Delta II - zmiana felg na większe
- Anisz
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Karol
Witam,
Zastanawiam się nad zmianą felg aluminiowych (obecnie mam 14") na 15". Jako, że wiedza motoryzacyjna nie jest moją mocną stroną, mam pytanie do was. Jakie są dobre i ze strony takiej zmiany?
Silnik to fiatowski 1,6 16V, więc chyba nie powinno to wpynąć na dynamikę?
Zastanawiam się nad zmianą felg aluminiowych (obecnie mam 14") na 15". Jako, że wiedza motoryzacyjna nie jest moją mocną stroną, mam pytanie do was. Jakie są dobre i ze strony takiej zmiany?
Silnik to fiatowski 1,6 16V, więc chyba nie powinno to wpynąć na dynamikę?
na 15 to sie nic nie powinno dziać pozatym, że troche niższy profil opony musisz dać, no chyba, że masz mocno dobite zawieszenie.
- Anisz
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Karol
Zawieszenie jest wysoko nad ziemią, więc nie powinno być problemu z zastosowaniem niższego profilu opony (powiedzmy z 60 obecnie na 50).
Pytanie tylko, jak taka zmiana wpynie to na komfort jazdy - wiadomo, większe koło lepiej radzi sobie z dziurami, tylko czy niższy profil nie będzie sabiej wytłumiał nierówności i bardziej niszczył zawieszenie?
Jaki wpływ na spalanie na zastosowanie większych kół?
Pytanie tylko, jak taka zmiana wpynie to na komfort jazdy - wiadomo, większe koło lepiej radzi sobie z dziurami, tylko czy niższy profil nie będzie sabiej wytłumiał nierówności i bardziej niszczył zawieszenie?
Jaki wpływ na spalanie na zastosowanie większych kół?
- p_r_z_e_m_k_o
- Forumowicz/ka
Bedziesz musial sobie zobaczyc kalkulator opon i zmienic rozmiar na odpowiedni. 195/55 r.15 powinno byc ok W sumie to nizszy profil to komfort moze sie lekko pogorszyc, ale nie powinno to byc zauwazalne, chyba ze jezdzisz non stop po tarce
A niewatpliwym plusem jest poprawa wygladu, szczegolnie jak jakies ladne aluski wyhaczysz
To czekamy na zdjecia po zmianie alusow
A niewatpliwym plusem jest poprawa wygladu, szczegolnie jak jakies ladne aluski wyhaczysz
To czekamy na zdjecia po zmianie alusow
Alfa Romeo 155 2.0 8v TS - była
Alfa Romeo GT 1.9 JTDm - była
Alfa Romeo 164 3.0 V6 - jest
Lancia Delta III 1.8t - jest
Alfa Romeo GT 1.9 JTDm - była
Alfa Romeo 164 3.0 V6 - jest
Lancia Delta III 1.8t - jest
Ja mam właśnie 195/55 R15 z tą tylko różnicą że mam do tego sport zawieszenie. I muszę powiedzieć że przy 180km/h wchodziłem w ostrzejsze zakręty i było super. Ale jak chodzi o komfort z jazdy to wiadomo. Na pewno u ciebie komfort spadnie, ale nieznacznie.
U mnie wygląda to tak:
http://images30.fotosik.pl/21/c2f4f513fe89ec66.jpg[/img]
U mnie wygląda to tak:
http://images30.fotosik.pl/21/c2f4f513fe89ec66.jpg[/img]
Delta Nuova 1,8 8V 94r.
ja osobiscie bym poszedl w 195/50R15. olbrzymi wybor opon w baredzo dobrych pieniazkach. przeklamania licznika nie bedzie bo to jeden z zamiennikow do delty.
Muszę się poprawić, bo mam 195/50 R15, Sorry za błąd
Delta Nuova 1,8 8V 94r.
A ja Ci proponuje załóż 16"
Delta II 1.6IE 55kw 95r.
VW Polo 2f 1.4 94r.
VW Polo 2f 1.4 94r.
