Delta III - czujniki ciśnienia w oponach (T.P.M.S)

Awatar użytkownika
cuoreventi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 264
Rejestracja: 18 kwie 2014, 18:58
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Szczecin

Delta III - czujniki ciśnienia w oponach (T.P.M.S)

Post autor: cuoreventi » 09 maja 2014, 20:28

Moja Delta wyposażona jest w czujniki ciśnienia TPMS zamontowane w alusach 16 cali.

Po numerze nadwozia ePer wskazuje do mojego auta tylko alu 16 cali.
Potrzebuje koła na zimę i teraz pojawia się pytanie, czy te czujniki można montować tylko w 16 calowych alusach, czy też mogę szukać stalówek albo felg 17 cali?
Gdybym kupił kolejne cztery czujniki, to czy trzeba je programować do auta?

Awatar użytkownika
leszek0250
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 113
Rejestracja: 10 sty 2008, 0:00
Lokalizacja: prawie OPOLE
Kontakt:

Re: Delta III - czujniki ciśnienia w oponach (T.P.M.S)

Post autor: leszek0250 » 18 sty 2015, 20:25

pasują do każdej wielkości felg - do których można je zamontować( trzeba sprawdzić u producenta felgi)
Jeśli kupisz kolejne 4 czujniki - trzeba je będzie przypisać do auta. nikt niestety nie podaje informacji czy auto zapamięta dane 4 czy 8 czujników. Ja mam tylko na lato 18 cali czujniki- na zimę 16 cali odpuściłem..

Awatar użytkownika
cuoreventi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 264
Rejestracja: 18 kwie 2014, 18:58
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Szczecin

Re: Delta III - czujniki ciśnienia w oponach (T.P.M.S)

Post autor: cuoreventi » 18 sty 2015, 22:48

Czujniki już kupione, więc sprawdzę to latem.
Tak jak nie było problemów ze zmianą położenia kół, tak myślę że nowe czujniki też same się zaprogramują.

Awatar użytkownika
leszek0250
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 113
Rejestracja: 10 sty 2008, 0:00
Lokalizacja: prawie OPOLE
Kontakt:

Re: Delta III - czujniki ciśnienia w oponach (T.P.M.S)

Post autor: leszek0250 » 18 sty 2015, 23:22

Ze zmianą połozenia nie ma problemów bo auto ma czujniki w nadkolach, one wykrywają tylko obecność najbliższego czujnika cisnienia.
Moim zdaniem na 99% będzie potrzebna wizyta w serwisie.
Byłem an szkoleniu z TPMS co prawda na szkoleniu producenta zamienników czujnikó i urządzeń do ich przypisywania ale podczas testów paruje się czujniki po ich numerze do auta..
Daj znać co wyszło bo w kwestii TPMS to jeszcze mądrych nie ma zbyt wielu, w salonie jak pytałem czy auto obsłuzy 4 czy 8 czujników nie potrafili mi powiedziec

Awatar użytkownika
cuoreventi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 264
Rejestracja: 18 kwie 2014, 18:58
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Szczecin

Re: Delta III - czujniki ciśnienia w oponach (T.P.M.S)

Post autor: cuoreventi » 18 sty 2015, 23:33

Skończy się "zima" to poskładam felgi 17 cali z nowymi oponami i nowymi czujnikami.
Na razie jak pojeździłem trochę 17stkami bez czujników, to TPMS wyłączyłem telefonem.
Dlatego myślę, że do ASO nie mam po co jechać.

Awatar użytkownika
cuoreventi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 264
Rejestracja: 18 kwie 2014, 18:58
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Szczecin

Delta III - czujniki ciśnienia w oponach (T.P.M.S)

Post autor: cuoreventi » 22 lut 2015, 20:17

leszek0250 pisze:Ze zmianą połozenia nie ma problemów bo auto ma czujniki w nadkolach, one wykrywają tylko obecność najbliższego czujnika cisnienia.
Moim zdaniem na 99% będzie potrzebna wizyta w serwisie.
Byłem an szkoleniu z TPMS co prawda na szkoleniu producenta zamienników czujnikó i urządzeń do ich przypisywania ale podczas testów paruje się czujniki po ich numerze do auta..
Daj znać co wyszło bo w kwestii TPMS to jeszcze mądrych nie ma zbyt wielu, w salonie jak pytałem czy auto obsłuzy 4 czy 8 czujników nie potrafili mi powiedziec
Koła założone. Drugi komplet czujników sam się zaprogramował.

Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a

mlodysc
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 sty 2015, 21:50
Imię: pawel
Lokalizacja: Wypełnij to pole

Re: Delta III - czujniki ciśnienia w oponach (T.P.M.S)

Post autor: mlodysc » 27 sie 2020, 16:10

Ma ktoś może zdjęcie w którym dokładnie miejscu jest zamontowana antena w tylnim nadkolu albo może mi zrobić zdjęcie? jestem na etapie montowania tego systemu i nie mogę namierzyć miejsca montażowego

Awatar użytkownika
leszek0250
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 113
Rejestracja: 10 sty 2008, 0:00
Lokalizacja: prawie OPOLE
Kontakt:

Re: Delta III - czujniki ciśnienia w oponach (T.P.M.S)

Post autor: leszek0250 » 27 sie 2020, 18:41

na nadkolu od strony koła widać takie jakby nity w miejscu montażu

mlodysc
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 sty 2015, 21:50
Imię: pawel
Lokalizacja: Wypełnij to pole

Re: Delta III - czujniki ciśnienia w oponach (T.P.M.S)

Post autor: mlodysc » 27 sie 2020, 20:14

No właśnie nie mam żadnych miejsc na nity dlatego proszę o zdjęcie 😁

Awatar użytkownika
leszek0250
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 113
Rejestracja: 10 sty 2008, 0:00
Lokalizacja: prawie OPOLE
Kontakt:

Re: Delta III - czujniki ciśnienia w oponach (T.P.M.S)

Post autor: leszek0250 » 27 sie 2020, 21:10

ja deltę rok temu sprzedałem to nie zrobię.. może nie masz tpms?

mlodysc
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 sty 2015, 21:50
Imię: pawel
Lokalizacja: Wypełnij to pole

Re: Delta III - czujniki ciśnienia w oponach (T.P.M.S)

Post autor: mlodysc » 27 sie 2020, 22:58

No fabrycznie ich nie było , kupiłem centralkę i 4 antenki do nadkoli i chce je zamontowac

Awatar użytkownika
leszek0250
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 113
Rejestracja: 10 sty 2008, 0:00
Lokalizacja: prawie OPOLE
Kontakt:

Re: Delta III - czujniki ciśnienia w oponach (T.P.M.S)

Post autor: leszek0250 » 28 sie 2020, 8:20

tak naprawdę to nie ma różnicy gdzie zamontujesz anteny - jak dobrze pamiętam - z tyły od strony kabiny mniej wiecej 45stopni od osi podwozia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe”