Delta nuova - problem z wolnymi obrotami w 1.8 8v

Awatar użytkownika
kretekpodnietek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: kretekpodnietek » 30 gru 2007, 17:43

wiem że było to wiele raz poruszane, ale nie znalazłem jednoznaczej odpowiedzi.

mianowicie mam taki problem, odpalam rano afto ssanie fajnie chodzi, spada z 1200 na 900 i chodzi. no i jade, wtedy giną wolne obroty, tak samo sie robi przy jeździe w trasie, jade ze stałą prędkością (80-90) wciskam sprzęgło i auto gaśnie.

jeżeli przy spadku z obrotów nacisne gaz z dwa razy wtedy ładnie trzyma.

również ale w jeżdzie miejskiej (co chwile zatrzymywanie i ruszanie na gorącym silniku) jest w miare normalnie, tylko że obroty spadają do jakichś 600 i urastają do prawidłowych. albo czasem faluja obroty.

po odłączeniu silnika krokowego na gorącym silniku auto chodzi pięknie. wszystkie problemy giną.
no a co do silnika, kupiłem go nowego, smarowałem wd-40 i wogóle, ale i tak sk : cenzura : yn nie chce działać jak powiniem,

zmieniłem sonde lambda, czyściłem przepustnice, wywaliłem EGR, nowy filtr powietrza jest, wszystko szczelne, tylko tez je : cenzura : silnik stwarza problem, za późno sie wysuwa.. i szlag człowieka trafi podczas jazdy.

macie jakiś pomysł jak to naprawić ? i czy w innych deltach też tak jest?
Lancia nuova delta 1.8 8v LPG 1994r

Pozdrawiam Łukasz

Awatar użytkownika
Dziadek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Dziadek » 30 gru 2007, 18:13

Mam Deltę 1.8 8V i zapewniam Cię,że tak nie jest.Miałem co prawda podobny problem,auto jechało niby dobrze po podjechaniu do świateł noga z gazu na hamulec i silnik zgasł!,tak samo w czasie jazdy noga na H silnik bee.Wypuściłem paliwo ze zbiornika trochę się namęczyłem wlałem Vervy i po kłopocie.
Pozdrawiam Dziadek
Lancia Delta 1.8 8V+LPG BRC

Awatar użytkownika
karol1125
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: karol1125 » 30 gru 2007, 19:09

"Dziadek" pisze:Mam Deltę 1.8 8V i zapewniam Cię,że tak nie jest.Miałem co prawda podobny problem,auto jechało niby dobrze po podjechaniu do świateł noga z gazu na hamulec i silnik zgasł!,tak samo w czasie jazdy noga na H silnik bee.Wypuściłem paliwo ze zbiornika trochę się namęczyłem wlałem Vervy i po kłopocie.
Czyli mówi Pan że wina słabego paliwa czy wody w zbiorniku? Bo ja takiego problemu nie mam, ale identyczne problemy ma mój ojciec w polo i może coś bym mu na to poradził.
Delta Nuova 1,8 8V 94r.

Awatar użytkownika
Dziadek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Dziadek » 30 gru 2007, 20:34

W tym konkretnym przypadku wina paliwa.Zachciało mi się taniego paliwa z prywatnej stacji to miałem. :evil:
Pozdrawiam Dziadek
Lancia Delta 1.8 8V+LPG BRC

Awatar użytkownika
Piszczyk
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Rafał

Post autor: Piszczyk » 30 gru 2007, 20:48

doprowadziłem kiedyś dedre 1.8 8v + LPG do stanu że silnik dopiero po uzyskaniu 90 st.C trzymał wolne obroty - na zimnym gasł jeśli nie utrzymałem gazem (nogą!!!) 3000 rpm :roll:
auto bez mocy a do jazdy okazała się potrzebna trzecia noga żeby trzymać gaz na światłach jednocześnie hamując i zmieniając biegi ufff...

okazało się (po pozbyciu się auta...) że winę ponosił dolot - po paru strzałach gazu w kolektor delikatnie skrzywiona ośka przepustnicy / przytarty silniczek krokowy i pozapychane przewodziki od tej całej podciśnieniowej instalacji spalania par paliwa ....
(na marginesie nie polecam WD40 do silniczka krokowego - jest jakiś smar WURTH`a specjalny - zapytaj jakiegoś dobrego mechanika)
...niewykonalność jakiegoś zadania jest tymczasowa i spowodowana jedynie złym doborem narzędzi...

jest :
DELTA I 1.6 GTi.e.`1992   w wiecznym remoncie
AR166 2,5 V6 `2000   holownik
HiLux 3.0d `2007   służbowy
Thesis 3,0V6 `2002   żony
Thema 2,8 PRV   powrót do przeszłości

Awatar użytkownika
kretekpodnietek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: kretekpodnietek » 31 gru 2007, 9:04

tankowałem na wilu stcjach i nic sie nie zmieniało, poza tym, na gazie i benzynie robi tak samo.

spróbuje z przepustnica, dziś ją wymontuje i kompleksowo oczyszcze. spróbuje jeszcze krokowca rozebrać i dokładnie wyczyścić i nasmarowac.
Lancia nuova delta 1.8 8v LPG 1994r

Pozdrawiam Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”