[ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Róbta co chceta ;)
Awatar użytkownika
_Rafako_
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Olek

Re: [ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Post autor: _Rafako_ » 20 gru 2015, 21:20

darbo pisze:I co powiesz LUKA, specjalisto od wszystkiego :?:
Ja bym się wolał dowiedzieć co Luka powie, jak mu będzie Petru śpiewał kolędy w te Święta, Petru dyndał na choince w charakterze czubka, Petru wystawi łeb z pomiędzy grzybów i kapusty w wigilijnym bigosie, Petru przemówi ludzkim głosem w noc wigilijną, Petru będzie mówił z ambony na pasterce, Petru będzie reklamował telefonię komórkową, Petru będzie śpiewał "Driving home for Christmas"... i takie tam : gafa : : yesyes :
Serdecznie pozdrawiam.
Jest: Mercedes W123 200D '83 + Ford Mustang V ’06 + Mini Cooper ’05 + Skoda Superb 2.0 4x4 ’24...
Były: K SW 2.4 20V, Lybra SW 2.0 20V, K 2.0 20V x 2, Y10 bicolore, K 2.0 20VT, Thema 2.0 16V x 2, Delta II 1.6 8V, Y 1.2 8V, Y 1.2 16V, Y10 Selectronic, Delta HPE 2.0 16V bicolore, K 2,4 20V, Thesis 2.0 20VT...

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Darek

Post autor: darbo » 20 gru 2015, 21:28

_Rafako_ pisze:
darbo pisze:I co powiesz LUKA, specjalisto od wszystkiego :?:
Ja bym się wolał dowiedzieć co Luka powie, jak mu będzie Petru śpiewał kolędy w te Święta, Petru dyndał na choince w charakterze czubka, Petru wystawi łeb z pomiędzy grzybów i kapusty w wigilijnym bigosie, Petru przemówi ludzkim głosem w noc wigilijną, Petru będzie mówił z ambony na pasterce, Petru będzie reklamował telefonię komórkową, Petru będzie śpiewał "Driving home for Christmas"... i takie tam : gafa : : yesyes :
Serdecznie pozdrawiam.
Coś takiego :?: :?: :?:
petruluka.jpg
: yesyes : : yesyes : : yesyes :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 20 gru 2015, 21:34

luka pisze:Jak możesz FXX to napisz, co by groziło płk Dusza, jeżeli wszystko byłoby zgodne z procedurami itd. a on nie podporządkowałby się decyzji MON. Czy opłacałoby się żołnierzowi w stopniu pułkownika bronić stanowiska, wiedząc że i tak do tego dojdzie, czyli do odwołania.
Kontrola ws. certyfikatu była tydzień temu, kretyn Macierewicz uznał, że to już wystarczy. Nie można było polubownie, to trzeba było siłą, to nie ostatnia taka lub podobna sytuacja więc darbo jeszcze długo będziesz musiał ufać :)
Luka, proszę Cię, zastanów się co napisałeś, bo aż mi ręce opadły jak to przeczytałem...

Postępowanie kontrolne to nie jest kwestia dni czy tygodni, ale miesięcy...
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
Bartek-Lodz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Bartek
Kontakt:

Post autor: Bartek-Lodz » 21 gru 2015, 0:16

FXX pisze:
darbo pisze:
Bartek-Lodz pisze:
FXX pisze:
p. Macierewicz rozłożył polski wywiad i kontrwywiad, a teraz zabiera się za NATOwski...
Rozumiem, że swą wypowiedź podpierasz wnioskami wyciągniętymi z filmu "Służby specjalne" oraz Gazety Wyborczej.