Miałem kiedyś założone do kadeta "Dezent" 205/45 R16 przód i 215/40 R16 tył i nie polecam, bo na zwykłym zawieszeniu obdarłem sobie nadkola, a jak założyłem sztywne to znów każdy kamyk, czy dziura to był koszmar. Nie będę wspominał jak fatalnie jeździ się w trasie po koleinach.
Delta Nuova 1,8 8V 94r.
mozna nawet 17''."goro79" pisze:A ja Ci proponuje załóż 16"
Caly klopot polega na tym, ze 205/45R16 kosztuja chore pieniazki. Ceny samych felg jakos nie porazaja. Z tego co pamietam to np . Superturismo GT 16'' sa drozsze o jakies 45euro w stosunku do 15 cali''. Dobija cena opon bo niestety 16 cali jest juz nieproporcjonalnie drogie w stosunku do 15. 195/50R15 sa natomiast tansze od 185/60R14 (orginalny rozmiar dla N.Delty). W dodatku w tym rozmiarze jest naprawde duuuuzy wybor fajnych oponek. Komfort jazdy tez jest calkiem znosny. Prawda jest taka, ze przejscie ze 185/60R14 na 195/50R15 ma same plusy (dla mnie ).
widac zle dobrane felgi skoro obcieraly. Pozatym w takich wypadkach zawsze da sie ratowac ogranicznikiem skoku amortyzatora."karol1125" pisze:Miałem kiedyś założone do kadeta "Dezent" 205/45 R16 przód i 215/40 R16 tył i nie polecam, bo na zwykłym zawieszeniu obdarłem sobie nadkola, a jak założyłem sztywne to znów każdy kamyk, czy dziura to był koszmar. Nie będę wspominał jak fatalnie jeździ się w trasie po koleinach.
Jedno jest pewne przy seryjnym zawieszeniu 205/45R16 pasuje do delty bez obcierania, dobijania i wypychania . Warunkiem jest felga z odpowiednio dobranym ET.
Obcierały bo to były felgi z rantami, a nie były dobierane, ponieważ kupiłem je tanim kosztem od kumpla. Patrzyłem żeby tylko pasował ET i rozstaw śrub. Z przodu weszły bez przeróbek, a z tyłu trzeba było odginać nadkola, bo tylne były szersze(chyba 9"), ale efekt za*****y."dawidson" pisze:widac zle dobrane felgi skoro obcieraly. Pozatym w takich wypadkach zawsze da sie ratowac ogranicznikiem skoku amortyzatora."karol1125" pisze:Miałem kiedyś założone do kadeta "Dezent" 205/45 R16 przód i 215/40 R16 tył i nie polecam, bo na zwykłym zawieszeniu obdarłem sobie nadkola, a jak założyłem sztywne to znów każdy kamyk, czy dziura to był koszmar. Nie będę wspominał jak fatalnie jeździ się w trasie po koleinach.
Jedno jest pewne przy seryjnym zawieszeniu 205/45R16 pasuje do delty bez obcierania, dobijania i wypychania . Warunkiem jest felga z odpowiednio dobranym ET.
Delta Nuova 1,8 8V 94r.
Z oponkami 16" nie jest aż tak tragicznie a o niebo lepiej wygląda niż 15".Gdybym ja teraz miał kupować fele to tylko 16" i raczej optymalnie szerokie. Znajomi tym handlują więc większych problemów chyba bym nie miał.Ostatnio kolega założył do g3 16 i wyglądają świetnie.
Problemy to się zaczynają z felami pow. 16" i dostaniem odpowiednio niskich oponek tak aby zbytnio nie powiększać średnicy koła w stosunku z zalecanym oryginałem.
Problemy to się zaczynają z felami pow. 16" i dostaniem odpowiednio niskich oponek tak aby zbytnio nie powiększać średnicy koła w stosunku z zalecanym oryginałem.
Delta II 1.6IE 55kw 95r.
VW Polo 2f 1.4 94r.
VW Polo 2f 1.4 94r.
Pewnie gdzieś to już było ale podam jedną ze stron jak łatwo obliczyć zamiennik naszych kół i opon:
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zam ... Field.y=11
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zam ... Field.y=11
Delta II 1.6IE 55kw 95r.
VW Polo 2f 1.4 94r.
VW Polo 2f 1.4 94r.