Kappa - ABS nie żyje

hardwired

Kappa - ABS nie żyje

Post autor: hardwired » 17 sie 2005, 1:52

Co sie moglo stac, ze przestal mi dzialac nagle ABS? kontrolka gasnie po wlaczeniu zaplonu, ale kola sie blokuja na sliskim. wyczailem ze [pompa dziala. jak zgasze silnik z wcisnietym hamulcem, a nastepnie wlacze zaplon to zaterkota i podnosi pedal lekko do gory, wiec to chyba pompa dziala. Co wogole wskazuje kontrolna od absu ? tzn gdzie jest tczunik od tej kontrolki? kilka osob sugeruje mi albo zawilgocenie elektryki(gdzie?) albo zasyfione czujniki przy kolach. a moze to jakas standardowa dolegliwsc w tych autach ? pomozcie bo mnie to wkurza. jestem w stanie sam to naprawic tylko gdzie zaczac szukac?

ps. wlasnie wyczytalem ze gdzies na podszybiu sa bezpieczniki, moze ktorys padl? jak sie do nich dostac? reszta bezpiecznikow ok.

hardwired

Kappa - ABS

Post autor: hardwired » 17 sie 2005, 8:53

z ostatnich obserwacji wynika ze abs dziala kiedy chce. tzn po odpaleniu jesli od razu nie dziala to do momentu ponownego odpalenia nie zadziala. ciekawe co moze byc grane? generalnie uklad jest sprawny, wiec przypuszczam ze gdzies cos nie laczy..... pomoze ktos?

Awatar użytkownika
bogdan
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Kontakt:

Kappa - ABS

Post autor: bogdan » 17 sie 2005, 10:55

Witam. Maiłem podobnie w themie, był walnięty czujnik ABS. Właczając zapłon kontrolka gasła, jednak po rozpoczęciu jady ok 20km/h zapalała się, i ABS kaput.
Pozdrawiam.
TYLKO L A N C I A

hardwired

Kappa - ABS

Post autor: hardwired » 17 sie 2005, 13:54

ale u mnie wogole sie nie zaswieca i czasem abs dziala dobrze

hardwired

Kappa - ABS

Post autor: hardwired » 19 sie 2005, 2:32

cholera nikt nie ma pomyslu? pare osob sugeruje ze padly styki w komputerze od absu . gdzie to ustrojstwo sie znajduje ?

Awatar użytkownika
Arek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - ABS

Post autor: Arek » 22 sie 2005, 10:58

słuchaj a czy zmieniałeś ostatnio klocki hamulcowe? Bo mi mechanior jak zmieniał to powiedział że koniecznie trzeba spóścić przy okazji syfy z tłoczków bo jesli sie tego nie zrobi to jest mozliwośc zafajdania pompy ABSu i mogiła bo może sie popsuć.
"My Lancisti musimy sie trzymac razem" Arystoteles

hardwired

Kappa - ABS

Post autor: hardwired » 22 sie 2005, 23:49

autko niedawno kupilem i nic nie zmienialem. abs czasem dziala a czasem nie i juz nie wiem od czego to zalezy ...

Pawlacz
Dopiero zaczyna na naszym forum

Kappa - kontrolka ABS

Post autor: Pawlacz » 04 maja 2006, 11:45

Witajcie

Ostatnio mam pewien problem z kontrolką ABS, a kto wie może i z samym ABS-em. Swoją Lancię mam od roku i w tym czasie kilka razy (dosłownie kilka!) zaświeciła mi się kontrolka ABS. Zawsze sama gasła po niedługim czasie, a jeśli nie to zawsze gasła po wyłączeniu zapłonu i ponownym odpaleniu silnika. Natomiast ostatnio sytuacja uległa zmianie o tyle, że tak jak w ubiegłym roku była to sytuacja sporadyczna, tak teraz przynajmniej w moim mniemaniu stała się nagminna. Kontrolka nieraz wcale nie gaśnie po pierwszym odpaleniu silnika, czasem gaśnie, a po jakimś czasie zapala się ponownie i już świeci światłem ciągłym :-) Najdziwniejszy objaw zaobserwowałem jednak wczoraj: w pewnej chwili zaczął lekko wariować szybkościomierz i w tym momencie zapaliła się lampka ABS-u. Gdy tylko zaświecił się ABS ustąpiła wariacja szybkościomierza. Stąd moje pytanie: może ktoś z Was wie co może być przyczyną świecącego ABS-u i czy ABS i szybkościomierz moga mieć jakieś "powiązania"? Z moich doświadczeń z włoskimi samochodami i elektryką to pewnie gdzieś jakieś zwarcie się robi , albo jakieś styki nie łączą, ale może Wasza wiedza na ten temat jest szersza.
"Włoszczyzna" jest piękna!

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Kappa - ABS

Post autor: prezesjm » 04 maja 2006, 12:30

Te dwa obwody są rozdzielne, nie maja nic ze sobą wspólnego, jak kontrolka nie gaśnie przed ruszeniem to problem zapewne w czujniku lub połączeniu. Poszukaj na forum było już kiedyś wyczerpująco o ABS, szukaniu usterki. Zasady tam podane można zastosować do każdego auta z tym, że trzeba pamiętać że w Kappie układ sterujący ABS jest zintegrowany ( nie ma osobnego komputera sterującego jak w starszych modelach) oraz tylne czujniki są w całości z tylną piastą i łożyskiem.

Pawlacz

Kappa - ABS

Post autor: Pawlacz » 04 maja 2006, 12:34

Właśnie przyszła mi na mysl jeszcze jedna rzecz. Otóż ostatnimi czasy trochę bardziej zdecydowanie "pogwizduje" czy raczej szumi jak mniemam tylne lewe łożysko. Czy skoro jest to zintegrowany zestaw (łożysko, piasta, czujnik ABS) to tam może leżeć przyczyna świecącej kontrolki ABS-u?

mirek0p
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - ABS

Post autor: mirek0p » 04 maja 2006, 12:58

miałem podobne objawy "wariowały " wskażniki i kontrolki ,poprawiłem złącza mas i połączeń aku.popsikałem specyfikiem do przewodów elektrycznych i od pół roku jest ok

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz

Kappa - ABS

Post autor: prezesjm » 04 maja 2006, 12:59

Ale piszesz że świeci nawet jak stoisz, wtedy czujnik może być nawet luzem zawieszony pod autem i nie będzie wyświetlało awarii. Jeśli jest problem z układem czujnik plus impulsator (np awaria tarczki, zbytnie odsunięcie, pęknięty magnes w czujniku itp.) awaria wyświetli sie dopiero po chwili jazdy.

Pawlacz

Kappa - ABS

Post autor: Pawlacz » 04 maja 2006, 13:08

Nio ... w ostatnich czasach kontrolka potrafiła świecić bez względu na to czy jechałem czy stałem. Przyznam się, że w poprzednich moich samochodach nigdy nie miałem żadnych problemów z ABS-em czy to dlatego, że go w ogóle nie było :-) lub nie wystepowały żadne awarie. Dlatego w tym temacie jestem zupełnym laikiem. Proszę o poprowadzenie za rączkę :-) Szukałem na forum postów na ten temat, ale te które znalazłem były dosyc ogólnikowe i w mojej ciemnej łepetynie wiele nie rozjaśniły. Jeśli możecie podać kilka wskazówek od czego zacząć poszukiwanie awarii i najważniejsze gdzie?!!
Będę bardzo wdzięczny

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz

Kappa - ABS

Post autor: prezesjm » 04 maja 2006, 13:22

Poczytaj TU tam nie jest o Kappie ale zasady podobne i jeśli nie bardzo wiesz o co chodzi to radzę podjechać na diagnostykę i za parę złoty masz odpowiedź co jest przyczyną. Układy są Boscha i większość firm może je diagnozować, nie musi to być serwis Lancia Fiat . Wtyczka jest przy module na lewym nakolu.

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Kappa - ABS

Post autor: Nat » 04 maja 2006, 14:53

Miałem troche podobne objawy w Hondzie, wymiana czujnika ABS we właściwym kole okazała się strzałem w dziesiątkę.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i hamulce”