To co zrobił Macierewicz z WSI powinno się zrobić trochę inaczej ale coś trzeba było zrobić... co do NATO... banda dupostołków chciała się zabunkrować na dobrze płatnych posadkach a tu bum i wpadł dziadek Macierewicz i popsuł im ich tajny plan przezimowania PIS'u.
: ok2 : : ok2 : : ok2 :
Darku rozumiem, że popierasz wszystkie działania obecnego ministra i masz za nic, życie i zdrowie polskich żołnierzy służących w 2006 poza granicami państwa, którzy zostali bez ochrony wywiadowczej (wynik takiej likwidacji WSI jaka miała miejsce)?
Poza tym pisanie o chęci utrzymania dobrze płatnych posadek jest totalną ignorancją, ponieważ nasze uposażenia jako żołnierzy są uwarunkowane w 90% od stopnia jaki posiadamy, a nie stołka... Zatem czy na tym czy na innym stołku, pułkownik zarobi porównywalne kwoty...
Od stopnia, grupy zaszeregowania i dodatków, które mogą być różne i jak jesteś plecakiem to masz jak pączek w maśle.
Ale co ja tam wiem, widzę że tu sami specjaliści siedzą...
Wynajem aut, auta do ślubu - imprezy okolicznościowe - pojazdy zastępcze z OC sprawcy - pomoc w dochodzeniu roszczeń od ubezpieczycieli
Kappa 3.0 V6 1999 [204KM] AUTOMATIC ZF PB+LPG, Thesis 3.0 V6 2002 [215] PB+LPG, Thesis 3.2 V6 2003 [230KM] PB+LPG, Thesis Sportiva 2006 [200KM], Thesis Sportiva 2008 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2007 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2008 [185KM], Phedra 2.0 JTD 2005 [110KM], Citroen C8 2.0 JTD 2005 [109KM], Audi A6 C7 2.0 Ultra 2014 [190KM], Audi A8 D3 3.0 2008 [300 KM], Audi S8 D3 5.2 2007 [520 KM],Porsche Cayenne Turbo S 2003 [550 KM]

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 21 gru 2015, 8:01

FXX pisze:
Postępowanie kontrolne to nie jest kwestia dni czy tygodni, ale miesięcy...
To oczywiste, jaki to ma związek z moją wypowiedzią, bo chyba źle się zrozumieliśmy. Po wszczęciu kontroli, zablokowany jest dostęp do informacji niejawnych, automatycznie twoje dowodzenie w takim ośrodku mija się z celem, pewnie jednak nie wiąże się to z automatyczną dymisją.

Pozostałym kolegom życzę Wesołych Świąt, wolnych od ubeków, esbeków, postkomuny, WSI, spisków, zamachów, układów itd.
Wy dalej z tą wyborczą i TVN-em, sami wierzycie innym propagandom, mało tego powtarzacie te same brednie. Czytajcie swoje gazety, swoje portale, żyjcie układami, spiskami, sprawdźcie czasami czy za plecami nie ma agentów : yesyes : Ja tam wolę spokojnie i wesoło żyć, nie ma możliwości wyplenienia różnego rodzaju chwastów z kraju, niestety tacy zacietrzewieńcy jak Macierewicz będzie żył tylko dlatego, jak chcecie koledzy darbo i Rafako:
ufaj.jpg
Ufajcie swojej śwince Maciorce z urojeniami :)

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 21 gru 2015, 13:57

Bartek-Lodz pisze:Od stopnia, grupy zaszeregowania i dodatków, które mogą być różne i jak jesteś plecakiem to masz jak pączek w maśle.
Bartku widzę, że z Ciebie największy specjalista...
Wybacz, ale bardzo dobrze wiem od czego zależy uposazenie w wojsku, bo jestem w grupie zainteresowanych tym.

Grupa uposażenia w MONie zależy sztywno od stopnia i dla stopnia pulkownika jest to grupa bodajże oznaczona numerem 16. W tym zależnie od funkcji zawierają sie widełki (A, B, C), które różnią sie niewielkimi kwotami.

Dodatki w wojsku to przede wszystkim dodatek za wysługę, który zależy od lat przepracowanych (do 15 lat naliczany co 3 lata po 3%, a po 15 latach co rok po 1%).

Reszta dodatków to juz mniej znaczące kwoty w większości przypadków.

Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 21 gru 2015, 14:02

luka pisze: To oczywiste, jaki to ma związek z moją wypowiedzią, bo chyba źle się zrozumieliśmy. Po wszczęciu kontroli, zablokowany jest dostęp do informacji niejawnych, automatycznie twoje dowodzenie w takim ośrodku mija się z celem, pewnie jednak nie wiąże się to z automatyczną dymisją.
Luka, przeczytaj co napisałem we wcześniejszych postach. Dokładnie wyjasnilem na podstawie jakich przepisów płk Dusza został odwołany ze swojego stanowiska i dlaczego takie postępowanie wymusza odwołanie.
Twój post stwierdza, że nawet na to nie spojrzales skoro twierdzisz że pewnie sie to nie wiąże z odwołaniem...

Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 21 gru 2015, 15:02

FXX pisze:
darbo pisze:Zapewne zgodzisz się ze mną, że czymś innym jest rozkaz o przeniesieniu do rezerwy kadrowej - reguluje to ustawa o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych a czym innym utrata dostępu do materiałów niejawnych. Ta druga została spowodowana wszczęciem procedury kontrolnej tydzień wcześniej. To reguluje pewnie inna ustawa i przewiduje inne procedury.
Nie. Nie przeczytałeś chyba artykułu, który Ci podałem.
Art 45. 2. Żołnierza zawodowego można zwolnić z zajmowanego stanowiska
służbowego w przypadku:

2) wszczęcia kontrolnego postępowania sprawdzającego, o którym mowa w
przepisach ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych
(Dz. U. Nr 182, poz. 1228).

