caly czas probuje wyjsc na "prostą" z autkiem

tym razem na tapecie:
- prowadnica el. szyby przedniej od pasarzera - środkowa część jest "zwichrowana" -tak mi powiedzial elektryk, ktory zdemontowal cale drzwi ...
kosmos- w sklepie powiedziano mi za nie ma zamiennikow a co za tym idzie jestem zmuszona kupic orygonal czyli wylozyc ok. 600 pln - masakra !!!
Ratunku !!! Szukam sklepu, kontaktu, kogos z czesciami uzywanymi do Y może tam ktoś mnie poratuje ... pliss !!!
- no i alarm, poprzedni wlasiciel zdemontowal syrene bo / podobno/ zgubil klucz z pilotem ale potem sie znalazl ale juz nie zalozyl syreny - hmmm ?
wczoraj bylam u elektryka / to ten sam co od prowadnicy/ sprawdzil , zamontowal syrene ale nici pilot nie wysyla zadnego sygnalu / bateryjka jest ok/ tzn pilot sie rozkodowal z centrala czy czyms takim ... sugeruje zakupienie nowego alarmu i tutaj kolejne ok 400 pln z montazem - kolejna maskra

Mam pytanko /; skoro pilot sie rozkodowal to czy nie mozna na nowo zakodowac i doprowadzic do stanu uzywalnosci tego alarmu ?!?!
Aha jedyne co dziala w tym alarmie to system antynapadowy tzn. po wlozeniu kluczyka do stacyjki dzrwi same sie blokują.
Niestey nie mam instrukcji od alarmu i nie moge znalezc w aucie tej centralki ... wiec nie znam danych tego autoalarmu

Zaraz zejde do auta i jeszcze bede szukac tej centralki ?
Z gory dziekuje za wszelka pomoc !!!!!!!!!!!!!!!