Elektryki górą 😉
Re: Elektryki górą 😉
Wujek ale ja to wszystko wiem i mnie to przeraża. Bo jeśli zbiorkom zostanie na takim poziomie jak jest (a nawet by skoczył 100% do góry) - to ja go mam w głębokim poważaniu. Bo nie zapewnia mi pełnej swobody poruszania się i jest o kant dupy potłuc (to już wolę na rower wsiąść).
Ale za te 20 lat to ja nie mam zamiaru w tym eurokołchozie mieszkać (liczę że dużo szybciej) i będę miał ich regulacje w nosie.
Bo dla mnie samochód to jest moja wolność. A piękna teoria 15'sto minutowych miast już dawno rozbiła się o realia.
Ale za te 20 lat to ja nie mam zamiaru w tym eurokołchozie mieszkać (liczę że dużo szybciej) i będę miał ich regulacje w nosie.
Bo dla mnie samochód to jest moja wolność. A piękna teoria 15'sto minutowych miast już dawno rozbiła się o realia.
Ale czemu zbiorkom? W Korkowie zbiorkom (oczywiście i tak niedochodowy i dotowany, aczkolwiek na dość przyzwoitym poziomie) jest tak drogi, że w 2-3 osoby często taniej jest wziąć jakiegoś Ubera niż dymać na tramwaj. Więc jak wyeliminuje się koszt kierowcy, który jest jednym z najistotniejszych codziennych kosztów w tej "zabawie" ...
Pozdrawiam
Wujek (p)
Jeep Cherokee 2.0, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Delta III 1.8 tbi, Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)interia.pl
Wujek (p)
była: Lancia Delta III 1.8 tbi, Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)interia.pl
Pożyjemy - zobaczymy. Na razie patrząc na to co potrafią owalić robotaxi w Stanach to bym się trochę bał.
Z drugiej strony - ja zazwyczaj nie jadę tylko w to jedno miejsce (gdzie akurat mam robotę do zrobienia - JDG ma swoje wady/zalety), tylko przy okazji jadę w parę miejsc przy okazji załatwić coś jeszcze - i wtedy wszystkie Bolt'y/Uber'y/zbiorkomy itp. nie zdają egzaminu. Bo po pierwsze puściłyby mnie z torbami, a mój czas też kosztuje (no a na każde trzeba czekać). No i najważniejsze - nie poruszam się tylko po mieście (a tu już z uber/bolt/zbior jest często kicha).
I dlatego posiadanie auta jest dla mnie kluczowe
Nie każdy pracuje na etacie w biurze/urzędzie od 7 do 15.
Z drugiej strony - ja zazwyczaj nie jadę tylko w to jedno miejsce (gdzie akurat mam robotę do zrobienia - JDG ma swoje wady/zalety), tylko przy okazji jadę w parę miejsc przy okazji załatwić coś jeszcze - i wtedy wszystkie Bolt'y/Uber'y/zbiorkomy itp. nie zdają egzaminu. Bo po pierwsze puściłyby mnie z torbami, a mój czas też kosztuje (no a na każde trzeba czekać). No i najważniejsze - nie poruszam się tylko po mieście (a tu już z uber/bolt/zbior jest często kicha).
I dlatego posiadanie auta jest dla mnie kluczowe
Nie każdy pracuje na etacie w biurze/urzędzie od 7 do 15.
Jeżeli mówimy o wyjazdach za miasto to tu jeszcze długo nie będzie alternatywy dla własnego samochodu.
Natomiast w przypadku jeżdżenia głównie po mieście to niekoniecznie masz rację. Oczywiście im większe miasto tym bardziej to widać. W Krakowie godzina parkowania w centrum na ulicy to ok. 10 zł. Odejmij sobie od ceny taksówki. I wcale nie jest tak że miejsce czeka - czasem trzeba dłuższą chwilę się pokręcić i do tego nie grymasić - brać co jest wolne, a więc i dojść czasem dłuższy kawałek. A więc dojazd swoim samochodem nie musi oszczędzać wcale czasu. Kosztowo - pewnie wciąż własny samochód wychodzi trochę lepiej niż Bolt'y/Uber'y. Ale jeśli odejmiemy w koszt kierowcy? I będzie taniej? To wcale niekoniecznie, a jak się jeszcze odejmie koszty parkowania ...Przy okazji jadę w parę miejsc przy okazji załatwić coś jeszcze - i wtedy wszystkie Bolt'y/Uber'y/zbiorkomy itp. nie zdają egzaminu. Bo po pierwsze puściłyby mnie z torbami, a mój czas też kosztuje (no a na każde trzeba czekać).
Żeby było jasne - nie namawiam Cię do pozbywania się samochodu
Pozdrawiam
Wujek (p)
Wujek (p)
Czy jest ktoś na forum kto posiada samochód elektryczny? Jeśli tak, to ile zużywa kWh żeby naładować np. 10kWh baterii? Na pewno nie jest to 1:1.
Byłem w kilku salonach z elektrykami i rozkładają ręce.
Byłem w kilku salonach z elektrykami i rozkładają ręce.
I tu właśnie wychodzi różnica - bp ja mieszkam w Radomiu, a tu godzina parkowania to 3,6 (nawet nie do końca wiem - bo ja wiem gdzie można w mieście stanąć bez strefy, a jak już w strefie staję to mi to zajmuję zazwyczaj kilka minut). Jakbym nie liczył przy moim poruszaniu się między kontrahentami to nic mi nie zastąpi na razie własnego auta (a jak już mam go dość to roweru).
Tak jak napisałem - im większe miasto tym bardziej to widać - własny samochód do jeżdżenia po mieście staje się powoli pewnego rodzaju fanaberią, a nie rzeczywistą potrzebą.
Oczywiście jak ktoś wykorzystuje samochód do zarabiania na życie, wyjazdy do interioru itp. to może przesuwać tę granicę opłacalności/użyteczności.
Samochód autonomiczny jednak prawdopodobnie ją przesunie znacznie dalej.
Oczywiście jak ktoś wykorzystuje samochód do zarabiania na życie, wyjazdy do interioru itp. to może przesuwać tę granicę opłacalności/użyteczności.
Samochód autonomiczny jednak prawdopodobnie ją przesunie znacznie dalej.
Pozdrawiam
Wujek (p)
Wujek (p)