Kappa - Sterowanie silnikiem !!!!
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
witam ponownie wszystkich !!! Mam pytanie może ktos słyszało komputerze / sterowniku silnika do mojej Kappy 3.0 24V nr 261203482 a może gdzies naprawiają takie rzeczy ?
-
dzięki serdeczne a może konkretniej jak jest możliwośc
będę w robocie w poniedziałek to poszukam namiarów/a tak na marginesie co jest nie tak z tym sterownikiem?/
-
Do tej pory w komputerze pokladowym wyświetlało mi usterkę sterowania silnikiem i nie udawało mi się odpalic samochodu . choć czasami na moment tak ale pracował jakby na 3 cylindry i po chwili gasł sprawdzili mi swiece cewki pompkę paliwa wszystko gra myslałem ze może rozrząd ale i to wykluczyli bo jest normalne spręzanie po 16 bar więc nie przeskoczył rozrząd a dzisiaj na komputerze u mechanika wyskoczył komunikat o uszkodzonym sterowniku zapłonu . iskra jest paliwo podaje a nie pali więc ?????
A czujniki położenia wału, tememperatury, sonda lambda - zanim się zabierzesz za wymianę sterownika posprawdzaj najpierw te drobiazgi. Używając opcji "Szukaj" powinieneś gdzieś od tym znaleźć.
Np. w byłej kappie 2.0 małżonki, też przez dłuższy czas wyświetlał się (czasami) komunikat o uszkodzonym sterowaniu silnikiem. Jak się pojawiły problemy z odpalaniem, okazało się, że był za to właśnie odpowiedzialny któryś z czujników (tylko nie pamiętam już który, ale na pewno nie lambda)/
Np. w byłej kappie 2.0 małżonki, też przez dłuższy czas wyświetlał się (czasami) komunikat o uszkodzonym sterowaniu silnikiem. Jak się pojawiły problemy z odpalaniem, okazało się, że był za to właśnie odpowiedzialny któryś z czujników (tylko nie pamiętam już który, ale na pewno nie lambda)/
homo homini Lancia (est)
Było: Dedra 2.0 ie, Kappa 2.0, Kappa 2.4 JTD
Jest: Delta II 1.6 8V (w rodzinie
)
Było: Dedra 2.0 ie, Kappa 2.0, Kappa 2.4 JTD
Jest: Delta II 1.6 8V (w rodzinie

- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
sprecyzuj - czy komunikat o uszkodzeniu sterowania silnikiem wyświetlił się na infocenter czy podczas diagnozy ECU.
-
Witam ten komunikat wyświetlił mi się w momencie gdy odłączyłem kostkę od przepływomierza bo był uszkodzony i nie mogłem jechać strasznie szalał na obrotach po odłączeniu juz dało się jechac ale miał takie momenty jakby momentani przy dodaniu gazu zaduszało silnik po popuszczeniu znowu ciągną .i w taki sposób przejezdziłem cały dzień niestety nie miałem wyjścia . Wróciłem do domu i zgasiłem silnik a następnego dnia juz miałem kłopoty z odpaleniem udawało się ale pracował jakby nie na wszystkie cylindry wymieniłem na próbę przzeplywomierz od kumpla z jego Kappy to samo oznakowanie i nic to nie dało zaznaczam że cewki sądobre i świece też iskra jest a ja nadal nie mogę go uruchomić kontrolka immobilajzera po przekręceniu gaśnie ale po dłuższym kręceniu rozrusznikiem zapala sie akumulator juz tez odłaczałem i nic MOTOR STEURLANGE DEFECT