Piszcie swoje sugestie i sposoby mocowania.
"dudekken" pisze:Pytam ponieważ w Lyberce SW standardowo niestety nie było relingów i gryzę się z myślami :roll: : magnes (w sumie niezbyt chętnie-porysowany dach,w zimę na zamarznięty dach nie postawisz,plączący się kabel; dziurka w dachu, a może jakiś inny patent ??
Magnes ZAWSZE (kwestia czasu i choć jednego razu jak nie będziesz w 100 % dokładny przy oczyszczaniu zarówno miejsca pod magnes jak i ułożenia kabla) porysuje auto/lakier. To mocowanie sprawdza się tylko wtedy, gdy używasz radia naprawdę incydentalnie - raz na ruski rok."Dudi" pisze:Poprzedni właściciel mojej Lyberki nakleił na dachu w pobliżu anteny radiowej taką przezroczystą okrągłą naklejke (chyba można ją dostać w sklepach z CB). Na początku chciałem ją odkleić, ale potem mnie ktoś uświadomił że to pod antene CB. Sam mam zamiar zaopatrzeć się w radyjko więc ją zostawiłem, dzięki niej nie porysuje sobie dachu. A kabelek chyba puszcze przez tylną klapę tylko jakoś tak żeby we wnętrzu nie było go widać. Nad tym musze jeszcze trochę pomyśleć.
Robienie dziury w dachu chyba nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Ale jak ci może cokolwiek porysować jak masz naklejke na dachu a magnes stawiasz dopiero na tą naklejke???"Sebastian" pisze:Magnes ZAWSZE (kwestia czasu i choć jednego razu jak nie będziesz w 100 % dokładny przy oczyszczaniu zarówno miejsca pod magnes jak i ułożenia kabla) porysuje auto/lakier. To mocowanie sprawdza się tylko wtedy, gdy używasz radia naprawdę incydentalnie - raz na ruski rok."Dudi" pisze:Poprzedni właściciel mojej Lyberki nakleił na dachu w pobliżu anteny radiowej taką przezroczystą okrągłą naklejke (chyba można ją dostać w sklepach z CB). Na początku chciałem ją odkleić, ale potem mnie ktoś uświadomił że to pod antene CB. Sam mam zamiar zaopatrzeć się w radyjko więc ją zostawiłem, dzięki niej nie porysuje sobie dachu. A kabelek chyba puszcze przez tylną klapę tylko jakoś tak żeby we wnętrzu nie było go widać. Nad tym musze jeszcze trochę pomyśleć.
Robienie dziury w dachu chyba nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Pozdrawiam.
"Dudi" pisze:Ale jak ci może cokolwiek porysować jak masz naklejke na dachu a magnes stawiasz dopiero na tą naklejke???
Antenę od radia raczej zostawię w oryginalnym miejscu a antenę do cb mam zamiar zamontować jakieś 20-30cm przed anteną radia w stronę przodu auta. kabel puszcze dachem, przez prawy slupek, pod schowek."Sebastian" pisze:"dudekken" pisze:Pytam ponieważ w Lyberce SW standardowo niestety nie było relingów i gryzę się z myślami: magnes (w sumie niezbyt chętnie-porysowany dach,w zimę na zamarznięty dach nie postawisz,plączący się kabel; dziurka w dachu, a może jakiś inny patent ??
Tak naprawdę jedynym dobry rozwiązaniem jest zamontowanie anteny w dziurze w dachu. Jest to najwygodniejsze, najtrwalsze i dające najlepsze efekty - a przy tym wbrew pozorom najmniej degradujące dla auta.
Ja podczas mojej kilkuletniej przygody z CB przetestowałem już chyba wszystkie możliwe metody zamocowania anteny - od magnesu, poprzez uchwyty wszelakiego rodzaju aż do mocowania stałego (kilka różnych aut). I tylko to ostanie jest wygodne - cała reszta to prowizorka.
IMO nie masz się nad czym zastanawiać - jak chcesz pojeździć tym autem przez jakiś czas (a wiem, że tak) to zrób tak jak ja - wywal antenę od radia z tyłu z dachu, w to miejsce zamontuj główkę od anteny CB, poprowadź estetycznie kabel, a antenę radiową daj z przodu (możesz nawet zastosować wewnętrzną - podobno się sprawdza).
Pozdrawiam.
Z technicznego punktu widzenia antena od CB powinna być na środku dachu auta - wtedy ma najlepsze warunki pracy. Ale estetyka takiego rozwiązania jest powiedzmy średnia - trochę słabo to wygląda."dudekken" pisze:Antenę od radia raczej zostawię w oryginalnym miejscu a antenę do cb mam zamiar zamontować jakieś 20-30cm przed anteną radia w stronę przodu auta. kabel puszcze dachem, przez prawy slupek, pod schowek.
"BJK" pisze:Co do zamiany z anteną radiową to niespecjalnie trafiony pomysł - nie wiem jak w Waszych, ale moja Lyberka ma antene wewnętrzną w tylnej szybie...
Tyle, że komfortu użytkowania CB po tym nie możesz oczekiwać."Blash" pisze:jest jeszcze jedno rozwiazanie w miejsce radiówki z dachu dajesz antenę cb plus splitter umożliwiajacy podłączenie cb i radyjka