Lybra - akumulator ile Ah
Odp: Lybra-akumulator ?Ah
kolego Sharuga to nie jest mit że Ci alternator nie doładuje!
Alternator też ma tabliczkę znamionową i uwierz mi żeby załadować akum 120Ah i 60Ah trzeba różnych alternatorów, albo inaczej dlaczego alternator w mini ciężarówce jest droższy od tego w osobówce? Bo jest mocniejszy! Musi zasilić akumulator o większej mocy.
Włóż akumulator o zbyt dużej mocy a po pewnym czasie na postoju światła będą Ci przygasać!
Zgodnie z ładowaniem z alternatora który nie wydoli podać prądu dla tego co masz na pokładzie plus ekstra ładować akumulator.
Alternator też ma tabliczkę znamionową i uwierz mi żeby załadować akum 120Ah i 60Ah trzeba różnych alternatorów, albo inaczej dlaczego alternator w mini ciężarówce jest droższy od tego w osobówce? Bo jest mocniejszy! Musi zasilić akumulator o większej mocy.
Włóż akumulator o zbyt dużej mocy a po pewnym czasie na postoju światła będą Ci przygasać!
Zgodnie z ładowaniem z alternatora który nie wydoli podać prądu dla tego co masz na pokładzie plus ekstra ładować akumulator.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2010, 23:04 przez Codee, łącznie zmieniany 2 razy.
Do 2,4 jtd aku 70Ah +/- 10%.Takie są zasady.
1.Za mała pojemność -przeładujesz
2.Za duża pojemność-nie doładujesz
Wybór należy do Ciebie czy niedoładować ,czy przeładować
1.Za mała pojemność -przeładujesz
2.Za duża pojemność-nie doładujesz
Wybór należy do Ciebie czy niedoładować ,czy przeładować
Po pierwsze opanuj się ze słownictwem.
Po drugie - moc alternatora zależy w prostej linii od poboru prądu przez wszystkie odbiorniki a nie pojemności akumulatora. Oczywiście bierze się pod uwagę, że alternator w skrajnych przypadkach musi naładować aku rozładowane do zera. Ale różnica 10 Ah w pojemności to nie jest wartość szczególnie niesamowita.
A odbiornikiem prądu na pokładzie samochodu jest nie tylko akumulator ale jeszcze oświetlenie, radio, klima, ogrzewanie foteli, szyb, lusterek, wentylatory, często wspomaganie kierownicy, układ zapłonowy w benzynowcach, komputer lub kilka, wyświetlacze, alarmy, nawigacje itp. To jest główne obciążenie alternatora a nie akumulator. W normalnej eksploatacji możesz mieć większy i nic się nie stanie. Oczywiście nie ma to sensu, bo niewiele daje a wiele kosztuje. Natomiast wpakowanie aku o zbyt małej pojemności i zbyt małym prądzie rozruchowym skończyć się może unieruchomieniem auta.
Po drugie - moc alternatora zależy w prostej linii od poboru prądu przez wszystkie odbiorniki a nie pojemności akumulatora. Oczywiście bierze się pod uwagę, że alternator w skrajnych przypadkach musi naładować aku rozładowane do zera. Ale różnica 10 Ah w pojemności to nie jest wartość szczególnie niesamowita.
A odbiornikiem prądu na pokładzie samochodu jest nie tylko akumulator ale jeszcze oświetlenie, radio, klima, ogrzewanie foteli, szyb, lusterek, wentylatory, często wspomaganie kierownicy, układ zapłonowy w benzynowcach, komputer lub kilka, wyświetlacze, alarmy, nawigacje itp. To jest główne obciążenie alternatora a nie akumulator. W normalnej eksploatacji możesz mieć większy i nic się nie stanie. Oczywiście nie ma to sensu, bo niewiele daje a wiele kosztuje. Natomiast wpakowanie aku o zbyt małej pojemności i zbyt małym prądzie rozruchowym skończyć się może unieruchomieniem auta.
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
dwie powyższe odpowiedzi-nic dodać nic ująć
a słownictwo swoja drogą-zacznij uzywac emotikon

