Dedra - potrzebuję tabelę napięć podawanych przez alternator
Tak jak w temacie, jakie powinno być napięcie na biegu jałowym, przy 2000 obrotach, przy włączonych światłach itd. itd.
- mario09
- Klubowicz
No to z tym pytankiem wal odrazu do Wujka, on Ci na pewno pomoze
Lancia Thema III 2.0 i.e.+gaz II gen. (zestaw Lovato LovU2)
Lancia Thema III 2.5 turbo ds LS
Lancia Thema III 2.5 turbo ds LS
Powiem tak, mam mały problem z moim aku, podczas jazdy na full wypasie(światła, dmuchawa, radio) zaczyna mi zanikać prąd, możliwe że ako siada, ma juz dwa latka, ładowanie w moim to 13,34 V na jałowym, 13,68 na 3000-3500 obrotów, jak wyłączę dmuchawę i radio jest wszystko oki, dodam że żarzy mi się kontrolka alternatora, może coś sprawdzić , może już wymienić
Moje 1.8, na jałowym - 13,6V, wraz ze wzrostem obrotów napięcie niewiele rośnie. Norma to chyba do niecałych 15 V i wiadomo w dół niewiele wyższe od nominalnego, nieobciążonego napięcia akumulatora. Nie są to dane książkowe, ale orientacyjne na tzw. zdrowy rozsądek.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że zanika prąd?
Podczas jazdy przygasają mi kontrolki, nawet potrafi się wyłączyć radio na biegu jałowym
Aku nie ma tu nic do rzeczy. Jakby byl padniety tobys nie odpalił auta."mufnal" pisze:Powiem tak, mam mały problem z moim aku, podczas jazdy na full wypasie(światła, dmuchawa, radio) zaczyna mi zanikać prąd, możliwe że ako siada, ma juz dwa latka, ładowanie w moim to 13,34 V na jałowym, 13,68 na 3000-3500 obrotów, jak wyłączę dmuchawę i radio jest wszystko oki, dodam że żarzy mi się kontrolka alternatora, może coś sprawdzić , może już wymienić :cry:
Napiecie łądowania masz w miare ok.
A swiecenie lampki to juz nie tak ok :-) Po pierwsze wszytskie polaczenia drutowe - majac doswaidczenie na prostszych samochodach wiem ze tam najczesciej wysiadla stykologia. Jezeli to nie to to znaczyloby brak ladowania i walniety alternator. Problem w tym ze gdyby nie ladowal calkowicie to zajechalbys aku w 1/2 godziny.
Tak sie jeszcze zastanawiam - gdzie jest przwód masy podlaczany do silnika w dedrze?
Pozdrawiam - Macio
Dedra 1.8 SW (i jeszcze pare innych pojazdów niekoniecznie na chodzie)
Przewód masy podłączony jest do silnika, ja dodatkowo mam podłączny do budy , inna sprawa możliwe że mi elektroniczny nawiew powietrza daje gdzieś zwarcie, dziwinie zaczoł dmuchać tzn. ciężko jest ustawić temperature nawiewu, raz grzeje tak jak na wyświetlaczu a drugi poniżej temp.
- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
Znamionowo powinno być ok. 13,8 , pomierz bezpośrednio na aku. bez obciążenia na jałowym 13 do 13,8 po zwiększeniu obrotów nie powinno przekraczać 13,8. Po włączeniu " dużych"odbiorników na jałowym może spadać nawet do 12,4 po dodaniu gazu powinno jednak wrócić do przynajmniej 13,2. Radio nawet najpodlejsze nie wyłączy się nawet przy 10 - 11 V . Problem najpewniej leży w złym styku " pod drodze" plusowej klemy aku do np skrzynki bezp. skąd jest zasilana dmuchawa i jednocześnie radio. Jak możesz to zmierz napięcie bezpośrednio na zasilaniu radia i podaj wynik. Nie można oczywiście wykluczyć odwiecznego problemu włoskich wynalazków czyli utlenionych mas. Weź poprawkę na klasę swojego multimetru bo nie każdy jest tak dokładny i napięcie możesz mieć 13,8 a multimetr pokaże 13,68"mufnal" pisze:Powiem tak, mam mały problem z moim aku, podczas jazdy na full wypasie(światła, dmuchawa, radio) zaczyna mi zanikać prąd, możliwe że ako siada, ma juz dwa latka, ładowanie w moim to 13,34 V na jałowym, 13,68 na 3000-3500 obrotów, jak wyłączę dmuchawę i radio jest wszystko oki, dodam że żarzy mi się kontrolka alternatora, może coś sprawdzić , może już wymienić
Akurat chodzilo mi o mase glowna dal silnika. Taka plecionka albo gruby kabel pomiedzy silnikiem a karoseria."mufnal" pisze:Przewód masy podłączony jest do silnika, ja dodatkowo mam podłączny do budy
A co do klem na aku - warto sprawdzic ale jakby ktoras nie kontaktowala dobrze to przu odpalaniu by nasetpowalo tylko cykniecie rozrusznika i gasł by cały prad w aucie.
