Dedra - synchronizatory biegów

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Arek

Post autor: aro » 03 gru 2007, 18:11

"mariusz76" pisze:Miałem dokładnie ten sam problem i wiesz co pomogło? Sama zmiana oleju.
U mnie chyba nie obejdzie się bez wymiany synchronizatora. Olej zmieniałem jakieś pół roku temu i zrobiłem na nim coś ok. 20 Tkm. Co prawda jest widoczna zmiana po wymianie oleju (biegi wchodza łatwiej), tylko ten zgrzyt przy zmianie z 1 na 2. Dziwne jest to, że jak się skrzynia rozgrzeje, to ten objaw znika.

Olej zmieniłem na taki jak podaje producent.

mariusz76

Post autor: mariusz76 » 03 gru 2007, 19:46

Możesz zastosować jeszcze środek podnoszący lepkość oleju, na takie przypadłości działa dość skutecznie. Wlewa się 0,5l do skrzyni i powinno pomóc, jak nie to już tylko zostaje naprawa. Stosowałem parę razy i rzeczywiście działa, także bardzo skuteczny przy zbyt niskim ciśnieniu oleju w silniku.

Pierwszy produkt na tej stronie

Awatar użytkownika
Bany
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Bany » 04 gru 2007, 0:46

Zastanówcie sie najpierw na jakiej zasadzie działaja synchronizatory...

mariusz76

Post autor: mariusz76 » 04 gru 2007, 8:12

Wiem że synchronizator jest "pomocniczym sprzęgłem ciernym" ale nie zmienia to faktu że specyfik który podałem potrafi wyeliminować zgrzyty przy zmianie biegów. Przykład, w jednym samochodzie miałem zgrzyt przy szybkim przełączaniu z biegu 3 na 4. Po wlaniu Lucasa 4 bieg zaczął wchodzić wolniej ale bez zgrzytu tzn. nie da się go wrzucić tak szybko jak przedtem, prawdopodobnie dlatego że została przywrócona praca synchronizatora. Wlałem wtedy cały litr do skrzyni a jej cała pojemność to 3,5l.

wega
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: wega » 04 gru 2007, 8:58

Zastanówcie sie najpierw na jakiej zasadzie działaja synchronizatory...
Ja to już tłumaczę od jakiegoś czasu, ale nie dociera.
Zgrzytnięcie może być także spowodowane pęknięciem synchronizatora a wtedy zostaje tylko spawarka-live w płynie.
Ja już kończę w tym temacie bo się wykończę. Nie lubię jak jakiś pseudo mechanik się kłóci, nota bene "inżynier materiałowy" takie głupoty opowiada. Chyba od materiałów tekstylnych. Jak można się nazwać inżynierem materiałowym, co to za nazwa?
Ciekawe czy na uczelni was takich głupot nauczyli?
Ostatnio zmieniony 04 gru 2007, 9:13 przez wega, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

mariusz76

Post autor: mariusz76 » 04 gru 2007, 9:06

Jeszcze nigdy nie spotkałem sie z pęknięciem synchronizatora, no ale może to przypadłość tylko włoskich aut.

wega
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: wega » 04 gru 2007, 9:11

Rozbierałeś kiedyś skrzynię biegów? (nie chodzi mi o wymianę sprzegła czy docisku)
Obrazek

mariusz76

Post autor: mariusz76 » 04 gru 2007, 9:36

Nie wiem czy wiesz ale od siedmiu lat prowadzę warsztat samochodowy i naprawiałem przez ten czas ok 25 skrzyń biegów, przeważnie w japończykach i koreańcach i NIGDY nie trafiłem na pęknięty synchronizator.

wega
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: wega » 04 gru 2007, 9:43

Tego nie wiem. Szacuneczek. Ale dlaczego jako właściciel warsztatu samochodowego polecasz takie specyfiki, tego tym bardziej nie rozumiem.
Ja miałem pęknięty synchronizator w maluchu i oplu vectrze. Chyba synchronizatory mnie nie lubią.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bany
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Bany » 04 gru 2007, 10:12

