Lybra - padł termostat, problem z nawiewami
Lybra - padł termostat, problem z nawiewami
1. objawy sa takie:
- temperatura w czasie jazdy - około 70 st. - przy szybszej jeździe powyżej 140 kmh wzrasta powoli do 90 i się zatrzymuje
- w czasie postoju jak pogazuję trochę to wzrasta do 90 st. ale po ruszeniu powolutku spada w czasie jazdy
- w mieście przy ostrzejszej jeździe trzyma mniej więcej te 90 st.
- ogrzewanie słabo daje w czasie3 jazdy, ale jak go podgrzeję na postoju to się poprawia
czy to są objawy termostatu padu padu?
2. czy u Was w Lybrach jezeli chodzi o te środkowe kratki nawiewu to czy u Was z prawej też słabiej wieje niż z lewej?
- temperatura w czasie jazdy - około 70 st. - przy szybszej jeździe powyżej 140 kmh wzrasta powoli do 90 i się zatrzymuje
- w czasie postoju jak pogazuję trochę to wzrasta do 90 st. ale po ruszeniu powolutku spada w czasie jazdy
- ogrzewanie słabo daje w czasie3 jazdy, ale jak go podgrzeję na postoju to się poprawia
2. czy u Was w Lybrach jezeli chodzi o te środkowe kratki nawiewu to czy u Was z prawej też słabiej wieje niż z lewej?
Lybra - termostat kaput machen oraz pytanie o nawiewy?
Co do twoich pytań, choć użytkownikiem Lybry jestem od niedawna:
1. W Omedze dość często miałem podobne objawy i zawsze winą był termostat, który lubił się zawieszać i zawsze wiązało się to z niezłą rozbiórką
2. U mnie wieje tak samo po obu stronach
1. W Omedze dość często miałem podobne objawy i zawsze winą był termostat, który lubił się zawieszać i zawsze wiązało się to z niezłą rozbiórką

2. U mnie wieje tak samo po obu stronach

Kappa Coupe - "Jak żeś se Pan te drzwi zaspawał?"
Mina policjanta: Bezcenna
Mina policjanta: Bezcenna
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Generalnie to jak wieje zależy czasami od tego jakie masz ustawione temp. po obu stronach, bo mimo że natężenie nadmuchu pozostaje takie samo to subiektywne odczucie jeśli przyłożysz ręke do kratki nadmuchu może być właśnie takie, że zdaje Ci się że z którejś wieje słabiej. Ale jeśli masz problemy z temp. silnika to faktycznie może być problem z termostatem.
temp po obu stronach jest identyczna ustawiona a jednakl odczuwalnie słabiej prawa strona wiej"Dudi" pisze:Generalnie to jak wieje zależy czasami od tego jakie masz ustawione temp. po obu stronach, bo mimo że natężenie nadmuchu pozostaje takie samo to subiektywne odczucie jeśli przyłożysz ręke do kratki nadmuchu może być właśnie takie, że zdaje Ci się że z którejś wieje słabiej. Ale jeśli masz problemy z temp. silnika to faktycznie może być problem z termostatem.
a co do termostatu to chyba musze go zmienic skoro tak...
- BJK
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Re: Lybra - termostat kaput machen oraz pytanie o nawiewy?
U mnie temperatura podjeżdża do 90 stopni i tyle. Więcej nie ma szans. Mam ciężką nogę więc uważam, że jak jest na taką temperaturę ciągle to nie jest źle..."DZIDA" pisze:1. objawy sa takie:
140km/h i 90 stopni to bym się nie załamywał - ja przy 180-200km/h nadal mam 90 stopni

Miasto - wiadomo, częste gazowanie/hamowanie - może się chyba nagrzać??
Ogrzewanie - może klima się sypie??
U mnie podobnie. Termostat dziala prawidlowo do temperatury 70 stopni a pozniej "puszcza" Na trasie woda nie ma wecej jak 70st.
Lancia Lybra SW 1.8 16VLX+ Navi
Mercedes C-klase 200 kompresor
Peuegot 307 SW HDI 110ps
Peuegot 307 SW HDI 110ps
zamówiłem termostat - zdam relację po wymianie czy pomogło"Łukasz" pisze:U mnie podobnie. Termostat dziala prawidlowo do temperatury 70 stopni a pozniej "puszcza" Na trasie woda nie ma wecej jak 70st.
Ile kosztuje??
Peuegot 307 SW HDI 110ps
Peuegot 307 SW HDI 110ps
123 zł z wysyłką u chłopaków z LT"Łukasz" pisze:Ile kosztuje??
- sebabix
- Dopiero zaczyna na naszym forum
witam, termostat ma puszczać przy 88 stopniach i uwaga na pasek wieloklin owy zalalem go petrygo naciagnol sie i piszczy ,kupilem nowy jutro wymiana
Lancia Lybra 2,4 jtd sprzedana
!!!! Obecnie A6 C5 Avant Quattro 2.5 TDI 221KM po chipe
Skoda Fabia 1,4 tdi

Skoda Fabia 1,4 tdi
jak już dokonasz wymiany napisz o zmianach w temperaturze.
U mnie też łapie 70 stopni i więcej nie chce, więc prawdopodobnie mnie również czeka wymiana termostatu:(
U mnie też łapie 70 stopni i więcej nie chce, więc prawdopodobnie mnie również czeka wymiana termostatu:(
świeżo upieczony...
mam umówiony warsztat na czwartek, bo samemu mi się nie chce babrać, bo za zimno"mmilon" pisze:jak już dokonasz wymiany napisz o zmianach w temperaturze.

nowy termostat z wysyłką - 123 zł"mmilon" pisze:jak już dokonasz wymiany napisz o zmianach w temperaturze.
robocizna u Pana Zenka - 50 zł
widok wskazówki idealnie na 90 st. oraz ciepełko w kabinie - bezcenne

Graciae Senior, graciae:)
na początku grudnia też wymienię:)
na początku grudnia też wymienię:)
świeżo upieczony...
Dziekujemy, szlaki przetarte, wiemy co robic

Peuegot 307 SW HDI 110ps
Peuegot 307 SW HDI 110ps