a słownictwo swoja drogą-zacznij uzywac emotikon

Lancia Phedra 2.0 desel...Auto na codzien mojej zonki
Lancia Delta 2.0 turbo-moja zabawka-poki co w czesciach
Volvo xc 90- wół roboczy
Yamaha r1 RN09 plus FZR 600-moje
Aprilia rs125.....poczatki przygody z dwoma kolami mojej zonki
Byly kappy 2.4 lpg +2.4 tds,zeta 2.0 turbo,lybra 1.9 jtd
Volvo xc 90- wół roboczy
Kol.Sharuga
Zachowaj te wiadomości dla dzieci
poczytaj to się dzieje gdy aku jest przeładowane lub niedoładowane.Nie zamierzam z Toba polemizować.
poczytaj to się dzieje gdy aku jest przeładowane lub niedoładowane.Nie zamierzam z Toba polemizować.
przemas81 pisze:dwie powyższe odpowiedzi-nic dodać nic ująć
a słownictwo swoja drogą-zacznij uzywac emotikon![]()
Tacy jak Ty i swiat jest nasz .Miłego wypoczynku.Więcej takich podpowiedzi a nie będę mógł się obrobić.Co do wulgaryzmów -zobacz na PW
Co się dzieje, gdy jest przeładowane czy niedoładowane, to wiem. Tylko nie wiem - może się mylę - dlaczego większy aku nie może zostać doładowany. Jeśli możesz mi to wyjaśnić - poproszę. Może być na priv. Pytam całkowicie bez emocji - po prostu chciałbym to wiedzieć. Bo IMO jest to po prostu kolejna Urban Legend.jan123456 pisze:Kol.Sharuga
Po raz kolejny zaznaczam - uważam, że nie należy poprawiać fabryki i instalować należy akumulator o parametrach zbliżonych do zaleceń producenta auta.
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
No i co koledzy Code i Sharuga większy czy mniejszy?
Może dajmy spokój,bo temat się zrobi jak ten z ,,nalewkami''
Nie będę poprawiał producenta.Kupię jak książka pisze.
Szkoda tylko, że się nie dowiem jak dobrać aku do stylu jazdy.
Jazda jest naprawdę mecząca dla aku.Odpala-2km po dziecko i z powrotem.Innym razem-2km market i z powrotem i taka jazda.Chyba,że ja zrobię sobie wolne i wtedy ją trochę przegonię.

Może dajmy spokój,bo temat się zrobi jak ten z ,,nalewkami''
Nie będę poprawiał producenta.Kupię jak książka pisze.
Szkoda tylko, że się nie dowiem jak dobrać aku do stylu jazdy.
Jazda jest naprawdę mecząca dla aku.Odpala-2km po dziecko i z powrotem.Innym razem-2km market i z powrotem i taka jazda.Chyba,że ja zrobię sobie wolne i wtedy ją trochę przegonię.
Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia
Do zakupu takiego właśnie cały czas Cię namawiammarkiz68 pisze:Nie będę poprawiał producenta.Kupię jak książka pisze.

Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Wiem,wiem i dziękuję.Sharuga pisze:Do zakupu takiego właśnie cały czas Cię namawiammarkiz68 pisze:Nie będę poprawiał producenta.Kupię jak książka pisze.
Lecz jestem jak,, dziecko"i chciałem wiedzieć -co by było jak by było.
Pozdrawiam markiz
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia
PROSZĘ podążaj za strzałeczką

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
jan123456 pisze:przemas81 pisze:dwie powyższe odpowiedzi-nic dodać nic ująć
a słownictwo swoja drogą-zacznij uzywac emotikon![]()
Tacy jak Ty i swiat jest nasz .Miłego wypoczynku.Więcej takich podpowiedzi a nie będę mógł się obrobić.Co do wulgaryzmów -zobacz na PW
Swoim PW udowodniłeś tylko stan swojej kultury, naucz się czytać ze zrozumieniem czyjeś posty
Lancia Phedra 2.0 desel...Auto na codzien mojej zonki
Volvo xc 90- wół roboczy
Volvo xc 90- wół roboczy
Dlaczego fabrycznie montowany alternator nie naładuje akumulatora mocniejszego niż zalecany przez fabrykę?
Jeśli akumulator ma swoje zapotrzebowanie i samochód ma swoje wyposażenie które też potrzebuje to siłą rzeczy prąd z alternatora pójdzie na urządzenia na pokładzie normalnie. Jeśli alternator nie będzie w stanie ładować akumulatora i włączysz co masz do włączenia to momentami może być mał prądu i zamiast alternator ładować twój akum będzie z niego brany prąd na obsługę.
Tu dodać trzeba że prawidłowy prąd alternatora powinien wynosić 13.5-15 a najlepiej 14.4
Dłuższe jeżdżenie spowoduje że akumulator mimo że działa nie będzie w 100% sprawności - będzie wymagał doładowania.
Jeśli akumulator ma swoje zapotrzebowanie i samochód ma swoje wyposażenie które też potrzebuje to siłą rzeczy prąd z alternatora pójdzie na urządzenia na pokładzie normalnie. Jeśli alternator nie będzie w stanie ładować akumulatora i włączysz co masz do włączenia to momentami może być mał prądu i zamiast alternator ładować twój akum będzie z niego brany prąd na obsługę.
Tu dodać trzeba że prawidłowy prąd alternatora powinien wynosić 13.5-15 a najlepiej 14.4
Dłuższe jeżdżenie spowoduje że akumulator mimo że działa nie będzie w 100% sprawności - będzie wymagał doładowania.
Panowie,zamykamy temat -robi się nieprzyjemnie
Z mojej strony to wszystko.
Dziękuję za udział w dyskusji.
Z mojej strony to wszystko.
Dziękuję za udział w dyskusji.
Pozdrawiam markiz
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia
Najpierw namyśl się, o czym chcesz pisać. Powyżej masz na myśli - jak sądzę napięcie a nie prąd (czyli A).Codee pisze: Tu dodać trzeba że prawidłowy prąd alternatora powinien wynosić 13.5-15 a najlepiej 14.4
Dłuższe jeżdżenie - jak pokazuje doświadczenie m-dzy innymi i moje - powoduje prawidłowe ładowanie aku.Codee pisze:Dłuższe jeżdżenie spowoduje że akumulator mimo że działa nie będzie w 100% sprawności - będzie wymagał doładowania.
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,