Lybra - czujnik płynu do spryskiwaczy
Witam,
przy jakim poziomie płynu do spryskiwaczy zapala wam się check? U mnie zapala się gdy w zbiorniku mam 2-3 litry płynu i wkurza mnie to, bo bardzo mi ten check daje po oczach. Czy Lybry tak mają czy może u mnie coś jest nie tak?
przy jakim poziomie płynu do spryskiwaczy zapala wam się check? U mnie zapala się gdy w zbiorniku mam 2-3 litry płynu i wkurza mnie to, bo bardzo mi ten check daje po oczach. Czy Lybry tak mają czy może u mnie coś jest nie tak?
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Pewnie masz coś nie tak z czujnikiem...powinien się zapalać jak jest już poniżej 1l. Ja tak miałem, ale ostatnio też mi coś szwankuje ten czujnik, bo zapala mi się "check" podobnie jak u Ciebie. Ale jeszcze się za to nie zabierałem.
Uzupełnij miejscowość w profilu.
Uzupełnij miejscowość w profilu.
U mnie kontrolka za niskiego poziomu płynu spryskiwaczy świeci się cały czas bez wzgledu na poziom (póki co odłączyłem wtyczke). Dostanie się do czujnika wymaga wyjęcia zbiornika przez nadkole. Sam jeszcze sie za to nie zabierałem, poczekam do lata.
Też chyba z tym poczekam aż się cieplej zrobi. A tak z ciekawości, nie wiecie ile mniej więcej kosztuje taki czujnik i gdzie go można kupić?"dudekken" pisze:... Sam jeszcze sie za to nie zabierałem, poczekam do lata.
Czujnik napewno można dokupić bez problemu w ASO, myślę jednak że przyczyną jego niepoprawnego działania jest jego zapieczenie się i wymaga tylko porządnego czyszczenia.
- wacho_czk
- Klubowicz
- Imię: Maciej
Nie wiem jak jest rozwiązany czujnik w Lybrze, ale podejrzewam że podobnie jak w Delcie. Mianowicie nie ma tam żadnych elementów ruchomych które mogły by ulec zapieczeniu. W Delcie czujnik to płytka z jakimś elementem, który prawdopodobnie reaguje na wilgoć, tylko u mnie nie wiedzieć czemu działa on odwrotnie, gdy nie mam płynu to CHECK się nie pali, a gdy wleję to na ogół świeci.
Historia:
Lancia Delta Volvo S40 Vauxhall Astra 1.6 8V
Teraźniejszość:
Lancia Kappa 2.4 JTD 2000r, FYM FY125-3A 2006r

Lancia Delta Volvo S40 Vauxhall Astra 1.6 8V
Teraźniejszość:
Lancia Kappa 2.4 JTD 2000r, FYM FY125-3A 2006r

koszt nowego czujnika w ASO to 380PLN..."dudekken" pisze:Czujnik napewno można dokupić bez problemu w ASO, myślę jednak że przyczyną jego niepoprawnego działania jest jego zapieczenie się i wymaga tylko porządnego czyszczenia.
na allegro można kupić cały używany zbiorniczek z czujnikiem za 100-150pln.
albo jak sugeruje dudekken przeczyścić go.
Lancia Lybra 2,4 JTD INTENSA 150KM
510-027-554
510-027-554
hm.... a u mnie chyba go w ogóle nie ma, bo nic się nie świeci. Jak wygląda ta kontrolka?"mi2849ma" pisze:koszt nowego czujnika w ASO to 380PLN..."dudekken" pisze:Czujnik napewno można dokupić bez problemu w ASO, myślę jednak że przyczyną jego niepoprawnego działania jest jego zapieczenie się i wymaga tylko porządnego czyszczenia.
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM
Toper

"Toper" pisze:hm.... a u mnie chyba go w ogóle nie ma, bo nic się nie świeci. Jak wygląda ta kontrolka?"mi2849ma" pisze:koszt nowego czujnika w ASO to 380PLN..."dudekken" pisze:Czujnik napewno można dokupić bez problemu w ASO, myślę jednak że przyczyną jego niepoprawnego działania jest jego zapieczenie się i wymaga tylko porządnego czyszczenia.
zajrzyj do manualu...
posiadasz takowy do lybry?
tak, ale nie mam go teraz pod ręką i nie mam jak sprawdzić. Na pewno nic nowego się nie zapala i gaśnie w zależności od ilości płynu."adamc" pisze:
zajrzyj do manualu...
Jutro sprawdzę w instrukcji jak to ma wyglądać, ale chyba nie mam tego czujnika.
Pozdrawiam
Toper
Toper

W każdej wersji był czujnik w zbiorniku płynu. Możesz Toper mieć go odłączonego tak jak ja.
Zaglądałem pod maskę żeby zobaczyć jak wyjąć zbiornik. Powiem szczerze że jest trochę gimnastyki
i coś mi się wydaje że przez nadkole nie wyjdzie i inaczej jak przez odkręcenie błotnika się nie da, aczkolwiek mogę się mylić. W każdym razie robota na lato bo teraz za zimno.
Zaglądałem pod maskę żeby zobaczyć jak wyjąć zbiornik. Powiem szczerze że jest trochę gimnastyki

zapala się check oczywiście, a na ICS błyszczy jak słońce żółta kontrolka..."Toper" pisze:tak, ale nie mam go teraz pod ręką i nie mam jak sprawdzić. Na pewno nic nowego się nie zapala i gaśnie w zależności od ilości płynu."adamc" pisze:
zajrzyj do manualu...
Jutro sprawdzę w instrukcji jak to ma wyglądać, ale chyba nie mam tego czujnika.

-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Ponoć czujniki poziomu płynu były montowane do lipca 2003, potem z tego Lancia zrezygnowała, tak jak z osobnej pompki płynu na tylną szybę.
- CC
- Klubowicz
- Imię: Czarek
- Kontakt:
Lybra - spryskiwacz
Witam!!!Zauważyłem że zapala mi sie kontrolka od spryskiwacza po jednej dłuższej trasie.A w zbiorniczku ledwo co ubyło płynu, Macie to samo??? Pozdrowionka
Re: Lybra - spryskiwacz
Nie nie mam tego samego
Logicznie rzecz biorąc wychodzi na czujnik skoro płynu jest dużo.

Logicznie rzecz biorąc wychodzi na czujnik skoro płynu jest dużo.
Lybra SW 2,4JTD