Lancia Lybra SW 1,9jtd - głośniki

grzes_gl
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lancia Lybra SW 1,9jtd - głośniki

Post autor: grzes_gl » 16 sie 2008, 16:32

Witam Was.

Przeglądałem forum i niestety nie udało mi się znaleźć pewnych danych. Chodzi mi o wymianę głośników seryjnych w Lanci Lybrze SW. Niestety nie posiadam systemu BOSE, a chciałbym jednak troszkę mięć lepszy dźwięk. Czy ktoś orientuje się jakie są wymiary głośników zabudowanych w drzwiach przednich jak i w tylnej półce w bagażniku. No i pytanie do Was czy moglibyście coś doradzić jakie głośniki mógłbym sobie kupić no i czy wytrzyma standardowe radyjko. Niestety nie wiem jaki tam jest zabudowany wzmacniacz czy da rade z nowymi głośnikami.Mimo to pomóżcie jak można zmienić sobie dźwięk na lepszy.

Fugaz
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Jakie głośniki do Lanci Lybry SW 1,9jtd

Post autor: Fugaz » 16 sie 2008, 18:15

Cześć, nie jestem w tej dziedzinie fachowcem, ma pewno ktoś Ci tu coś więcej napisze. Mam jedno pytanie ile kasy chcesz na to przeznaczyć. Ja sugerowałbym zamontować wzmacniacz puścić odseparowane gwizdki i jakieś fajne głośniki w drzwi. Kiedyś słyszałem, że dobry dźwiek tworzy się tylko montując głośniki z przodu, bo całą frajdę z dzwięku ma mieć kierowca a nie pasażer z tyłu. Ja mam audio Bose które ładnie gra i na szczęście nic nie musiałem dokupywać. Jeśli będziesz kupaował wzmacniacz to moc na wyjsciach radia które masz jest mało ważne wzmacniacz pomoże. Jeśli nie zamontujesz wzmacniacza może się okazać, że jak głośniej będziesz chciał coś słuchać to nawet świetne głośniki będą trzeszczały.
Zachorowałem na Lybrę i tylko jej kupno może mnie uleczyć!
P.S. Już ją mam 2,4 SW jtd czarna perła

Awatar użytkownika
maydayns
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: maydayns » 17 sie 2008, 21:12

Do standardowego radyjka mozesz podpiac mini iso z wyjsciami na wzmacniacze, kup jakis dwu kanalowy wzmacniacz, patrz najpierw na jego jakosc, a potem dopiero na moc, nie zmieniaj samych glosnikow bo nie wiele Ci to da pod samym radiem, powiedzial bym ze bedzie gorzej:) moze wystarczy wygloszyc drzwi i dodac tweeter jesli nie masz, bedzie tanio i dobrze. Z przodu masz glosniki 16cm ale jesli nie dasz wzmacniacza to nie zmieniaj ich:)
Seat Leon

trigojunior
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: trigojunior » 17 sie 2008, 21:14

proponuję poszukać zestawu BOSE z jakiegoś rozbitka i powkładać wszystko...jakiś czas temu na allegro był cały zestaw za 1600zł
Była:
Lancia Delta II 1,6 16V
Lancia Lybra Intensa 2,4JTD
Jaguar X-Type 2,0D
Jest:
BMW E90 318i

Awatar użytkownika
maydayns
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: maydayns » 17 wrz 2008, 9:44

O BOSSSE:P 1600zl za serie?? przeciez to nie ma roznicy, glosniki o ile wiem sa te same co wzwyklej seri (NOKIA)dolozony tylko sub +wzmacniacz, do tego jesli sie nie myle w bose tweetery sa przy wooferze:D przeciez za 1600zl mozna zrobic duzo lepszy sprzet od BOSE:)
Seat Leon

Awatar użytkownika
PAHO
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: PAHO » 17 wrz 2008, 14:03

"maydayns" pisze:O BOSSSE:P 1600zl za serie?? przeciez to nie ma roznicy, glosniki o ile wiem sa te same co wzwyklej seri (NOKIA)dolozony tylko sub +wzmacniacz, do tego jesli sie nie myle w bose tweetery sa przy wooferze:D przeciez za 1600zl mozna zrobic duzo lepszy sprzet od BOSE:)
oj tak :), tyle że nie wiem czy coś z tego będzie kiedy radio nie ma wyjścia liniowego (chyba że o czymś nie wiem, możliwe), co z tego że kupi dobry sprzęt jak będzie z nim współpracowało standardowe radio lybry
może lepiej serie zamienić na helixy i wygluszyć drzwi, będzie napewno lepiej....niż w standardzie, nooo chyba że nowe radyjko do schowka :D
Była Kappa 2,4 jtd
jest Audi A6 C5 2.5TDI / ale spoko docelowo THESIS powrót musi być

Awatar użytkownika
maydayns
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: maydayns » 18 wrz 2008, 10:34

