Klima 3 strefowa

Awatar użytkownika
Adam L.
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 269
Rejestracja: 02 mar 2005, 0:00
Lokalizacja: Gliwice

Klima 3 strefowa

Post autor: Adam L. » 09 gru 2018, 0:51

Fabrycznie mam 2 strefową klimę. Dołożyłem tylny panel, fabrycznie była przygotowana wtyczka więc wpiąłem ale i tak nie działa. Potrzebne jest coś więcej?

Awatar użytkownika
kond243
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 2437
Rejestracja: 27 gru 2009, 0:25
Skype: Kondi243
Imię: Konrad
Lokalizacja: Przysieka

Re: Klima 3 strefowa

Post autor: kond243 » 09 gru 2018, 0:58

W panelu głównym jest przycisk rear. I nie jest to 3sterfowa klima. Temperaturę tyłu regulujesz I tak pasażerem. Wciskając przycisk rear funkcja regulacji z tyłu jest przejęta z funkcji pasażera. Także mamy klimę dwustrefową. A jeśli dalej nie działa to kodowanie body kompa.
Były:Peugeot 309 1.6, Renault Laguna 1.8 8v, Lancia Kappa 2.0 V.I.S.
Są Lancia Kappa 20vt, Lancia Kappa 2.0 V.I.S,Lancia Y 1.2 16v.Lancia Thesis 20vt

Awatar użytkownika
proxima86
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 2542
Rejestracja: 28 lut 2018, 15:15
Imię: Kamil
Lokalizacja: Annopol

Re: Klima 3 strefowa

Post autor: proxima86 » 09 gru 2018, 5:10

Adam L. pisze:Fabrycznie mam 2 strefową klimę. Dołożyłem tylny panel, fabrycznie była przygotowana wtyczka więc wpiąłem ale i tak nie działa. Potrzebne jest coś więcej?
Panie Adamie widzę ostro Pan idzie Obrazek.
Nie długo z executive bedzie piękna emblemaObrazek.

Wysłane z mojego Swift 2 X przy użyciu Tapatalka

Była:
Lancia Thesis 2.4JTD 10v executive.
Jest:
Lancia Thesis 2.4JTD 10v
Lancia Thesis 3.0V6

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Posty: 10346
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:14
Imię: Kamil
Lokalizacja: Wieluń/Gdynia

Re: Klima 3 strefowa

Post autor: FXX » 09 gru 2018, 8:19

Adam L. pisze:Fabrycznie mam 2 strefową klimę. Dołożyłem tylny panel, fabrycznie była przygotowana wtyczka więc wpiąłem ale i tak nie działa. Potrzebne jest coś więcej?
A osiowanie było?

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka

Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V

Były:
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX


Obrazek

Awatar użytkownika
Adam L.
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 269
Rejestracja: 02 mar 2005, 0:00
Lokalizacja: Gliwice

Re: Klima 3 strefowa

Post autor: Adam L. » 09 gru 2018, 9:20

FXX pisze:
09 gru 2018, 8:19
Adam L. pisze:Fabrycznie mam 2 strefową klimę. Dołożyłem tylny panel, fabrycznie była przygotowana wtyczka więc wpiąłem ale i tak nie działa. Potrzebne jest coś więcej?
A osiowanie było?

Dzięki.Osiowanie tzn. ?

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Posty: 10346
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:14
Imię: Kamil
Lokalizacja: Wieluń/Gdynia

Re: Klima 3 strefowa

Post autor: FXX » 09 gru 2018, 10:38

Osiowanie proxy.
Jeśli dokładasz jakiś element do instalacji elektrycznej z szyną CAN, to musisz wykonać tą procedurę by "pokazać" sterownikowi, że ma dodatkowe urządzenie.
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V

Były:
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX


Obrazek

Awatar użytkownika
kond243
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 2437
Rejestracja: 27 gru 2009, 0:25
Skype: Kondi243
Imię: Konrad
Lokalizacja: Przysieka

Re: Klima 3 strefowa

Post autor: kond243 » 09 gru 2018, 11:29

Przy klimie powinno działać bez osiowania bo to tylko Element sterujący bez własnego węzła. Jeśli nie ma eol error i nie działa to potrzeba aktywować to w body.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2018, 12:59 przez kond243, łącznie zmieniany 1 raz.
Były:Peugeot 309 1.6, Renault Laguna 1.8 8v, Lancia Kappa 2.0 V.I.S.
Są Lancia Kappa 20vt, Lancia Kappa 2.0 V.I.S,Lancia Y 1.2 16v.Lancia Thesis 20vt

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Posty: 10346
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:14
Imię: Kamil
Lokalizacja: Wieluń/Gdynia

Re: Klima 3 strefowa

Post autor: FXX » 09 gru 2018, 12:28

W 159 też są dostępne 3 strefy i po dołożeniu tylnego panelu trzeba wykonać osiowanie, dlatego zakładam że w Theais jest podobnie.

