Kappa - klimatyzacja - pytanko

hank
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Kappa - klimatyzacja - pytanko

Post autor: hank » 13 sty 2008, 23:30

mam pytanie do kolegów znających model (mam kappę do 2 m-cy i dopiero się jej uczę). Pytanie brzmi: jak włączacie klimatyzacje, czy zmieniają się obroty silnika? W moim poprzednim samochodzie tak było, a w kappie nic. Przyznam się, że jak kupowałem to nie obejrzalem klimy zbyt dokładnie (kupiłem od LT a czytałem, że są warci zaufania). Jeszcze jedno mnie niepokoi - parują szyby. Dzieki za pomoc

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

KAPPA - klimatyzacja - pytanko

Post autor: prezesjm » 14 sty 2008, 7:40

W momencie załączenia kompresora może być chwilowe wahnięcie obrotów ale po chwili wszystko wraca do normy. Sygnały sterujące z Infocenter przechodzą przez ECU silnika i on steruje kompresorem klimy. Wahnięcie można zaobserwować podczas zabawy przyciskiem Econ bo on wyłącza kompresor klimatyzacji. Jak kupowałeś auto parę miesięcy temu to klima mogła doskonale działać, awaria, nieszczelność może zdarzyć się w każdej chwili, czynnik z układu ulotni się i po klimie. Wszelkie próby z klimą musisz robić gdy temperatura na zewnątrz jest większa niż + 3 stC. poniżej jest blokada i układ wyłącza kompresor. Jeśli auto jest nagrzane to na obiegu wewnętrznym układy pozwalają włączyć kompresor do jak dobrze pamiętam - 5 stC.

Na drugi raz proszę stosować się do zasad działy, temat trzeba inaczej formułować. Tym razem poprawię ja.

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

KAPPA - klimatyzacja - pytanko

Post autor: jerzy » 14 sty 2008, 15:00

witam

odnośnie parowania szyb - temat był poruszany i jest chyba na stronie 2 tytuł *lancia dedra zaparowane szyby*

pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”