Kappa - zmiana biegów
Kappa - zmiana biegów
od jakiego czasu zauwazam ze ciezko jest wlaczyc 1. bieg (zwlaszcza rano), czasami ten sam problem dotyczy 2. biegu.
a juz calkiem sporadycznie mam problemy z wylaczeniem 2 na luz, tak jakby cos trzymalo.
Jak narazie zawsze udawalo mi sie, ale obawiam sie ze ktoregos dnia moze mi sie nie udac.
Czy ktos mial takie problemy ? lub ma jakies pomysly co moze byc nie tak ?
a juz calkiem sporadycznie mam problemy z wylaczeniem 2 na luz, tak jakby cos trzymalo.
Jak narazie zawsze udawalo mi sie, ale obawiam sie ze ktoregos dnia moze mi sie nie udac.
Czy ktos mial takie problemy ? lub ma jakies pomysly co moze byc nie tak ?
Kappa - zmiana biegów
Witam,
Wypadałoby sprawdzić stan oleju, jaki poziom i stopień zużycia. Być może wymiana na nowy pomogłaby, ale... nie można wykluczyć zacierania się zapadki na wałku (występuje wówczas problem z włączeniem i wyłączeniem biegu). Naprawa tego wymaga demontażu skrzyni, więc taniej, na początek posprawdzać olej i pracę cięgien (tych ustrojstw łączących lewarek w kabinie z dźwignią w skrzyni).
Pozdrawiam
Wypadałoby sprawdzić stan oleju, jaki poziom i stopień zużycia. Być może wymiana na nowy pomogłaby, ale... nie można wykluczyć zacierania się zapadki na wałku (występuje wówczas problem z włączeniem i wyłączeniem biegu). Naprawa tego wymaga demontażu skrzyni, więc taniej, na początek posprawdzać olej i pracę cięgien (tych ustrojstw łączących lewarek w kabinie z dźwignią w skrzyni).
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2006, 23:11 przez wujek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Klubowicz
- Imię: Paweł
Kappa - zmiana biegów
Miałem podobny problem w mojej Dedrze, wyrobiony sworzeń zmiany biegów, pewnego dnia zostala mi tylko 4 
ale wiertł i sruba momogło i działa jak nowe.
Czasmi takie objawy jak w Twoim przypadku kończą się dużo gorzej, machanizm wybierania (wybieraki) padają w skrzyni, dlatgo lepiej to teraz sprawdzić niż ma to paść w najmniej oczekiwanym momęcie.

ale wiertł i sruba momogło i działa jak nowe.
Czasmi takie objawy jak w Twoim przypadku kończą się dużo gorzej, machanizm wybierania (wybieraki) padają w skrzyni, dlatgo lepiej to teraz sprawdzić niż ma to paść w najmniej oczekiwanym momęcie.
---------------------------------------------------------------------------
DEDRA 2.0 i.e 8v 1991, Lancia Kappa Coupe 2.0 220KM 1999, Lancia Thesis 3.2 V6 230KM 2007, Alfa 159 1.9JTD 150KM 2008, Alfa 166 2.4JTD 140KM 2002r Afla 147 1.9JTD 150KM 2003, Fiat Ulysse 2,2 130KM 2005
DEDRA 2.0 i.e 8v 1991, Lancia Kappa Coupe 2.0 220KM 1999, Lancia Thesis 3.2 V6 230KM 2007, Alfa 159 1.9JTD 150KM 2008, Alfa 166 2.4JTD 140KM 2002r Afla 147 1.9JTD 150KM 2003, Fiat Ulysse 2,2 130KM 2005
Kappa - zmiana biegów
jakis miesiac temu wymienilem olej na jakis syntetyk Midlanda wlasnie z mysla ze pomoze - ale niestety ...
"wyrobiony sworzeń zmiany biegów" - a gdzie to jest ??
"wyrobiony sworzeń zmiany biegów" - a gdzie to jest ??
Kappa - zmiana biegów
Synchronizator? 

