Dedra - jak naciągnąć pasek klinowy
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Dedra - jak naciągnąć pasek klinowy
Witam Od ostatnich czasów bardzo ciężko chodzi mi wspomaganie kierownicy na niskich obrotach w Lancii Dedrze 1.8 W czasie jazdy jest ok ale podczas np parkowania jest gorzej Patrzyłem dzisiaj i jest bardzo luźny pasek Wiec moje pytanie brzmi jak naciągnąć pasek od wspomagania? Szukałem na forum i nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie Wybaczcie jak cos przeoczyłem Prosze o szybką pomoc
-
Re: Wspomaganie Dedra
Pomoże mi ktoś????
Re: Dedra - jak naciągnąć pasek klinowy
Żeby napiąć ten pasek - musisz zdjąć kolektor ssący . Dopiero wtedy będziesz miał dostęp do śrub . Popuszczasz mocowanie pompy . Łyżką do opon , albo jakąś długą brechą - naciągasz pasek i przy naciągniętym dokręcasz mocowania . Dobrze to robić we dwóch , bo może ci braknąć dwóch rąk ...
Jak to kolektor? nie wiem jak wyglada ściana grodziowa w dedrze ale w delcie można bez problmu to zrobić bez demontarzu kolektora.
tak mam 1,8 8V z klimą i wspomaganiem bez problemu wymieniałem wszystkie paski, najgorzej było z paskiem z balansów ale też sie udało... zdjołem osłone ta co jest w nadkolu,koło zbiornik z chłodnicy odsunąłem,osłonbe rozrządu i to tyle.
-
przepraszam ze odnawiam stary temat ale nie mogę sobie poradzić z naciągnięciem tego paska Byłem u znajomego mechanika i tez nie wie Mozę ktoś napisać jak po kolei naciągnąć ten pasek w Dedrze 1.8 1992r Mam klime
TC130 wygląda na eksperta w tej dziedzinie dla 1.8. Skoro pisze że to możliwe bez ściągania kolektora to chyba tak jest. Trochę więcej samozaparcia i da rade!!adinek007 pisze:przepraszam ze odnawiam stary temat ale nie mogę sobie poradzić z naciągnięciem tego paska Byłem u znajomego mechanika i tez nie wie Mozę ktoś napisać jak po kolei naciągnąć ten pasek w Dedrze 1.8 1992r Mam klime
Alfa Romeo 159 SW ti 2.0jtdm '09
Lancia Ypsilon 1.4 16V '06
Lancia Lybra SW 1.9JTD LX '01
Lancia Dedra SW 1.9TDS LS '97
Opel Corsa 1.2i JOY '93
Fiat 125p '87 + Fiat Argenta 2.0i '82 --> FIAT 125 2000 iniezione eletronica
* * * OBERSCHLESIEN... mein Vaterland * * *
Lancia Ypsilon 1.4 16V '06
Lancia Lybra SW 1.9JTD LX '01
Lancia Dedra SW 1.9TDS LS '97
Opel Corsa 1.2i JOY '93
Fiat 125p '87 + Fiat Argenta 2.0i '82 --> FIAT 125 2000 iniezione eletronica
* * * OBERSCHLESIEN... mein Vaterland * * *
-
- Forumowicz/ka
nie wydaje mi sie aby to sie udalo bez sciagania kolektora...bo np. w 1.6 jest dostep w miare ok, ale tutaj widze ze jest to schowane dosyc mocno...
Można też cały silnik rozebrać, pytanie tylko po co? chyba że ktoś ma ręce jak pudzian. Wtedy na bank go nie naciągnie.