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka

Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V

Były:
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX


Obrazek

Awatar użytkownika
kond243
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 2437
Rejestracja: 27 gru 2009, 0:25
Skype: Kondi243
Imię: Konrad
Lokalizacja: Przysieka

Re: Klima 3 strefowa

Post autor: kond243 » 09 gru 2018, 12:58

Thesis ma starsze body. Np dokładając alarm który jest taki sam jak w stilo. Po podłączeniu plafoniery i syrenki w stilo mamy błąd czujnika deszczu i zmierzchu. W Thesis nie ma nic ani eol error ani innych błędów. W Thesis musiałem zmienić jedno zero na 7 w odpowiednim bajcie.Thesisa trzech stref nie ma. Po włączeniu tylnego panelu regulujemy temperaturę na tył i stronę pasażera. Wówczas stroną pasażera z przodu nie da się regulować temperatury jest przejęta przez tylny panel. Można podłączyć Mes wejść w proxy i sprawdzić czy coś się zmieniło.
Były:Peugeot 309 1.6, Renault Laguna 1.8 8v, Lancia Kappa 2.0 V.I.S.
Są Lancia Kappa 20vt, Lancia Kappa 2.0 V.I.S,Lancia Y 1.2 16v.Lancia Thesis 20vt

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Posty: 10346
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:14
Imię: Kamil
Lokalizacja: Wieluń/Gdynia

Re: Klima 3 strefowa

Post autor: FXX » 09 gru 2018, 13:08

Teraz przejrzałem MESa i w 159 też nie występuje osobny węzeł dla sterownika z tyłu, a jednak bez osiowania sterownik nie rusza.
Wykonać procedurę nie zaszkodzi, a może rozwiązać problem.
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V

Były:
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX


Obrazek

Awatar użytkownika
Adam L.
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 269
Rejestracja: 02 mar 2005, 0:00
Lokalizacja: Gliwice

Re: Klima 3 strefowa

Post autor: Adam L. » 09 gru 2018, 13:12

Z racji tego że na co dzień zajmuje się Flaminiami to siedzę bardziej w mechanice niż elektryce. Można mi łopatologicznie wyjaśnić co gdzie mam podpiąć żeby sprawdzić :-P

Awatar użytkownika
kond243
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 2437
Rejestracja: 27 gru 2009, 0:25
Skype: Kondi243
Imię: Konrad
Lokalizacja: Przysieka

Re: Klima 3 strefowa

Post autor: kond243 » 09 gru 2018, 13:20

Kabel elem327 program MultiEcuScan. Instalujesz na laptopie. Wygrywasz sterowniki do kabla. Podłączasz się w złącze obd pod schowkiem z lewej strony. Wybierasz auto model oraz silnik potem wchodzisz w nadwozie wybierasz osiowanie proxi i robisz osiowanie tylko na wyłączonym silniku
Były:Peugeot 309 1.6, Renault Laguna 1.8 8v, Lancia Kappa 2.0 V.I.S.
Są Lancia Kappa 20vt, Lancia Kappa 2.0 V.I.S,Lancia Y 1.2 16v.Lancia Thesis 20vt

Awatar użytkownika
pietrek125
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 1311
Rejestracja: 06 lut 2018, 21:59
Lokalizacja: Gród Kraka

Re: Klima 3 strefowa

Post autor: pietrek125 » 09 gru 2018, 18:00

Trzeba wymienić sterownik klimy... 60685255 bez tylnego panelu, 60685258 z tylnym panelem (E503), 60687396 nowy typ zunifikowany (D6502)
Przerabiałem ten problem u kol. Gugibaoo, w jego Excuitive jest moduł 60685255 i tylny panel nie zagadał... tylny panel jest podpięty bezpośrednio do centralki klimy więc obawiam się ,że osiowanie nic tu nie da...
E503 z tylnym panelem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Żenująca, żyjąca w swoim świecie, krowa u płota...

Były:
Fiat 1300 (116A) 1962r (1.3 OHV R4)
Fiat 125S (125B) 1969r (1.6 DOHC R4)
FSO 125p (115D) 1990r (2.0ie DOHC R4)
Fiat Marea Weekend ELX ST.Moritz (185) 2002r (1.9JTD)

Są:
Lancia Thesis EMBLEMA ACC (841) 2002r (3.0 V6)
Fiat Marea Weekend HLX Tour de France (185) 2001r (2.0 R5)
Fiat 125S (125B) 1971r (1.6 DOHC R4)
Lada 1500s (21061) 1981r (1.6 DOHC R4)
Skoda Octavia II Tour (1Z5) 2012r (2.5 R5)

artsfast
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 124
Rejestracja: 25 wrz 2010, 12:15
Imię: Artur
Lokalizacja: Poznań

Re: Klima 3 strefowa

Post autor: artsfast » 21 gru 2018, 21:40

Tak jak napisał pietrek125 jeśli nie macie sterownika z obsługą tylnego panela osiowanie nic nie da. Przerabiałem temat u siebie też wydawało mi się że jest plug&play, skończyło się na wymianie sterownika klimy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”