Lybra - przepalona żarówka

gramer
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - przepalona żarówka

Post autor: gramer » 27 gru 2006, 1:57

no i jeszcze jedna mam pytanko..kontrolka od przepalonej zarowki postojowych mi sie pali..ale swiatelka dzialaja jak nalezy!czy musze jechac na komputer ja zgasic?czy zgasnie moze sama?(no w sumie tego to nikt nie wie,hehe)-juz tak mialem z tym recznym..zgasl po prostu..moze sama sie naprawia ta moja cudna Lyberka?! :P

Lancia LYBRA 2.4JTD (srebrne SW, 2001r.)

Awatar użytkownika
muha
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

przepalona żarówka??(Lybra)

Post autor: muha » 27 gru 2006, 14:52

ZTCW kontrolka jest od wiekszosci zarowek jednoczesnie - nie tylko od postojowych. Nie obejmuje na pewno swiatel mijania (nikt nie wie czemu) i pewnie takze dlugich i przeciwmgielnych (ale tu nie jestem pewien).

No i wykrywane sa zarowki nie tylko przepalone, ale takze takie o zlej mocy. Zatem zeby miec pewnosc - ponowne ogledziny wszystkich swiatel z przodu i tylu, a jesli to nie pomoze, to demontaz tylnych swiatel i kontrola czy wlozone sa poprawne zarowki.

PS. Koloru zarowek kierunkowskazow chyba tez nie wykrywa :lol:

Pozdrawiam,
/muha/
/muha/

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Re: przepalona żarówka??(Lybra)

Post autor: Nat » 27 gru 2006, 18:25

"gramer" pisze:no i jeszcze jedna mam pytanko..kontrolka od przepalonej zarowki postojowych mi sie pali..ale swiatelka dzialaja jak nalezy!czy musze jechac na komputer ja zgasic?czy zgasnie moze sama?! :P
Obejrzyj dokładnie światełka. Może jeden z dwóch zwojów w którejś z żarówek się przepalił?
Mi sie przepaliła żarówka pozycyjnych, a ikonka świeciła się również przy światłach mijania...
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

gramer
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

przepalona żarówka??(Lybra)

Post autor: gramer » 27 gru 2006, 18:43

ok,dzieki..sprawdze przeciwmgielne(bo chyba je odpuscilem)-reszta dziala!,moze jednak to od nich kontrolka..wiem ze od stopu jest inna bo zapala sie po przekreceniu kluczyka,ale gasnie po chwili..

pozdrawiam,

Lancia LYBRA 2.4JTD (srebrne SW, 2001r.)

Awatar użytkownika
mr.kura
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Paweł
Kontakt:

Odp: Lybra - przepalona żarówka

Post autor: mr.kura » 03 sty 2010, 23:57

odgrzany temat :) i co z tymi żarówkami ja mam to samo - świeci się kontrolka przepalonej postojówki a wszystkie żarówki sprawne. :-?

Awatar użytkownika
bobby123
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Robert

Post autor: bobby123 » 04 sty 2010, 0:10

A podświetlenie tablicy?
605-365-315 od świtu do zmierzchu :-)

Awatar użytkownika
mr.kura
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: mr.kura » 04 sty 2010, 9:07

Dzięki, tylna prawa żarówka podświetlenia tablicy : jupi :, sorki za zamieszanie : gafa :, ale byłem przekonany że ta kontrolka dotyczy tylko postojówek.

czerwony3248
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: czerwony3248 » 04 sty 2010, 13:05

Witam
Ja mam tak samo u mnie też świeci kontrolka żarówek tylko że jak mi się mijania żarówka przepaliła to ta kontrolka nie świeciła teraz już wiem że to kontrolka przepalonych żarówek postojowych-pozycyjnych tylko w Lancii Lybra ta pierdzielona żarówka kosztuje 10 złotych a przepalają się jakoś szybko w moim autku i teraz stwierdziłem jak już trzy wymieniłem raz jedna raz druga że nie wymieniam bo znowu się spaliła a kontrolka świeci, troszkę mnie to denerwuje ale jak wymienię to zrobię 500 km i znowu się przepali chyba że mam coś z zasilaniem, może ktoś napisze jaka żywotność tych żarówek? :-?

