olej?

Róbta co chceta ;)
Awatar użytkownika
mikee72
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Mikołaj

Re: olej?

Post autor: mikee72 » 21 cze 2026, 19:23

Zielony pisze: 21 cze 2026, 10:40 Nie wiem czy lepsza wymiana dynamiczna czy statyczna...
Mam z tym tematem trochę do czynienia w swojej Lancii z Pentrastarem i skrzynią 62TE.

Wymiana dynamiczna jest bez dwóch zdań skuteczniejsza - ale sporo droższa. Po pierwsze: usługa, firmy które zakupiły drogi sprzęt do wymiany chcą, żeby on się im z nawiązką zwrócił. Po drugie: dużo nietaniego oleju, żeby przepłukać skrzynię do czysta - na zmarnowanie idzie tego sporo. Taką wymianę robi się - w zależności od warunków eksploatacji co 80-120tys km. W specjalizujące się w wymianie firmie usłyszysz oczywiście, że dokładne dynamiczne płukanie jest niezbędne.

Natomiast rozmawiałem ze znajomym, który zajmuje się naprawami automatycznych skrzyń i on mi powiedział, że według niego korzystniej będzie wymieniać olej częściej (on zaleca raz na 40tys km) i robić grawitacyjną wymianę, do której nie potrzeba drogiej maszyny i wystarczy określona dla danej skrzyni ilość oleju.
Mnie przekonał. Oczywiście, im więcej opinii usłyszysz - tym łatwiej będzie Ci wybrać. A może tym więcej będziesz miał rozterek.. :roll:

Do każdej wymiany (u mnie) trzeba doliczyć filtr i koszt usługi wklejania miski: na silikon, wszyscy twierdzą, że to lepsze od uszczelek.
Lancia Voyager Platinum 3.6 24v PB+LPG A.D.2014
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Hyde Park :::”