Lybra SW - dodatkowe światło cofania/kamera/czujniki?

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Re: Lybra - dodatkowe światło cofania.

Post autor: Nat » 12 mar 2013, 11:20

stabraf pisze:TU masz ewentualnie fajny gadżet do zamontowania bez wiercenia dziur w zderzaku ;)
allegrowicz pisze:Nie jest konieczne, jak w przypadku tradycyjnych czujników parkowania montowanych w tylnym zderzaku wiercenie otworów (...)
W SKŁAD ZESTAWU WCHODZI:
Specjalne wiertło do wywiercenia otworów w zderzaku pod sensory
WTF?
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Lukasz_TG
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Lukasz_TG » 12 mar 2013, 11:29

Ja miałem doczynienia tylko z fabrycznymi kamerami, według mnie po ciemku mało co widać. O bokach już nie wspomnę.
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (dawca), Kappa 2.0 SW wel gruz :),Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V :) Peugeot 206 cc :)

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej

Post autor: stabraf » 12 mar 2013, 12:03

Nat pisze: WTF?
Aaaa...bo Rafał trochę zakręcony człowiek i se skopiował z innych aukcji: :link:, :link:
Ma też kamerę cofania widzącą po zmierzchu ;)

benmali
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Ben

Post autor: benmali » 12 mar 2013, 12:21

stabraf pisze:
Nat pisze: WTF?
Aaaa...bo Rafał trochę zakręcony człowiek i se skopiował z innych aukcji: :link:, :link:
Ma też kamerę cofania widzącą po zmierzchu ;)

Ta kamera z linku wygląda interesująco.
Ciekawe tylko jakie ma kąty widzenia w poziomie i w pionie ?
I czy da się ją zamontować w stosunkowo dyskretny sposób w środku auta, w okolicy 3-go światła STOPU w Lybrze Kombi?
Ben
Lancia Lybra 1,8 srebrna
wyjątkowa - pod wieloma względami.....

bronx
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: bronx » 12 mar 2013, 12:35

Widzę że najwięcej na temat kamery mają do powiedzenia Ci którzy używają czujników :)
Wiadomo że każdy będzie chwalił swoje.

Pragnę obalić tu mity że kamera nie zauważysz słupka itp.
niestety prędzej jest to możliwe w przypadku czujników.
Kamera ma kąt widzenia 170st, dodatkowo dobrze wyregulowana jest w stanie pokazać na ICS zarys błotnika.
Również ma skalę itp. bajery. Osobiście po kilku razach parkuję kamerą na 2-3cm od zderzaka.
Parkowanie wygląda tak, cofam normalnie a dopiero w końcowej fazie posiłkuję się obrazem.
W nocy wystarczy wcisnąć hamulec aby zapalić stop lub włączyć przeciwmgielne aby doświetlić obraz z kamery.
Każda kamera w nocy potrzebuje IR do tego trybu pracy.

Jeździłem autem z czujnikami i w moim przypadku wolę kamerę, która daje mi większy luksus.

pääkäyttäjä

Post autor: pääkäyttäjä » 12 mar 2013, 12:38

Luksus? Chyba komfort ;-) Z czujnikami przybrałem słupek tylko raz - kiedy centralka czujnika zawiesiła się. Do tej pory wykywała wysoką trawę, barierkę, słupki, wiszące między słupkami łańcuchy, jakiś wiecheć rosnący na "parkingu" u panny, psa, któy pojawił się znikąd i raz auto, które pojawiło się akurat w momencie, jak patrzyłem w drugą stronę. Parkowanie na 2 cm? Nieee, dzięki - wolę mieć jakiś zapas, by np. dostać się do bagaznika :lol:

Kamerę cofania widziałem raz - w nowej Themie, zdania póki co nie mam.

bronx
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: bronx » 12 mar 2013, 12:40

Poczucie luksusu i komfortu :)
A ja parkuję na te 2cm w domu w pracy, tam gdzie jest mi to na rękę.
Na pewno nie zrobimy tak na parkingu centrum handlowego itp miejscach.
W tej Themie to ona wymiatała bo dokładnie obrys auta był na wyświetlaczu i tak jak gośc powiedział można parkować zawierzając całkowicie obrazowi , i to dopiero bajer :P

pääkäyttäjä

Post autor: pääkäyttäjä » 12 mar 2013, 12:45

Ty to testowałeś - ja nie ale potwierdzam: bajerancko to wyglądało :)

hooki
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: LybraSw-dodatkowe światło cofania? kamera?czy może czujn

Post autor: hooki » 12 mar 2013, 13:37

Włączaj sobie tylne przeciwmigielne ;) albo zamiast takiego czegoś jak te czujniki w ramkach na tablice zamontuj sobie tam żarówki/diody włączane podczas wstecznego.

Kamery i czujniki są dla osób nie potrafiących parkować ;)

Kris
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: Kris » 12 mar 2013, 14:41

mocniejszą żarówkę do świateł cofania? Tam chyba siedzi 21W i nie wiem czy są dostępne mocniejsze...

Czujniki parkowania, kamery, radary, itp szmery bajery są niestety wynikiem "ewolucji" ludzi. Instrukcje pisane są językiem obrazkowym, albo na zasadzie "włóż wtyczkę A do gniazda B..." Mi tam nie przeszkadza, że mam w Cromie czujniki parkowania - pomagają, ale nie we wszystkich sytuacjach. Cofałem na kamerze Masterem w długiej wersji i wtedy to się przydaje. Kierowcy TIR-ów z naczepami nie posiadają kamer ani czujników i też sobie radzą.

Wracając do wątku... może lepiej zamontować jakieś białe światło pod zderzakiem - pasek z białych ledów - co by za bardzo nie rzucało się w oczy i nie szpeciło zgrabnej pupci Lybry SW.
było Uno 1.0, Bravo 1.2 16V, była Lybra LX SW 1.8 LPG, była Croma 1,9 150KM jest Lancia Ypsilon Platino 0.9 i Ford Galaxy

benmali
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Ben

Post autor: benmali » 12 mar 2013, 15:36

...a radio w samochodzie jest dla tych co śpiewać nie potrafią?

A tak poważnie - montaż dodatkowego oświetlenia wstecznego nie wchodzi raczej w grę, nie mam pomysłu przy którego realizacji nie przekroczyłbym cienkiej granicy "agrotuningu"
Montaż mocniejszej żarówki też nie jest prosty - rzeczywiście oryginalnie siedzi tam żarówka 21W.
To z punktu widzenia elektrycznzego to jest juz dość dużo. Chodzi o ilość wydzielanego przez żarówkę ciepla.
Obawiam się wsadzenie w to miejsce żarówki wyrażnie mocniejszej może się żle skończyć.
Stopienie klosza lampy, problemy z bezpiecznikami i inne, tym podobne atrakcje. Wiem ze wsteczny pali się tylko przez krótką chwilę , ale lepiej nie kusić losu...

Tak szukając rozwiązania natknąłem się na nowe, podobno "cudaczyniące" żarówki Cree Q5 dopasowane do gniazda P21 , za to z dużo większą mocą światła.

Do kupienia na popularnym serwisie aukcyjnym zaczynającym sie na "A..... a kończącym na ...gro"
Wg wiarygodnych (jak zawsze w tym serwisie...) opisów to jest właśnie rozwiązanie mojego problemu,
żarówki te dają dużo więcej światła.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...?

Cena może nie jest jakaś niska, ale to jednorazowy wydatek, a na pewno niższy niż lakierowanie zderzaków.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2013, 16:18 przez benmali, łącznie zmieniany 3 razy.
Ben
Lancia Lybra 1,8 srebrna
wyjątkowa - pod wieloma względami.....

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 12 mar 2013, 17:23

Ja w poprzednim samochodzie przerobiłem wsteczne na H1 i nic się nie topiło, za to przy nisko umieszczonych dwóch tylnych światłach wstecznych widok był super. Możesz spróbować z mocniejszą żarówką i do tego ratować się tylnym przeciwmgielnym i stopem.
Ja w AR156 SW ratuje się właśnie przeciwmgielnymi, tyle, że mam jeszcze przyciemnione szyby i to dość mocno - w nocy praktycznie zero widoku.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Kris
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Re: Lybra SW - dodatkowe światło cofania/kamera/czujniki?

Post autor: Kris » 13 mar 2013, 7:17

benmali pisze:...a radio w samochodzie jest dla tych co śpiewać nie potrafią?
OT
Śpiewać potrafi każdy, ale nie każdy potrafi takiego śpiewania słuchać :)
było Uno 1.0, Bravo 1.2 16V, była Lybra LX SW 1.8 LPG, była Croma 1,9 150KM jest Lancia Ypsilon Platino 0.9 i Ford Galaxy

bronx
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: bronx » 13 mar 2013, 8:07

Boorek pisze: W Subaru miałem kamerę cofania, w sumie fajna sprawa, ale chyba następnym razem zdecydowałbym się na czujniki... głównie dlatego że jak włączałem wsteczny to zamiast radia miałem obraz z kamery... irytujące.
I to jest dopiero pierwsza bardzo słuszna uwaga.
Niestety tak jest że załączenie kamery wyłącza radio.

Awatar użytkownika
Ramzes_II
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze
Imię: Dominik

Post autor: Ramzes_II » 13 mar 2013, 9:28

Widziałem fajną kamerę zabudowaną fabrycznie w ramce tablicy rejestracyjnej - to takie info jakby ktoś szukał takiego rozwiązania. Praktycznie nie rzuca się w oczy.
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW :D

>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166
<<<<<<<<<<<<<<<<<<

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja elektryczna”