugi, wiec przyjąłem wartości proponowane przez programik.
Zmienilem dane: paliwo na stacji nie-hipermarketowej i polecanej przez tankujacych 3.67 i obnizylem cene gazu do 2pln. Tak z ciekawosci jednak nadal utrzymujac umiarkowany optymizm.
Wynik: 29 miesiecy. Nadal za duzo.
Do marca pojezdze na benzynie... zobacze ile kilosow na miesiac wyjdzie, wtedy bede sie zastanawial nad gazem.
pozdrawiam.
Przemek.
Zmienilem dane: paliwo na stacji nie-hipermarketowej i polecanej przez tankujacych 3.67 i obnizylem cene gazu do 2pln. Tak z ciekawosci jednak nadal utrzymujac umiarkowany optymizm.
Wynik: 29 miesiecy. Nadal za duzo.
Do marca pojezdze na benzynie... zobacze ile kilosow na miesiac wyjdzie, wtedy bede sie zastanawial nad gazem.
pozdrawiam.
Przemek.
Lancia Kappa 2.0
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica
LPG - kalkulacja
Masz zwykły silniczek 2,0 więc ja bym myślał nad instalka II generacji, założenie jej to koszt poniżej 2tysięcy. Oszczędzasz ponad 2 tysiące i wtedy instalacja zwróci Ci sie po 1,5 roku.
Wszystko zależy jak długo zamierzasz jeżdzić autem, jak masz ochote zmienić na inna Lancie po 2 latach to lepiej odpuścić sobie instalacje (chociaż latwiej sprzedać auto z gazem).
Wszystko zależy jak długo zamierzasz jeżdzić autem, jak masz ochote zmienić na inna Lancie po 2 latach to lepiej odpuścić sobie instalacje (chociaż latwiej sprzedać auto z gazem).
Lancia Thema 2.0 16v LE VIS - sprzedana
- tomek
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Odp: LPG - kalkulacja
Przy przebiegu 12 tys/rok chyba sie nie oplaca!!!
Przebiegi 25-30i wieksze to byloby ok.
Przebiegi 25-30i wieksze to byloby ok.
LPG - kalkulacja
No dobra, zweryfikowałem ceny dzisiaj na mieście, i wychodzi na to że sie troche machnąłem benzyna 95 średnio 3.90
Ja bym założył 2 generacje tak jak Qba pisał, wtedy raczej powinno ci sie to wszystko zkalkulować na + Gazu.
Ja bym założył 2 generacje tak jak Qba pisał, wtedy raczej powinno ci sie to wszystko zkalkulować na + Gazu.
- EVAN CORTEZ
- Klubowicz
- Kontakt:
LPG - kalkulacja
Najciekawsze jest to że wczoraj na stacji u mnie w Bielsku litr benzynki Pb95 był TAŃSZY o 10 groszy od litra oleju napędowego 

moja historia
BMW E38 735iA 1998 236KM V8
BMW E38 735iA 1998 236KM V8
LPG - kalkulacja
i tak bedzie wkrótce w całym kraju
LPG - kalkulacja
Olej napędowy droższy niz benzyna... kurcze, ale czasy. osobiście zastanawiam się nad gazem w jednym z moich aut, chociaż żali mi "kaleczyć" auto.
2x Kappa LS 2.0 20v '95 & '98 + Thema 2.0 ie 8v '89 + Punto Evo 1.4 MyLife '11
tel. 501-122-517
tel. 501-122-517
- larry123
- Klubowicz
- Kontakt:
lpg
"Qba" pisze:Jak jechałem na trasie Lublin-Jarosław niedalego Biłgoraja byly chyba 3 stacje na których gaz kosztował 1,99zl. Może stanieje gaz
ja zatankowalem raz gaz za 1.95 to lancia nie miala sily isc i lykneła 15 lpg na 100 jak nic
normalnie lyka 12-13