Delta III - dołożenie tempomatu

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Posty: 10200
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:14
Imię: Kamil
Lokalizacja: Wieluń/Gdynia

Re: Delta III - dołożenie tempomatu

Post autor: FXX » 29 gru 2017, 21:08

Tomzik pisze:
29 gru 2017, 17:17
Żeby ten przycisk reagował to trzeba jechać z niewiele mniejszą prędkością niż zadana, jak różnica między aktualną a zadaną jest za duża (wydaje mi się z praktyki, że to w granicach kilkunastu km/h) to brak reakcji po wciśnięciu tego przycisku.
Trochę dziwne rozwiązanie, biorąc pod uwagę fakt, że w innych samochodach z grupy FCA jak AR156, AR159 czy Lancia Lybra różnica prędkości rzędu kilkudziesięciu kilometrów na godzinę, nie robiła problemu.
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V

Były:
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX


Obrazek

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 4703
Rejestracja: 22 gru 2007, 0:00
Imię: Tomczysław ;)
Lokalizacja: Kwidzyn/Świecie
Kontakt:

Re: Delta III - dołożenie tempomatu

Post autor: Tomzik » 29 gru 2017, 23:40

Cytując za instrukcją:

PRZYWRÓCENIE ZAPAMIĘTANEJ PRĘDKOŚCI
Jeżeli urządzenie zostanie wyłączone, na przykład naciskając pedał hamulca lub sprzęgła, zapamiętaną prędkość można przywrócić w następujący sposób:
- przyspieszyć stopniowo do momentu uzyskania prędkości zbliżonej do prędkości zapamiętanej;
- włączyć wybrany bieg w momencie zapamiętania prędkości;
- nacisnąć przycisk RES

Jak dla mnie to logiczne i dobre.

Działanie w 159 czy Lybrze jest lekko ***, mając zadane tzw. licznikowe 150 i hamując do setki po wciśnięciu pamięci fura mi wyrwie z pełnym (lub prawie) gazem do przodu aż do 150. Bynajmniej w Delcie tak robi. Na szczęście właśnie tylko kilka-kilkanaście km/h a nie więcej.
Są: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Delta 2,0 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Posty: 10200
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:14
Imię: Kamil
Lokalizacja: Wieluń/Gdynia

Re: Delta III - dołożenie tempomatu

Post autor: FXX » 30 gru 2017, 1:17

Ja jednak jestem zdania, że to mało logiczne i średnio przydatne - po co mi przycisk skoro i tak muszę sobie przyśpieszać do zadanej prędkości.
Zwłaszcza, że tempomatu używam na autostradach i jak muszę zwolnić to potem tylko klik, i samochód sam wraca do poprzedniej prędkości.
I wbrew temu co piszesz to w AR159 (w Lybrze nie pamiętam jak to było) nie rwie pełnym gazem do przodu ;)

PS. Przynajmniej, nie bynajmniej ;)
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V

Były:
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX


Obrazek

Rumcyk27
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 28
Rejestracja: 22 paź 2017, 15:08

Re: Delta III - dołożenie tempomatu

Post autor: Rumcyk27 » 29 kwie 2018, 17:55

Mam do czytelników i użytkowników ogromną prośbę, jako u mnie brak wtyczki - pomimo posiadanej ver ORO, szukając jakiejkolwiek dokumentacji do tego modelu zawsze człowiek napotyka na jakieś dziwne problemy.
Znalazłem kiedyś na forum Fiata Bravo, jak jeden człowiek wkładał tempomat do Fiacika w ten sam sposób, którym ja to będę musiał zrobić, tylko że on miał diesla,a ja Pb. Zgodnie z tym, co on opisywał powinienem podpiąć się do pinów komputera opisanych w programie eLearn. Patrząc jednak pod tym kątem, zapewne mój sterownik poszedłby z dymem, a żona by mnie z domu wy....kopała - bo to jej wozidełko. Nie mnie jednak znalazłem na jakiejś chyba tureckiej stronie podłączenie tempomatu do ..... Fiata Linea. Tam ilość pinów w kostce odpowiadałaby temu, co ja mam podane w swoim sterowniku ( nie mam opisu sterownika bo nigdzie nie mogłem znaleźć, może źle szukałem). Przechodząc do meritum, czy byłaby możliwość aby ktoś sprawdził, do jakiego pinu w sterowniku przychodzi przynajmniej jeden z pinów?? Rozwiąże mi to problem z jego podłączeniem.
Obrazek
Podłączenie, które wydaje mi się, że będzie jak najbardziej właściwe, to oczywiście te z opisem 1.4 TJ, z pinami od 61 do 86.

nowin
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 14
Rejestracja: 02 cze 2016, 10:28
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Delta III - dołożenie tempomatu

Post autor: nowin » 10 maja 2018, 14:34

Wg. tego co znalazłem do bravo 1.4 t-jet jest bardzo podobnie, tylko jest zamieniony pin 12V z pinem 85

http://www.davole.com/wp-content/upload ... market.pdf

Rumcyk27
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 28
Rejestracja: 22 paź 2017, 15:08

Re: Delta III - dołożenie tempomatu

Post autor: Rumcyk27 » 23 maja 2018, 12:43

Zamiana tego pinu akurat chyba nie będzie takim problemem, bo jak go włączysz, to na linii i 85 i on/off powinno być napięcie 12V. Znalazłem gdzieś na forum Fiata Linea, że właśnie zamienili te piny i było bez problemów

ceva
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 165
Rejestracja: 26 kwie 2018, 18:42
Imię: Wojtek
Lokalizacja: Sierpc

Re: Delta III - dołożenie tempomatu

Post autor: ceva » 23 maja 2018, 15:13

A czy przy dokładaniu tempomatu nie trzeba jeszcze zmienić włącznika pedału hamulca z dwupinowego na czteropinowy?
Lancia Delta III T-jet 120 KM ORO

nowin
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 14
Rejestracja: 02 cze 2016, 10:28
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Delta III - dołożenie tempomatu

Post autor: nowin » 23 maja 2018, 22:40

ceva pisze:
23 maja 2018, 15:13
A czy przy dokładaniu tempomatu nie trzeba jeszcze zmienić włącznika pedału hamulca z dwupinowego na czteropinowy?
Nie trzeba

Michaelo Angelo
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 paź 2019, 16:59
Imię: Michał

Re: Delta III - dołożenie tempomatu

Post autor: Michaelo Angelo » 08 paź 2019, 19:59

A powiedz mi manetke miałeś od delty czy bravo II?

nowin
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 14
Rejestracja: 02 cze 2016, 10:28
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Delta III - dołożenie tempomatu

Post autor: nowin » 28 paź 2019, 15:55

Miałem od bravo II, jest dokładnie taka sama

Youleck
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 sie 2019, 21:21

Re: Delta III - dołożenie tempomatu

Post autor: Youleck » 02 lis 2019, 10:47

Ja mam manetkę od stilo :-)

Pzdr,

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja elektryczna”