Lybra - od jakiego auta pasują stalowe felgi???
Lybra - od jakiego auta pasują stalowe felgi???
witam !
czy aby ktoś rozpracowywał temat od jakiego innego modelu podchodzą ,, blaszane ,, felgi " do Lancii Lybry ?
Juz czas pomysleć o nowych zimówkach - bo noc świetojańska już za nami !
czy aby ktoś rozpracowywał temat od jakiego innego modelu podchodzą ,, blaszane ,, felgi " do Lancii Lybry ?
Juz czas pomysleć o nowych zimówkach - bo noc świetojańska już za nami !
blaszanki do Lybry
Ja mam od stilo
...wszystkie inne ktore maja roztaw srob 4x98 i podobne ET do tego ktore teraz masz 

Lancia Lybra SW 1.8 16VLX+ Navi
Mercedes C-klase 200 kompresor
Peuegot 307 SW HDI 110ps
Peuegot 307 SW HDI 110ps
blaszanki do Lybry
i odpowiednią średnice pierścienia centrującego... a o ET w przypadku blaszanek nie ma co sie zbytnio przejmowac...."Łukasz" pisze:Ja mam od stilo...wszystkie inne ktore maja roztaw srob 4x98 i podobne ET do tego ktore teraz masz
blaszanki do Lybry
Offset felgi (ET)
Offset zwany również odsadzeniem jest odległością pomiędzy płaszczyzną symetrii felgi, a płaszczyzną powierzchni montażowej. Offset może być dodatni lub ujemny i jest specyficzny dla konkretnego modelu felgi a nie samochodu, jak rozstaw. Oznacza to, że różne felgi montowane do tego samego auta mogą mieć różne offsety.
Offset zwany również odsadzeniem jest odległością pomiędzy płaszczyzną symetrii felgi, a płaszczyzną powierzchni montażowej. Offset może być dodatni lub ujemny i jest specyficzny dla konkretnego modelu felgi a nie samochodu, jak rozstaw. Oznacza to, że różne felgi montowane do tego samego auta mogą mieć różne offsety.
Lancia i jeszcze raz Lancia
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power
blaszanki do Lybry
No więc tak:
płaszczyzna felgi którą przykręcasz jest przesunięta względem środka felgi (jak felgę postawisz na sztorc - na rantach - i byś przez środek narysował linię) o ileś tam milimetrów i to jest właśnie ET.
Jeśli plaszczyzna jest głebiej od środka felgi (jak patrzysz na nią od przodu) to ET jest dodatnie, jak odwrotnie - ujemne.
I teraz - jesli ET Lybra ma 37 to jak masz większe to musisz dać dystanse, żeby felga wyszła na zewnątrz auta (bo będzie bardzie schowana w nadkolu - moż eobcierać o elementy zawieszenia), jeśli ET jest mniejsze to wizulanie koło wychodzi bardziej na zewnątrz auta (automatycznie robi się większy rozstaw kół). Auto lepiej sie trzyma drogi, ale nie mozna przesadzić bo w/g polskich przepisów koło nie może wystawać poza obrys błotników.
Tu masz ofertę sklepu gdzie są wszystkie dane do felgi od Lybry stalowej
płaszczyzna felgi którą przykręcasz jest przesunięta względem środka felgi (jak felgę postawisz na sztorc - na rantach - i byś przez środek narysował linię) o ileś tam milimetrów i to jest właśnie ET.
Jeśli plaszczyzna jest głebiej od środka felgi (jak patrzysz na nią od przodu) to ET jest dodatnie, jak odwrotnie - ujemne.
I teraz - jesli ET Lybra ma 37 to jak masz większe to musisz dać dystanse, żeby felga wyszła na zewnątrz auta (bo będzie bardzie schowana w nadkolu - moż eobcierać o elementy zawieszenia), jeśli ET jest mniejsze to wizulanie koło wychodzi bardziej na zewnątrz auta (automatycznie robi się większy rozstaw kół). Auto lepiej sie trzyma drogi, ale nie mozna przesadzić bo w/g polskich przepisów koło nie może wystawać poza obrys błotników.
Tu masz ofertę sklepu gdzie są wszystkie dane do felgi od Lybry stalowej
Lancia i jeszcze raz Lancia
felgi - lancia
mam zamiar kupić do swojej lybry felgi blaszanki ale one sa od fiata Stilo czy będą pasowaly???"Łukasz" pisze:Ja mam od stilo...wszystkie inne ktore maja roztaw srob 4x98 i podobne ET do tego ktore teraz masz
blaszanki do Lybry
u mnie pasuja 

Lancia Lybra SW 1.8 16VLX+ Navi
Peuegot 307 SW HDI 110ps
Peuegot 307 SW HDI 110ps