Kappa 2.4JTD - temperatura silnika, czujnik
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Kappa 2.4JTD - temperatura silnika, czujnik
Witam,
po wymianie termostatu, i rozrządu z pompa wody wskaznik temperatury zwariowal.
Gdy przybutuje silnik temperatura rosnie do 100 stopni, nie zalancza wentylatorow.
Wentylatory sa sprawne bo odpinalem czujniki zalanczaja sie.
Najdziwniejsza rzecz to to ze gdy auto postoi przez noc na mrozie, rano przekrecam kluczyk a wskaznik juz przed odpaleniem silnika pokazuje 80 stopni.
Rece mi opadaja.
Zepsuty czujnik czy wskaznik w liczniku??
po wymianie termostatu, i rozrządu z pompa wody wskaznik temperatury zwariowal.
Gdy przybutuje silnik temperatura rosnie do 100 stopni, nie zalancza wentylatorow.
Wentylatory sa sprawne bo odpinalem czujniki zalanczaja sie.
Najdziwniejsza rzecz to to ze gdy auto postoi przez noc na mrozie, rano przekrecam kluczyk a wskaznik juz przed odpaleniem silnika pokazuje 80 stopni.
Rece mi opadaja.
Zepsuty czujnik czy wskaznik w liczniku??
Re: Kappa 2.4JTD - temperatura silnika, czujnik
skoro usterka pojawiła się po wymianie termostatu, to najprawdopodobniej coś się sknociło na nim (czujnik, wtyczka, kabel), raczej to powinieneś dokładnie przejrzeć w pierwszej kolejności..Oczywiście termostat wymieniłeś na nowy?
Lancia Kappa 2.0 20V
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD
Termostat ma dwa czujniki - czerwony i niebieski , przegrzeb forum bodajże prezesjm rozjaśniał.
Były :
Kappa TDS, Kappa 2.0 20vt, Kappa JTD
lulu85 pisze:Termostat ma dwa czujniki - czerwony i niebieski , przegrzeb forum bodajże prezesjm rozjaśniał.
Tak było na pewno w pierwszych (przed liftem) kappach, a wydaje mi się, że w Jtd już jest jak w 2.0 - jedna wtyczka szara.
Lancia Kappa 2.0 20V
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Tak, jest jedna wtyczka z trzema pinami
Miałem JTD i miałem 2 czujniki niebieski i czerwony - wiem bo wymieniałem oba.Polej pisze:lulu85 pisze:Termostat ma dwa czujniki - czerwony i niebieski , przegrzeb forum bodajże prezesjm rozjaśniał.
Tak było na pewno w pierwszych (przed liftem) kappach, a wydaje mi się, że w Jtd już jest jak w 2.0 - jedna wtyczka szara.
Widocznie tutaj jest jakiś inny termostat.
Były :