Miałem pękniety synchronizator w seju i biegi nie wchodzi wtedy wcale.
Natomiast jeżeli synchronizator stożkowy jest zużyty i opiera sie już czołem o
koło inną płaszczyzną wtedy możemy rozbierać skrzynie.
Chyba że bedziemy hamować ten bieg siłą woli...
Skrzyń robie troche więcej niż 25 rocznie....
Co do oleju TYLKO Valvoline DURA BLEND 75w90.
Sprawdzony na prawdę w ciężkich warunkach

Awatar użytkownika
zoom
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: zoom » 04 gru 2007, 10:24

Aro, teraz nie masz wyjścia. Musisz nam wszystkim powiedzieć co było u Ciebie przyczyną tego "zgrzytu" :)
A u mnie dzis bylo ponad 10 stopni w sloncu i skrzynia juz nie zgrzytła... W lecie tak samo z tym nie mam problemu.
Za to wczoraj probowalem ruszac z dwójki i bylo ok ale po dojechaniu na skrzyzowanie musialem stanac i ... zgrzyt :(
Pozdr.
1.9 JTD driver.
HITart - Spoty na telebimy i monitory reklamowe
http://www.hitart.com.pl

wega
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: wega » 04 gru 2007, 10:27

Dzięki BANY. To próbuję wszystkim wytłumaczyć. Jeżeli synchronizator zgrzyta tzn. że jest uszkodzony mechanicznie i żadem specyfik mu nie pomoże.
Obrazek

mariusz76

Post autor: mariusz76 » 04 gru 2007, 10:43

Nieprawda. Bardzo często winę za to ponosi niewłaściwy lub kiepskiej jakości olej.

wega
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: wega » 04 gru 2007, 10:54

Jasne, i olej upatrzył sobie akurat synchronizator biegu III lub IV albo II i powiedział że tych nie będzie smarował, niech sobie zgrzytają. Dziwny mechanik jesteś.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bany
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Bany » 04 gru 2007, 11:29

Jasne że niewłaściwy i dletego :

''Możesz zastosować jeszcze środek podnoszący lepkość oleju, na takie przypadłości działa dość skutecznie. Wlewa się 0,5l do skrzyni i powinno pomóc, jak nie to już tylko zostaje naprawa. Stosowałem parę razy i rzeczywiście działa, także bardzo skuteczny przy zbyt niskim ciśnieniu oleju w silniku.''

Silnik czy skrzynia???
dodatki do skrzyń poprawiaja prace łożysk,które nie lubią smarowania olejem,a synchronizatorom mogą tylko zaszkodzić.

wylej ten kogiel-mogiel za skrzyni i nalej taki olej jak ci napisałem.

''U mnie chyba nie obejdzie się bez wymiany synchronizatora. Olej zmieniałem jakieś pół roku temu i zrobiłem na nim coś ok. 20 Tkm. Co prawda jest widoczna zmiana po wymianie oleju (biegi wchodza łatwiej), tylko ten zgrzyt przy zmianie z 1 na 2. Dziwne jest to, że jak się skrzynia rozgrzeje, to ten objaw znika.''

Dlatego znika bo:
''Olej zmieniłem na taki jak podaje producent.''

czyli za gęsty,producenta zalecał go na sycylie czy skandynawie?
jaka jest data tego prospektu?może nie było jeszcze olejów syntetycznych...

I jak sie nagrzeje olej robi sie rzadszy wtedy symchronizator wyciska olej i jest w stanie zatrzymać koła.

prościej już nie moge...

Ta skrzynia to konstrukcyjna porażka jek sie nie uda po wymianie oleju to
polecam druga skrzynie bo same synchro nie pomogą a koszt koła i przesówki to jakies 500??

Sprawa wygląda tak zalewamy skrzynie olejem za 15pln zamiast 45.
mimo że olej powinien chdzić min 30tkm i to jest duża inwestycja
A potem kupujemy dodatki za 50...

Jak sprzedaje skrzynie zawsze każe lac ten olej a nie inny ale jak go nie dołoże do skrzyni to żadko kiedy ktos to robi .
A jak ktoś przyjeżdza ze zgrzytającą skrzynią i sie pytam o wymiane to :tak tak , jak kupowałem samochód rok temu to wlaściciel mówił ze dwa lata temu chyba wymieniał ...

Rekordzista przejechał w seacie 100000km , bo w w instrukcji zapomnieli o skrzyni....

Do roboty koledzy...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”