Lybra- kiedy wciskam pedał gazu zapala się kontrolka silnika
- LybraSW
- Klubowicz
- Imię: Michal
- Kontakt:
Re: Lybra- kiedy wciskam pedał gazu zapala się kontrolka sil
U mnie nic nie wyszło z macania
Nigdzie nie ma śladu oleju, obejmy sprawdzone. Tyle dało się zrobić bez zdjęcia osłony wiec następny krok zaprowadzi mnie na kanał/podnośnik.

Była - Lancia Lybra SW 2.4 JTD Bicolore - lll miejsce w konkursie piękności na zlocie LKP w Sielpii
Ford Focus II FL 1.6 TDCI 2010r
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
- aro
- Klubowicz
- Imię: Arek
czy czasem u kolegi nie wystepuje tzw. przeładowanie?
- LybraSW
- Klubowicz
- Kontakt:
Przeładowanie powinno objawiać się przejściem w tryb awaryjny, spadkiem mocy lub niemożnością osiągnięcia wyższych obrotów a u mnie to nie występuje. Po za tym słychać wyraźniej świst turbo co może świadczyć o nieszczelności w układzie.
Profilaktycznie wymienię przewody od elektrozaworu na podszybiu i przeczyszczę czujnik doładowania.
Profilaktycznie wymienię przewody od elektrozaworu na podszybiu i przeczyszczę czujnik doładowania.
Była - Lancia Lybra SW 2.4 JTD Bicolore - lll miejsce w konkursie piękności na zlocie LKP w Sielpii
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
- mcpol1
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Witam podepne sie do tematu.
Mam 105 kM bez zmiennej geometrii. Szukam i zaleźć nie mogę czujnika ciśnienia doładowania.
Może ktoś podpowie gdzie się on znajduje? Moż ejakieś foto?
Z góry thx
Mam 105 kM bez zmiennej geometrii. Szukam i zaleźć nie mogę czujnika ciśnienia doładowania.
Z góry thx
Lybra 1,9 jtd 110kM 2000r
A co to za ciekawy przypadek bez zmiennej geometrii.mcpol1 pisze:Witam podepne sie do tematu.
Z góry thx
- mcpol1
argenta67 pisze:A co to za ciekawy przypadek bez zmiennej geometrii.mcpol1 pisze:Witam podepne sie do tematu.
Z góry thx
chodzi mi o turbinę. Wszyscy raczej w temacie wiec można sie domyślić...
Czego się mam domyślać? wszystkie Lybry miały turbinę ze zmienną geometrią.mcpol1 pisze:argenta67 pisze:A co to za ciekawy przypadek bez zmiennej geometrii.mcpol1 pisze:Witam podepne sie do tematu.
Z góry thx
- mcpol1
albo za mało czytasz forum albo lubisz sie przekomarzać.... wersje 105kM nie miały zmiennej geometrii turbo...
Nie ma w nich overboosta sterującego zmienną geometrią.
W ogóle to się zastanawiam co jest w mojej lusi..... Wdg. dokumentów (tłumaczenia) silnik ma 110 kM natomiast z samego silnika jaki i jego oznaczenia AR 32302 wychodzi że jest to silnik 105 km bez zmiennej geometrii
Nie ma w nich overboosta sterującego zmienną geometrią.
W ogóle to się zastanawiam co jest w mojej lusi..... Wdg. dokumentów (tłumaczenia) silnik ma 110 kM natomiast z samego silnika jaki i jego oznaczenia AR 32302 wychodzi że jest to silnik 105 km bez zmiennej geometrii
Ostatnio zmieniony 20 lut 2011, 11:44 przez bargaw3181, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączyłem posty
Powód: połączyłem posty
- malyospgostyn
Panowie przydarzyła mi się dzisiaj taka sytuacja że podczas jazdy gdy najechałem na dziurę to autko straciło moc na około 3 sek. i pedał gazu przestał działać, obroty silnika spadły do rzędu 800/min. Zaraz potem zapaliła się czerwona kontrolka Awaria systemu EOBD.
Gdy zjechałem na pobocze i zgasiłem silnik odczekałem chwile i zapaliłem ponownie silnik kontrolka zgasła ale gdy wjechałem na najmniejszą dziurę to sytuacja się powtórzyła.
Dopiero co zakupiłem tą Lybrę więc jestem blady i zielony proszę o podpowiedz bo dopiero we wtorek mogę podjechać do serwisu mam na myśli AUTO-hit w Tychach bo ten mam najbliżej.
