Witam,
na konsoli świeci się "błąd poduszek", dorobiłem się go najprawdopodobniej włączając zapłon bez podłączonego licznika.
Próbowałem podłączyć się pod serownik kablem VAG KKL i progamu Multi ecu scan 4.2 ale bezskutecznie.
Wymieniłem sterownik na taki sam z tego samego rocznika samochodu - 1997, ale nadal błąd się świeci i nadal nie mogę się z nim połączyć.
Sposób próby połączenia wygląda natępjąco:
- podłączam się pod gniazdo 3 pinowe (2 przewodowe) umiejscowione z lewej strony nóg pasażera, kabelki są owinięte żółtą taśmą (kolor instalacji aibag)
- moduł vag kkl podłączam pod akumulator przy pomocy kabla z wtyczką do gniazda zapalniczki, podłączam go do zapalniczki pod podłokietnikiem, przy włączonym zapłonie zapala się na "kablu" czerwona dioda.
- w MES wyszukuje kappa 2.0 -> poduszki srs -> trw airbag my97
- wciskam "F10" potem "y"... czekam i dostaje błąd że ecu nie odpowiada i abym sprawdził kabel itp.
Ustawiałem na kablu przełącznik w tryb airbag/ecu - nie ma różnicy.
Zmieniałem porty usb kabla w laptopie - nie ma różnicy
Wybierałem inną opcję w MES -> TRW2 Airbag (with Pretensiones) - bez różnicy
Multiecuscan wersja 4.2 registred, z silnikiem łączę się bez problemów.
Lancia Kappa - 2.0 - błąd poduszek - airbag
Lancia Kappa - 2.0 - błąd poduszek - airbag
Mój Kapiszonek > viewtopic.php?f=24&t=72940
Re: Lancia Kappa - 2.0 - błąd poduszek - airbag
W Kappach z początku produkcji nie można było się podpiąć MESem. O ile pamiętam, diagnostyka wyglądała jakoś tak (jeżeli pamięć mnie nie zawodzi), że robiło się zwarcie odpowiednich pinów w tej wtyczce, wtedy lampka airbaga migała, a ilość mrugnięć odpowiadała kodowi błędu. I chyba też odpowiednim zwarciem kasowało się ten błąd.
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
Były: 3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1