Lybra 2.0 ABS - Błąd powrócił po wymianie pompy ABS

Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 4726
Rejestracja: 09 sie 2007, 0:00
Imię: Bartek
Lokalizacja: Wieliczka / Kraków

Lybra 2.0 ABS - Błąd powrócił po wymianie pompy ABS

Post autor: Bichoń » 05 maja 2020, 13:15

Rok temu pojawiły mi się błędy ABSu, po podpięciu pod komputer pokazało błąd 1B - "Zawór wylotowy prawy przód".
Wymieniłem pompę ABS na inną, używaną. Przez rok było OK, a teraz błąd powrócił i to dokładnie ten sam. Wiem, że używana pompa mogła się popsuć, ale mam wrażenie że pompa ABSu może się popsuć na wiele różnych sposobów, a popsucie się dokładnie w taki sam jak poprzednia budzi we mnie podejrzenia. Czy coś w układzie hamulcowym może wpływać na takie usterki?
Błąd jest ciekawy, bo pojawia się po przekręceniu kluczyka - wszystkie kontrolki się zaświecają i normalnie gasną, a te od ABSu i ręcznego nie gasną. Po zgaszeniu silnika "zeruje się" i czasami udaje się odpalić samochód bez pojawienia się tego błędu, wtedy Lybra jeździ i wszystko jest OK, podczas jazdy błąd się nie pojawia.

arturotolinski
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 12
Rejestracja: 04 maja 2018, 5:05

Re: Lybra 2.0 ABS - Błąd powrócił po wymianie pompy ABS

Post autor: arturotolinski » 19 maja 2020, 5:27

Kolego a próbowałeś użyć Kontaktu do wtyczki na pompie ABS? Może już deko przyśniedziała a to jest spory problem w nowoczesnych samochodach. Możesz wypsikać wszystkie wtyczki jakie znajdziesz pod maską. Nowoczesne wtyczki mają bardzo małe piny i często po latach śniedzieją, przestają dobrze przewodzić

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka


ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i hamulce”