Sprawdz jeszcze wszytskie polaczewnia do alternatora - tzn czy na stykach gdzie poadlaczane sa kable nie nie ma jakiegos oporu - to juz mnie pare razy porazdnie przeszkoliło ze kabel byl dokrecony itd itp ale nie zapwenial dobrego polaczenia.
Pozdrawiam - Macio
Witam,
Kontrolka stwierdza, że jest problem z alternatorem. Może to być regulator, szczotki (często jest to połączone w jedno - regulator ze szczotkami).
Początek ładowania ok. 1000 o/m, przy 2000 o/m powyżej 30A, przy 13.5V.
Przy 3000 o/m daje już 45-55A, w zalezności od typu.
To tak w skrócie - wartałoby podstawić regulator.
Pozdrawiam
Kontrolka stwierdza, że jest problem z alternatorem. Może to być regulator, szczotki (często jest to połączone w jedno - regulator ze szczotkami).
Początek ładowania ok. 1000 o/m, przy 2000 o/m powyżej 30A, przy 13.5V.
Przy 3000 o/m daje już 45-55A, w zalezności od typu.
To tak w skrócie - wartałoby podstawić regulator.
Pozdrawiam
Masa głowna silnika jest podłączona od( - )do silnika, a potem przechodzi przez poduszki na karoserie, styki mam sprawdzone i przeczyszczone, mam wrażenie, że związane jest to z alternatorem i jego ładowaniem, bo jak sobie podładuje ako na prostowniku to jest spokój na jakiś czas
- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
W dedrze tak jak w kappie układ alternatora jest jak najbardziej klasyczny jak w starym kaszlaku z żaróweczką która służy do wzbudzania alternatora jak i sygnalizowania awarii. Jeśli możesz to podaj napięcia na alternatorze względem masy na " grubym " i " cienkim" przewodzie , na klemie aku oraz kostce radia na jałowym i po lekkim przygazowaniu. Żarzenie lampki ze względu na prymitywność całej konstrukcji nie zawsze musi sygnalizować awarii alternatora ( choć najczęściej tak jest) wystarczy np. problem ze stacyjką i też będzie ona świecić. Jak podasz te napięcia to z pewnością bedzie można coś więcej powiedzieć o kondycji alternatora jako całości i wyeliminować zbędną wymianę podzespołów.
Witam,
cd. elektryki
Sprawdziłem dzisiaj u siebie - na jałowych obrotach jest już ładowanie, co potwierdziłem obserwując lampkę oświetlenia kabiny.
W Twoim przypadku - alternator nie doładowywuje aku, dlatego musisz doładowywać aku na prostowniku.
Możesz jeszcze zrobić takie małe pomiary - zmierz napięcie bezpośrednio na śrubie (na alternatorze), na tej, do której przykręcony jest gruby, czerwony przewód do akumulatora (na śrubie, nie na nakrętce).
Zmierz też napięcie pomiędzy w/w śrubą, a plusowym bolcem akumulatora. Pomiary wykonaj przy włączonym obciążeniu (światła drogowe, przeciwmgielne, dmuchawa - wszystko razem).
W alternatorze mógł paść regulator, lub sekcja diod - regulator można podstawić, ale do sprawdzenia reszty trzeba alternator wymontować.
Pozdrawiam
cd. elektryki
Sprawdziłem dzisiaj u siebie - na jałowych obrotach jest już ładowanie, co potwierdziłem obserwując lampkę oświetlenia kabiny.
W Twoim przypadku - alternator nie doładowywuje aku, dlatego musisz doładowywać aku na prostowniku.
Możesz jeszcze zrobić takie małe pomiary - zmierz napięcie bezpośrednio na śrubie (na alternatorze), na tej, do której przykręcony jest gruby, czerwony przewód do akumulatora (na śrubie, nie na nakrętce).
Zmierz też napięcie pomiędzy w/w śrubą, a plusowym bolcem akumulatora. Pomiary wykonaj przy włączonym obciążeniu (światła drogowe, przeciwmgielne, dmuchawa - wszystko razem).
W alternatorze mógł paść regulator, lub sekcja diod - regulator można podstawić, ale do sprawdzenia reszty trzeba alternator wymontować.
Pozdrawiam
Dzisiaj się pobawie w pomiary, ale spróbuje jeszcze podłożyć inne ako do mojej niuni, ale raczej jak to wynika z waszego opisu siada alternator