Kappa - zmiana biegów
Przerobiłem to samo w tym miesiącu. U mnie pomogła zmiana połączeń drążka ze skrzynią.
Strang Delta 1,9td

Kappa - zmiana biegów
u mnie wyglada ze to problem z czescia hydrauliczna sprzegla (czy jak to tam nazwac)
jesli rano troche popompuje pedalem sprzegla zanim wlacze bieg to jedynka wchodzi duzo latwiej. Niedawno wymienialem uszczelki w pompie, wiec raczej czepialbym sie wysprzeglika, czy moze byc tak ze jakos w srodku przecieka? bo nie widac zeby plynu ubywalo ?
jest jakis zestaw naprawczy dedykowany do wysprzeglika czy trzeba szukac odpowiednich uszczelek jak w przypadku pompy ?
jesli rano troche popompuje pedalem sprzegla zanim wlacze bieg to jedynka wchodzi duzo latwiej. Niedawno wymienialem uszczelki w pompie, wiec raczej czepialbym sie wysprzeglika, czy moze byc tak ze jakos w srodku przecieka? bo nie widac zeby plynu ubywalo ?
jest jakis zestaw naprawczy dedykowany do wysprzeglika czy trzeba szukac odpowiednich uszczelek jak w przypadku pompy ?
Kappa - zmiana biegów
Ja wymieniałem w wysprzegliku gumki, ale nie wiem od czego one były bo Gnowy mi je załatwiał. Szczerze mówiąc nie opłaca się reanimowac wysprzęglika, u mnie na nowych gumkach pochodził jakieś 3 miesiące a potem zaczął puszczac (nie trzymał ciśnienia). W wyniku tego kupiłem wysprzęglik w Euro Moto Fanie za chyba 85 zł i jeżdzi 

Ford Fusion 1.4 TDCI
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM
Alfa Romeo 145 1.6 TS
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM

Alfa Romeo 145 1.6 TS
Kappa - zmiana biegów
Nie wiem Luckyy czy pomoże Ci moja historia, ale może. W pewnym momencie (oczywiście poprzedzonym wzrastającymi kłopotami ze zmianą biegów) zauważyłem, że zbiornik płynu hamulcowego jest pełny w połowie (przypominam: jet to ten sam zbiornik, z którego korzysta hydrauliczne sprzęgło). Lektura paru watków upewniła mnie, że jest to przyczyna kłopotów. Samo uzupelnienie płynu nic nie dało, natomiast po odpoiwetrzeniu układu sprzęgła jest O.K. Płyn nie uciekł - zużyły się klocki hamulcowe, i to dość znacznie.
A zatem, czy po wymianie uszczelek i innych tym podobnych w pompie odpowietrzyłeś układ sprzęgła ?
A zatem, czy po wymianie uszczelek i innych tym podobnych w pompie odpowietrzyłeś układ sprzęgła ?
homo homini Lancia (est)
Było: Dedra 2.0 ie, Kappa 2.0, Kappa 2.4 JTD
Jest: Delta II 1.6 8V (w rodzinie
)