Oczywiscie ze mozna rozbudowac seryjne radyjko, mala kostka iso bodajze zolta podaje sygnal liniowy, wystarczy taka zakupic, ma sterowanie przodem i tylem wiec jest dosc dobrze:), ja osobiscie przebudowalem troche audio w swojej liberce, w wygluszonych drzwiach znalazl sie zestaw odseparowany Ground Zero GZRC16X, zwrotki zamontowane za konsola srodkowa (tam gdzie sterownik poduszek) tweetery oczywiscie zabudowane w wyprofilowanych slupkach, przod napedza dwukanalowy wzmacniacz Ground Zero GZTA 2000TX, (wszystkie seryjne glosniki oczywiscie zostaly wymontowane) zalozony zestaw juz dosc fajnie schodzil, ale nie moglo zabraknac suba, tak wiec w bagazniku znalazl sie glosnik niskotonowy Ground Zero GZRW 12XD-AL skrzyni wentylowanej (bas tunel - nie basreflex)o pojemnosci 48 litrow z MDF 25mm:), ze wzgledu na jedna 4ohmowa cewke napedzany jest dwukanalowym wzmacniaczem w mostku Ground Zero GZTA 2.250, a to wszysko ciagna kable ACR 35mm2 z podpietym kondensatorem 1 faradowym Ground Zero GZTC 1.0mk2. Oczywiscie w tej sytuacji koszt jest duzo wiekszy niz Bose, ale wszystko idzie z seryjnego radyjka i to bez zmienarki (sprzedalem ja bo strasznie obcinala dol, uzywam tymczasowo zwyklego mp3), w perspektywie w schowku bedzie osobna jednostka, najprawdopodobniej kultowy JVC KD-SH909r :) ale czas pokaze:)
Seat Leon

kaktus

Post autor: kaktus » 30 lis 2008, 22:39

maydayns widzę, że masz doświadczenie w takich przeróbkach. Ja niestety nie dlatego chciałbym zapytać:
- czy żółta iso podaje sygnał we wszystkich wersjach radia, z navi też?
- gdzie dałeś wzmacniacz napędzający przód?
- czy do wmacniacza lepiej ciągnąć 2 kable prosto z aku czy lepiej masę z blachy?
- którędy najlepiej poprowadzić kable z aku do wzmacniacza i z radia do wzmacniacza?
Lybra SW 19.JTD 2004

Tomasz_SK
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Tomasz_SK » 01 gru 2008, 19:28

Witam, pozwolę sobie odpowiedzieć na część pytania. Kabel z aku najlepiej puścić po stronie auta po której ten się znajduje, masę można wziąć z blachy nie musi być z aku, należy pamiętać o doborze odpowiedniego przekroju kabla (oczywiście plusowy i masa mają ten sam przekrój) i bezpieczniku zaraz przy akumulatorze, kabel sygnałowy (ekranowany) najlepiej puścić drugą stroną auta żeby nie łapał zakłóceń, tak samo kable do głośników (ja mam puszczone pod tunelem środkowym).

kaktus

Post autor: kaktus » 01 gru 2008, 21:30

Takie ogólne zasady już trochę znam (dzięki lekturze forum). Chodziło mi bardziej o konkretny przepis w konkretnym aucie (lybrze). Coś w stylu: to najlepiej dać tu, to trzeba odkręcić, przec tą dziurę przeciągnąć itp.
Ale dzięki za odzew.
Lybra SW 19.JTD 2004

Awatar użytkownika
maydayns
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: maydayns » 11 gru 2008, 14:37

"kaktus" pisze:maydayns widzę, że masz doświadczenie w takich przeróbkach. Ja niestety nie dlatego chciałbym zapytać:
- czy żółta iso podaje sygnał we wszystkich wersjach radia, z navi też?
- gdzie dałeś wzmacniacz napędzający przód?
- czy do wmacniacza lepiej ciągnąć 2 kable prosto z aku czy lepiej masę z blachy?
- którędy najlepiej poprowadzić kable z aku do wzmacniacza i z radia do wzmacniacza?
Sory ze tak puzno odpisuje:)
Na 90% w radiu z navi tez sa mini iso wiec tez podlaczysz wzmaki:)
Ja mam oba wzmaki w bagazniku, tak wiec mialemtroche zabawy z polozeniem kabli, kable najlatwiej puscic progami,zasilanie pojednej i sygnal po drugiej stronie, zasilanie mam po stronie pasazera, musisz rozebrac schoweki dostac sie za ten silniknadmuchu troche sietrzeba nagimnastykowackabel wyjdzie pod maska po lewej stronie niedaleko filtra przeciwpylkowego:) kable glosnikowe i sygnalowki tez powinny isc osobno ale ja mam je puszczone razem bonie chcialo mi sie rozbierac podlogi i przy dobrych sygnalowkach nie ma zadnych zaklucen:) Chinch puszczasz za radiem w dol i potem podkolumna kierownicza i za skrzynka z bezpiecznikami chowasz juz pod prog, najlepiej jest po sciagnieciu progu kabel wlozyc pod wykladzine bo wtedy prog nie bedzie odstawala kabelek nie bedzie narazony na uszkodzenia mech. Przed sciagnieciem tylnego progu trzeba sciagnac tylne siedzenie i podnim tez puscic kable, masz SW wiec w bagazniku poradzisz sobie sam, bo nie wiem za bardzo jak wyglada:) kable do glosnikow pusc przez orginalna kostke pomiedzy drzwiami, a karoseria, trzeba delikatnie rozwiercic dwa wolne piny i spokojnie przeciagnac kabelek:) uwazaj zeby przy zkladaniu kostki nie pogiac zadnego pinu bo Ci cos potem nie bedzie dzialac:)
Mase mozesz wziasc z karoseri, ale dobrze oczysc miejsce zeby byldobry styk;)

Pozdr
Seat Leon

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio & Navi”