Gdy zjechałem na pobocze i zgasiłem silnik odczekałem chwile i zapaliłem ponownie silnik kontrolka zgasła ale gdy wjechałem na najmniejszą dziurę to sytuacja się powtórzyła.
Dopiero co zakupiłem tą Lybrę więc jestem blady i zielony proszę o podpowiedz bo dopiero we wtorek mogę podjechać do serwisu mam na myśli AUTO-hit w Tychach bo ten mam najbliżej.
- mcpol1
no to chyba nic innego ci nie pozostaje jak podjechać pod kkompa bo powody tego mogą być różne...
nawet nie będę gdybał jakie... jak to mówią bez podłączenia pod kompa można tylko wróżyć z fusów...
nawet nie będę gdybał jakie... jak to mówią bez podłączenia pod kompa można tylko wróżyć z fusów...
U mnie przy dobrym depnięciu też dochodzi do 1,9 bara. Kontrolka oczywiście się nie zapala.michalb pisze:Ja mam raczej inny problem, a mianowicie sprawdziłem ciśnienie doładowania, mi dobija podczas jazdy nawet do1,9 bara,po osiagnieciu tego cisnienia zapala się kontrolka i gaśnie silnik, orientuje się ktoś może ile wynosi prawidłowe ciśnienie doładowania? i co może być powodem ewentualnego podniesienia się?
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
- malyospgostyn
Witam jak napisałem tak zrobiłem pojechałem na serwis podłączyli do komputera i faktycznie wyskoczył błąd pedała przyspieszenia. Pan mechanik był bardzo uprzejmy i powiedział mi że to już taka przypadłość i z podobnymi usterkami spotykał się wielokrotnie.
Naprawa tej konkretnej usterki polegała na tym że odkręcił przedni schowek od strony pasażera, dostał się do kabli i przekaźnika odpowiedzialnego za pedał gazu i ZMOSTKOWAŁ kable omijając przekaźnik. Usterka została usunięta za naprawę i diagnostykę zapłaciłem 230zł.
TO tak pokrótce. Pozdrawiam maly.
Naprawa tej konkretnej usterki polegała na tym że odkręcił przedni schowek od strony pasażera, dostał się do kabli i przekaźnika odpowiedzialnego za pedał gazu i ZMOSTKOWAŁ kable omijając przekaźnik. Usterka została usunięta za naprawę i diagnostykę zapłaciłem 230zł.
TO tak pokrótce. Pozdrawiam maly.
ja miałem tak samo w swojej lyberce u mnie był to pierwszy objaw kończących sie wtrysków. regeneracja bosh kraków gładysek koszt około 2500zł
- lukasz22i
- Klubowicz
Z tym samym problemem boryka się mój ojciec od kilku dni, tak trafiłem do tego wątku. Też po wjechaniu w dziure/kostke brukową auto traci moc, nie reaguje na pedła gazu, zapala się kontrolka silnika...czasami samo sie na chwile naprawi by przy nastepnej dziurze sytuacja się powtórzyła. Swego czasu miał problem z potencjometrem gazu ale przy tym problemie auto idealnie jechało na tempomacie, przyśpieszało jak należy gdy wciskanie pedału gazu nic nie dawało, potencjometr został wymieniony i problemu nie było. Teraz i pedał gazu nie reaguje i tempomat również nie działa.malyospgostyn pisze:Panowie przydarzyła mi się dzisiaj taka sytuacja że podczas jazdy gdy najechałem na dziurę to autko straciło moc na około 3 sek. i pedał gazu przestał działać, obroty silnika spadły do rzędu 800/min. Zaraz potem zapaliła się czerwona kontrolka Awaria systemu EOBD.
Prawdopodobnie coś nie łączy, auto było pod kompe i wyskoczył jakiś błąd ale komp nie sprecyzuje który kabel/złacze przerywa.
Ktoś ma pomysł?!
- LybraSW
- Klubowicz
- Kontakt:
Niestety nie wszystkie - Lybry 2.4 JTD 136 hp mają turbinę IHI bez zmiennej geometrii.argenta67 pisze:Czego się mam domyślać? wszystkie Lybry miały turbinę ze zmienną geometrią.mcpol1 pisze:argenta67 pisze:A co to za ciekawy przypadek bez zmiennej geometrii.mcpol1 pisze:Witam podepne sie do tematu.
Z góry thx
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW