Kappa - dziwny dźwięk - łożysko czy przegub ?
Witam
od pewnego czasu slysze dziwny dzwiek w okolicy lewego przedniego kola - najpierw myslalem ze to zabkowane opony /drugie tez jakby troche wylo/ ale po wymianie opon poprawa jest tylko czesciowa - wyje tylko prezdnie lewe kolo. nasila sie kolo 70km/h do 120km/s.
Dziek prawie zanika kiedy wchodze w łuk w prawo. Czy to lozysko czy raczej przegub? /czy cos jeszcze?/ czy lozysko nie byloby bardziej glosne przy skrecie? Przeszukam jeszcze dokladniej forum bo jakos nie moge znalezc watku na ten temat.
Dzieki za wszelkie info
pozdrawiam
Marcin
od pewnego czasu slysze dziwny dzwiek w okolicy lewego przedniego kola - najpierw myslalem ze to zabkowane opony /drugie tez jakby troche wylo/ ale po wymianie opon poprawa jest tylko czesciowa - wyje tylko prezdnie lewe kolo. nasila sie kolo 70km/h do 120km/s.
Dziek prawie zanika kiedy wchodze w łuk w prawo. Czy to lozysko czy raczej przegub? /czy cos jeszcze?/ czy lozysko nie byloby bardziej glosne przy skrecie? Przeszukam jeszcze dokladniej forum bo jakos nie moge znalezc watku na ten temat.
Dzieki za wszelkie info
pozdrawiam
Marcin
Łożysko na 100%
Jak skręcisz w lewo szum powinien się nasilic jak w prawo to szum się zmniejszy
Jak skręcisz w lewo szum powinien się nasilic jak w prawo to szum się zmniejszy
Walnięte lewe łożysko przy skręcie w prawo raczej powinno bardziej szumieć. A może to jednak opona. Z tego co pamiętam efekt bicia kół nasila się przy ok 80km/h i zanika przy ok 120km/h. Jeśli masz możliwość spróbój zamienić koła miejscami.
Pamiętaj, nie dostaniesz drugiej szansy, aby wywrzeć pierwsze wrażenie
Najmocniej przepraszam chwilowe zacmienie.
Przy skręcie w prawo powinno bardziej szumiec
Przy skręcie w prawo powinno bardziej szumiec
Odp: lozysko
Ja kupowałem (nie pamiętam dokładnie) ale coś ponad 200PLN - teraz leży, bo się okazało, że to opona szumi (miałem lekkie szumienie na rondach). Po wymianie na zimowe - znikło. Także sprawdź dokładnie."marcello" pisze:jaki to mniej wiecej koszt?
Jakby co - to swoje chętnie odsprzedam

Kappa '98 2.0 20V - LPG - była
Obecnie bezpartyjny - bo śmigam VW
VW Passat Variant B5 3BG 2001
1.9 TDI 130KM/PBOX 155KM, HIGHLINE
Obecnie bezpartyjny - bo śmigam VW
VW Passat Variant B5 3BG 2001
1.9 TDI 130KM/PBOX 155KM, HIGHLINE
Potwierdzam cenę łożyska do Kappy bo sam już też kupowałem takowe. Mechanicy dziwią się ceną ale gdy zobaczą jego gabaryty przestają mówić o cenie a zaczynają porównywac wielkość do innych marek. Słyszałem osobiście nawet coś takiego: "panie, ono jest większe niż to z Forda Transit".
2x Kappa LS 2.0 20v '95 & '98 + Thema 2.0 ie 8v '89 + Punto Evo 1.4 MyLife '11
tel. 501-122-517
tel. 501-122-517
"-OLO-" pisze:Walnięte lewe łożysko przy skręcie w prawo raczej powinno bardziej szumieć. .
dokładnie u mnie tak bylo - walniete bylo lewe lozysko i zaczynalo huczec przy skrecie w prawo - po wymianie cisza

Pozdrawiam Grzegorz
---------------------------
Kappa zagazowana sekwencyjnie, z nowym silnikiem....
CB UNIDEN PRO 520 XL , SIRIO Titanium 1400 black
---------------------------
Kappa zagazowana sekwencyjnie, z nowym silnikiem....
CB UNIDEN PRO 520 XL , SIRIO Titanium 1400 black
lozysko ?
WItam
zamienilem kola i nadal huczy/buczy
Zastanawiam sie czy to po prostu nie hucza opony - a ja jestem przeczulony. Tylko dlaczego jesli to sa opony to ewidentnie przestaja huczec przy skrecie w prawo i slychac ten dzwiek po lewej stronie....
jak tylko pieniazki z mojej megapensji
wplyna na konto pomysle nad kupnem lozyska i wymiana 
zamienilem kola i nadal huczy/buczy
Zastanawiam sie czy to po prostu nie hucza opony - a ja jestem przeczulony. Tylko dlaczego jesli to sa opony to ewidentnie przestaja huczec przy skrecie w prawo i slychac ten dzwiek po lewej stronie....
jak tylko pieniazki z mojej megapensji

gdzie mozna zakupic te łozycka - to znaczy gdzie polecacie ?
Kappa 2.0 Białystok
A ja u siebie wymieniłem łożyska- w sumie 4 (o kosztach nawet nie wspominam
) i... ***!!! Nadal był ten szum... Przyczyna? Pęknięta gumowa osłona przegubu... Zebrał się syf, piach i bóg wie, co jeszcze
Jestem jeszcze przed naprawą/ czyszczeniem... Mam nadzieję, że ta tańsza opcja zda egzamin
Pozdrawiam, Radicz.

Pozdrawiam, Radicz.