2b. W przypadku, o którym mowa w ust. 2 pkt 2, żołnierza zawodowego
przenosi się do rezerwy kadrowej na czas prowadzonego postępowania. Na
zwolnione stanowisko służbowe nie wyznacza się innego żołnierza zawodowego do
czasu zakończenia postępowania, natomiast można powierzyć obowiązki służbowe
na tym stanowisku innemu żołnierzowi zawodowemu w trybie określonym w art. 25.
i ppkt. 3 tego punktu:
3a. Z dniem przeniesienia żołnierza zawodowego do rezerwy kadrowej lub
dyspozycji albo zwolnienia z zawodowej służby wojskowej żołnierz zawodowy z
mocy prawa jest zwolniony z dotychczas zajmowanego stanowiska służbowego.
Jasno z tego wynika zależność - postępowanie kontrolne -> zwolnienie ze stanowiska służbowego z dniem przeniesienia do rezerwy kadrowej.

Do tego mamy art. 33 ust. 7 ustawy o ochronie informacji niejawnych, który stwierdza, że osobie wobec, której zostało wszczęte postępowanie kontrolne uniemożliwia się dostęp do informacji niejawnych.
Te artykuły praktycznie wyczerpują tą sytuację.

Zatem rodzi się kolejne pytanie - czy i kiedy został uniemożliwiony dostęp do IN ww. pułkownikowi?
I kolejne - kiedy zostało pułkownikowi wręczone pismo o przeniesieniu do rezerwy kadrowej?
Mamy już zatem kilka pytań, na które nie masz odpowiedzi, a które bezpośrednimi przyczynami tej sytuacji.
darbo pisze:Poza tym jak pisze Wyborcza, to oficer dyżurny dostał tej nocy decyzję o przeniesieniu do rezerwy kadrowej a nie Dusza. Decyzja odnośnie Duszy została podjęta podobno tydzień wcześniej. Nie wiem czy Dusza dostał taką decyzję wcześniej czy też jego odwołanie miało inną procedurę, np. przewidzianą ustawą o dostępie do informacji niejawnych.
Ta ustawa jeśli się nie mylę, nie przewiduje takowych procedur. Procedurę masz opisaną wyżej zgodnie z obiema ustawami.
darbo pisze:To może te....moje pytania :?: :D
Nie Darku, dopóki nie dostanę odpowiedzi na moje pytania nie będę odpowiadał na tamte. Dlaczego? Nie wnikałem w zasadność tej decyzji, a jedynie w poprawność jej wykonania. To mogę zrobić, jak będę znał to co mnie interesuje.
Wszystko prawie zrozumiałe :)

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 21 gru 2015, 15:34

Jaka piękna zmiana optyki w sprawie CEK. :roll:

Wyborcza już nie pisze o ATAKU NA NATO na pierwszej stronie jak w zeszłym tygodniu.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... Czolka3Img

Teraz mamy relacje o nieprawidłowościach i zawiadomieniach do prokuratury. Rzetelny artykuł.

Ale żadnego przepraszam, żadnych sprostowań.

CHCIAŁBYM TU W TYM MIEJSCU ZŁOŻYĆ WYRAZY SZACUNKU DLA ANTONIEGO MACIEREWICZA ZA PORZĄDKI W CEK.

TAK TRZYMAĆ. : ok2 : : ok2 : : ok2 :

antek.jpg
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 21 gru 2015, 16:22

Bartek-Lodz pisze:Od stopnia, grupy zaszeregowania i dodatków, które mogą być różne i jak jesteś plecakiem to masz jak pączek w maśle.
Nawiązując do mojego poprzedniego postu:
Ponadto w wojsku nie ma grup zaszeregowania. To obowiązuje bodajże w MSW, gdzie uposażenia zależą przede wszystkim właśnie od stołka (czyt. grupy zaszeregowania), a za stopień masz dodatki.

W wojsku mamy grupy uposażenia, które są bezpośrednio powiązane ze stopniem wojskowym. Tak jak mówiłem stopniu etatowemu pułkownika odpowiada 16 grupa uposażenia, w której mamy widełki (16, 16A, 16B, 16C) i odpowiada to kwotom z przedziału 6350 - 7850zł brutto. Do tego mamy dodatek za długoletnią służbę w wysokości 300zł + po jednym procencie za każdy wysłużony pełen rok.

