Lybra 2.0 20v - błędy uszkodzonego ECU?

Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 4803
Rejestracja: 09 sie 2007, 0:00
Imię: Bartek
Lokalizacja: Wieliczka / Kraków

Lybra 2.0 20v - błędy uszkodzonego ECU?

Post autor: Bichoń » 03 mar 2021, 22:35

Od wczoraj 3 razy zdarzyła mi się taka przygoda - przy spokojnej jeździe pojawiła się kontrolka "check engine", po chwili dołączyła do niej migająca kontrolka automatycznej skrzyni biegów, silnik utrzymywał obroty biegu jałowego, ale nie reagował na gaz, skrzynia automatyczna też nie pokazywała żadnego biegu aktywnego.
Po zatrzymaniu, zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu samochód dalej normalnie jeździł, przy czym przez chwilę jeszcze świeciła się kontrolka silnika. Zdarzyło mi się to raz wieczorem, potem dwa razy z rzędu rano, a potem cały dzień samochód jeździł już normalnie.

Podpiąłem się komputerem i były takie błędy dla silnika:
- P0325 - kontrola spalania stukowego 1
- P1690 - centralka uszkodzona
- P1120 przepustnica elektroniczna


A skrzynia automatyczna zapamiętała takie błędy:
- P1702 - wentylator chłodzenia oleju skrzyni
- P1841 - sygnał otwarcie przepustnicy z CAN - nieciągły

Popatrzyłem jeszcze na parametry podczas pracy silnika i oba odczyty pozycji przepustnicy działają, pozostałe które sprawdziłem też wyglądają na normalne.

Jakieś dwa tygodnie temu samochód był u mechaników na regeneracji rozrusznika, ale po tej operacji jeździł bez problemów.

Czy ktoś ma pomysł skąd się problem mógł wziąć i jak sobie z nim poradzić?

Awatar użytkownika
Jam_Belfegor
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 1261
Rejestracja: 03 maja 2011, 23:35
Imię: Przemysław
Lokalizacja: Kraków

Re: Lybra 2.0 20v - błędy uszkodzonego ECU?

Post autor: Jam_Belfegor » 04 mar 2021, 8:28

Wygląda jak problemy z elektryką. Rzuć okiem pod maskę może miałeś niezapowiedzianą wizytę futrzastego kolegi, a może gdzieś uszkodziła się wiązka. Żuć okiem na wtyczki i połączenia, zwłaszcza tam gdzie pojawiły się rzekome błędy. Może już styki nie-halo. Na koniec może trzeba zajrzeć do Pana masy :) co tam u niego. Wykasuj błędy do zera. Zrób rundkę od zimnego aż do pełnego zagrzania i jeszcze trochę. Zgaś, spróbuj odczytać jeszcze raz co się odezwie.

Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 4803
Rejestracja: 09 sie 2007, 0:00
Imię: Bartek
Lokalizacja: Wieliczka / Kraków

Re: Lybra 2.0 20v - błędy uszkodzonego ECU?

Post autor: Bichoń » 05 kwie 2021, 21:24

Wygląda na to, że przyczyną był zanikający sygnał z położenia przepustnicy. Rozpiąłem i ściągnąłem komputer który akurat jest zamontowany na przepustnicy, wypiąłem i przeczyściłem wtyczki przepustnicy i komputera, poskładałem wszystko do kupy, jeździ tak już jakiś czas i problem nie powrócił.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”