Lybra 2.4 JTD SW - wycie z okolic bagażnika

pepe99
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Kontakt:

Lybra 2.4 JTD SW - wycie z okolic bagażnika

Post autor: pepe99 » 10 kwie 2013, 20:37

Witam,
mam problem. Nie wiem czy tak było od początku. Ale... po przekroczeniu 60km/h zaczyna strasznie hałasować/wyć nie miłosiernie z bagażnika/z kół, nadkól sam nie wiem gdzie. Słychać jakby opony były suuper szerokie lub jakby w ogóle nie było wygłuszenia w tylnych rejonach. Każdy kto ze mną jechał mówił mi, że łożyska tylne się posypały. Ale dwa??? na raz???

Po za tym. Czytając na forum o wyciszeniu Lybry, wyczytałem, że jest super wygłuszona - zamykasz drzwi i nic nie słychać. Jak ja stoję na parkingu, to słyszę przejeżdżający samochód w oddali i ćwierkające ptaki. Tak jakbym miał otwarte tylne drzwi, bagażnik lub jakbym nie miał szyby z tyłu :) Może stąd ten dźwięk podczas przyspieszania?

Dzięki za odp.

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Re: Lybra 2,4 JTD SW - Wycie z okolic bagażnika

Post autor: Nat » 10 kwie 2013, 20:56

Może psa z bagażnika nie wypuściłeś?
A jeśli nie masz psa, to stawiam na łożyska kół do wymiany.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Re: Lybra 2,4 JTD SW - Wycie z okolic bagażnika

Post autor: FXX » 10 kwie 2013, 21:33

Wierz mi, że jedno potrafi tak wyć, że nic innego nie słychać w samochodzie - nawet Diesla pod maską :P
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

pääkäyttäjä

Re: Lybra 2.4 JTD SW - wycie z okolic bagażnika

Post autor: pääkäyttäjä » 11 kwie 2013, 7:57

pepe99 pisze:Witam,
mam problem. Nie wiem czy tak było od początku. Ale... po przekroczeniu 60km/h zaczyna strasznie hałasować/wyć nie miłosiernie z bagażnika/z kół, nadkól sam nie wiem gdzie. Słychać jakby opony były suuper szerokie lub jakby w ogóle nie było wygłuszenia w tylnych rejonach. Każdy kto ze mną jechał mówił mi, że łożyska tylne się posypały. Ale dwa??? na raz???
Łożyska. I tak - mogą się posypać dwa na raz :)
Po za tym. Czytając na forum o wyciszeniu Lybry, wyczytałem, że jest super wygłuszona - zamykasz drzwi i nic nie słychać. Jak ja stoję na parkingu, to słyszę przejeżdżający samochód w oddali i ćwierkające ptaki. Tak jakbym miał otwarte tylne drzwi, bagażnik lub jakbym nie miał szyby z tyłu :) Może stąd ten dźwięk podczas przyspieszania?
Wytłumione są zdaje się tylko drzwi - tam, gdzie jest subwoofer, już wytłumienia nie ma. Też słyszę przejeżdżajace auta i ćwierkające ptaki ale jak coś z tyłu dudni i łomoce to pewno źle ustawiony subwoofer ;) - a jak wyje, to łożyska :lol:

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Odp: Lybra 2.4 JTD SW - wycie z okolic bagażnika

Post autor: FXX » 11 kwie 2013, 8:54

Nie tylko drzwi :-) Wytlumienie jest pod kanapa i jeśli dobrze kojarze mam w bagażniku również.

Wysłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

marek_krupa
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Re: Lybra 2.4 JTD SW - wycie z okolic bagażnika

Post autor: marek_krupa » 13 kwie 2013, 12:45

Jeżeli, to łożysko piasty tylnego koła, to buczenie powinno zmieniacz dźwięk podczas ostrego wężykowania samochodem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”