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Sharuga » 04 sty 2010, 13:23

czerwony3248 pisze:Witam
Ja mam tak samo u mnie też świeci kontrolka żarówek tylko że jak mi się mijania żarówka przepaliła to ta kontrolka nie świeciła teraz już wiem że to kontrolka przepalonych żarówek postojowych-pozycyjnych tylko w Lancii Lybra ta pierdzielona żarówka kosztuje 10 złotych a przepalają się jakoś szybko w moim autku i teraz stwierdziłem jak już trzy wymieniłem raz jedna raz druga że nie wymieniam bo znowu się spaliła a kontrolka świeci, troszkę mnie to denerwuje ale jak wymienię to zrobię 500 km i znowu się przepali chyba że mam coś z zasilaniem, może ktoś napisze jaka żywotność tych żarówek? :-?
Nie Ty jeden masz taki problem :)
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 04 sty 2010, 13:31

O tych żarówkach w Lybrze to można by książkę napisać. Niemniej jednak jeśli przepala ją co 500km coś jest nie tak. Ja wymieniam średnio raz na 5-6 miesięcy, w czasie których przejeżdżam jakieś 17-18 tys. km więc nie jest źle.
Swoją drogą nie wiem czy wiecie, ale po liftingu w 2001 roku zmieniły się żarówki pozycyjne i dostęp do nich. W mojej są żarówki H6W (i wyciągnąć do wymiany łatwiej, bo jest specjalny motylek, za który można chwycić obudowę żarówki). Natomiast przed liftingiem były żarówki W5W wciskane i ich wymiana to jest mała makabra, aż się zdziwiłem, że w ogóle w pierwszych Lybrach coś takiego montowali :|
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 04 sty 2010, 13:56

Od 2005 roku dwa razy wymieniana żarówka. Nie najgorszy wynik. Zawsze lewa (ta gdzie dostęp jest najgorszy), zawsze na mrozie w zimie, zawsze jedynie zwój świateł pozycyjnych, ale mnie ta kontrolka wkurzała, taki ładny zegar analogowy jest na wyświetlaczu w lybrach bez navi. ;)
P.S. Zawsze wymieniam na zarówki standardowe bez + 30% itp.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Sharuga » 04 sty 2010, 14:24

Dudi pisze:Swoją drogą nie wiem czy wiecie, ale po liftingu w 2001 roku zmieniły się żarówki pozycyjne i dostęp do nich. W mojej są żarówki H6W (i wyciągnąć do wymiany łatwiej, bo jest specjalny motylek, za który można chwycić obudowę żarówki). Natomiast przed liftingiem były żarówki W5W wciskane i ich wymiana to jest mała makabra, aż się zdziwiłem, że w ogóle w pierwszych Lybrach coś takiego montowali :|
Ja mam motylek to postojówek a Lybra z 1999 - czyli pierwsza. Ktoś rzeźbił?
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 04 sty 2010, 14:33

Sharuga pisze:
Dudi pisze:Swoją drogą nie wiem czy wiecie, ale po liftingu w 2001 roku zmieniły się żarówki pozycyjne i dostęp do nich. W mojej są żarówki H6W (i wyciągnąć do wymiany łatwiej, bo jest specjalny motylek, za który można chwycić obudowę żarówki). Natomiast przed liftingiem były żarówki W5W wciskane i ich wymiana to jest mała makabra, aż się zdziwiłem, że w ogóle w pierwszych Lybrach coś takiego montowali :|
O proszę no i kolejna niewiadoma :?: :| Ale być może ktoś właśnie przerobił po to żeby się nie przepalała??? :roll: :|
A może w Twojej są założone nowsze lampy :?: :roll: ;)
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Krissu1980
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Krissu1980 » 04 sty 2010, 15:38

Dudi pisze:
Sharuga pisze:
O proszę no i kolejna niewiadoma :?: :| Ale być może ktoś właśnie przerobił po to żeby się nie przepalała??? :roll: :|
A może w Twojej są założone nowsze lampy :?: :roll: ;)
11/2000 też z motylkiem

mallcin
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mallcin » 04 sty 2010, 16:02

Witam,
moja z polowy 2000 roku tez ma motylki :)
Moja propozycja na zarowki to zakupic w markecie T4W, sa slabsze, troche krotsze, ale swieca, ikonka spalonej zarowki nie wyswietla sie, a co najlepsze, 2 zarowki kosztuja 2,99zl : yesyes :

pozdr.
Jest
Volvo s60 2,4 Pb 170KM

Było
Lybra 2,4jtd 136KM

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”