Kappa - zmiana biegów
po wczesniejszych zabiegach uklad zostal odpowietrzony i wszystko bylo OK, przynajmniej nie pamietam takich problemow."darkobo" pisze:Nie wiem Luckyy czy pomoże Ci moja historia, ale może. W pewnym momencie (oczywiście poprzedzonym wzrastającymi kłopotami ze zmianą biegów) zauważyłem, że zbiornik płynu hamulcowego jest pełny w połowie (przypominam: jet to ten sam zbiornik, z którego korzysta hydrauliczne sprzęgło). Lektura paru watków upewniła mnie, że jest to przyczyna kłopotów. Samo uzupelnienie płynu nic nie dało, natomiast po odpoiwetrzeniu układu sprzęgła jest O.K. Płyn nie uciekł - zużyły się klocki hamulcowe, i to dość znacznie.
Plynu jest odpowiednia ilosc - powyzej miejsca gdzie jest pobierany dla ukladu sprzegla.
Ale moze zeczywiscie zamiast wymieniac sprawdze wczesniej czy nie jest zapowietrzony.
Ten problem z biegami nie jest jakich wielki wiec powodow do paniki jeszcze nie ma.
Kiedys Przemo zapodal fotke zestawu naprawczego jaki uzyl, ale skoro bardzo szybko mial ten sam problem to nie wiem czy jest sens go stosowac?
Ja znalazlem w ePERze taki zestaw 9940854w cenie 56,77PLN czy ktos go uzywal ?
ale skoro nowy silownik da sie kupic za 85PLN to nie wiem czy jest sens bawic sie z zestawem naprawczym. Chyba tylko po to zeby miec ORYGINAL fiat/lancia/alfa

ktos zna jeszcze jakies zestawy naprawcze ?
ktos kupil (zestaw lub caly silownik) i jest zadowolony i moze podac gdzie i za ile?
u mnie nie zalezy to od tem silnika tylko tak to wygladalo, bo jak juz silnik byl cieply to do tego czasu kilka/kilkanascie razy zmienilem bieg wiec tez i uzylem sprzegla wiec sie 'podpompowalo'"lisiud" pisze:A czy te kłopoty mieliście tylko przy zimnym silniku czy przy ciepłym? Bo u mnie są problemy tylko na ciepłym i tylko z piątką i wstecznym. Po wrzuceniu biegu nie sposób go wyjąć. Dodam iż olej w skrzyni wymieniałem a wysprzęglik też jest ok.

teraz wiem co i jak robic zeby na zimnym tez nie bylo takich problemow.
u mnie ciezko wbic glownie jedynke (czasami tez jest wiekszy opor przy 2 biegu).
niestety nie znam budowy skrzyni biegow i nie wiem jak powiazac 5 bieg z wstecznym. jesli problem bylby caly czas to szukal bym przyczyny w mechanizmie zmiany, ale skoro jest tylko na cieplym to nie mam pojecia.
Kappa - zmiana biegów
operacja odpowietrzania przeprowadzona - jutro sie okaze czy pomoglo.
niestety na wymiane silownika nie ma teraz czasu, moze calkiem nie padnie zbyt szybko ...
niestety na wymiane silownika nie ma teraz czasu, moze calkiem nie padnie zbyt szybko ...
Kappa - zmiana biegów
To czekamy na efekty ......"Luckyy" pisze:operacja odpowietrzania przeprowadzona - jutro sie okaze czy pomoglo.
homo homini Lancia (est)
)

Kappa - zmiana biegów
Witam
jakiś rok temu w sylwestra byłem zmuszony wymienić siłowniczek sprzęgła ,jak się okazało są dwa typy ,jeden ma w swej obudowie otwory do przykręcenia a drugi dodatkową flanszę przez którą jest przykręcany.Ja trafiłem w intercarsie na na typ niepasujący ,więc musiałem cały środek przekładać ,średnice i wymiary są identyczne ,prawdopodobnie zmiana była po kwietniu 1998 roku.O ile mnie pamięć mnie nie myli to dałem 100 kilka zł.
jakiś rok temu w sylwestra byłem zmuszony wymienić siłowniczek sprzęgła ,jak się okazało są dwa typy ,jeden ma w swej obudowie otwory do przykręcenia a drugi dodatkową flanszę przez którą jest przykręcany.Ja trafiłem w intercarsie na na typ niepasujący ,więc musiałem cały środek przekładać ,średnice i wymiary są identyczne ,prawdopodobnie zmiana była po kwietniu 1998 roku.O ile mnie pamięć mnie nie myli to dałem 100 kilka zł.