Tutaj masz piękną prezentację, wprawdzie z 2014r. ale od tego czasu niewiele się zmieniło.

:link:
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
Bartek-Lodz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Bartek
Kontakt:

Post autor: Bartek-Lodz » 21 gru 2015, 16:49

FXX pisze:
Ponadto w wojsku nie ma grup zaszeregowania. To obowiązuje bodajże w MSW, gdzie uposażenia zależą przede wszystkim właśnie od stołka (czyt. grupy zaszeregowania), a za stopień masz dodatki.

W wojsku mamy grupy uposażenia, które są bezpośrednio powiązane ze stopniem wojskowym. Tak jak mówiłem stopniu etatowemu pułkownika odpowiada 16 grupa uposażenia, w której mamy widełki (16, 16A, 16B, 16C) i odpowiada to kwotom z przedziału 6350 - 7850zł brutto. Do tego mamy dodatek za długoletnią służbę w wysokości 300zł + po jednym procencie za każdy wysłużony pełen rok.

Tutaj masz piękną prezentację, wprawdzie z 2014r. ale od tego czasu niewiele się zmieniło.

Fakt zgadza się, MON ma inaczej niż MSW - w MON stopień na pierwszym miejscu w MSW już nie - mój błąd.
Wynajem aut, auta do ślubu - imprezy okolicznościowe - pojazdy zastępcze z OC sprawcy - pomoc w dochodzeniu roszczeń od ubezpieczycieli
Kappa 3.0 V6 1999 [204KM] AUTOMATIC ZF PB+LPG, Thesis 3.0 V6 2002 [215] PB+LPG, Thesis 3.2 V6 2003 [230KM] PB+LPG, Thesis Sportiva 2006 [200KM], Thesis Sportiva 2008 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2007 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2008 [185KM], Phedra 2.0 JTD 2005 [110KM], Citroen C8 2.0 JTD 2005 [109KM], Audi A6 C7 2.0 Ultra 2014 [190KM], Audi A8 D3 3.0 2008 [300 KM], Audi S8 D3 5.2 2007 [520 KM],Porsche Cayenne Turbo S 2003 [550 KM]

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 21 gru 2015, 17:50

Bartek-Lodz pisze:
FXX pisze:

Fakt zgadza się, MON ma inaczej niż MSW - w MON stopień na pierwszym miejscu w MSW już nie - mój błąd.

Może być jeszcze inna dodatkowa opcja. Pułkownik Dusza jako oficer, który zasłużył sobie na 16 tą grupę uposażenia plus dodatki, z racji wykonywania funkcji "ponadnarodowej" (szef CEK) finansowanej przez Słowację i być może w jakimś stopniu przez NATO (w przyszłości) mógł mieć z tego powodu dołożone do kontraktu dodatkowe pieniądze.

Tak bywa w przypadku urzędników samorządowych, np. pracowników MOPS, którzy angażowani do realizacji projektów finansowanych z funduszy europejskich mogą mieć przydzielone dodatkowe zadania za dodatkowe pieniądze w ramach jednego stosunku pracy. Po zakończeniu projektu wracają w odpowiednie widełki.

LUKA :)

Jak tylko spotkam kiedyś Rafako to wspólnie pomodlimy się za Ciebie, żeby Cię Duch Święty oświecił : gafa : :lol:
Ostatnio zmieniony 21 gru 2015, 18:19 przez darbo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 21 gru 2015, 18:02

Oczywiście może być i tak.

Wszystko zależy, że tak to nazwę od "statusu" stanowiska szefa CEK.
Aczkolwiek skoro jest to jednostka krajowa, czy międzynarodowa (Polski i Słowacji) oraz Minister ON Słowacji twierdzi, że to nasza suwerenna sprawa to nie sądzę, żeby Słowacja dodatkowo płaciła szefowi CEK. Zatem nie spodziewałbym się jakiegoś mega ekstra dodatku.
Oczywiście wszystko się okaże zapewne niedługo.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 21 gru 2015, 21:48

Szkoda, że więcej takich "idiotów" (a sorry teraz znalazłem, miałoby być "kretynów") jednak nie ma w tym bagienku :| :-?

Obrazek
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomczysław ;)

Post autor: Tomzik » 21 gru 2015, 22:46

Jestem tylko ciekawy jak długo ten Kukiz będzie taki chojrak :lol:

Aha - póki co potrafi tylko wytykać i pitolić o korycie, do którego sam się właśnie dorwał. Nadal mam jednak wrażenie, że równie mądra byłaby Jola Rutowicz jeśli chodzi o politykę :)
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Hyde Park :::”