DELTA III - szyby - kłopot z elektryką ?

Awatar użytkownika
yaro29
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 36
Rejestracja: 13 mar 2015, 8:05
Imię: Yarek
Lokalizacja: Rąbień

DELTA III - szyby - kłopot z elektryką ?

Post autor: yaro29 » 02 lis 2017, 14:48

Witajcie,

chciałbym opisać swój problem z szybami ale w 100% (wg mnie) związany z komputerem, lub samą instalacją elektryczną.
Co się dzieje, to różne objawy działania/lub nie działania różnych szyb.
OBECNIE:
1. nie działa w ogóle opuszczania i podnoszenie szyby od kierowcy. Przy czym do niedawna działała ta szyba bez zarzutów.
2. czasem działa, czasem nie podnoszenie i opuszczanie tylnej szyby od strony pasażera. Tu problem był już od jakiegoś czasu.
3. Szyba tylna od pasażera (ta z pkt. 2) potrafi po przekręceniu kluczyka w stacyjce w pozycje MAR samoczynnie się całkowicie otworzyć (tylko ta jedna). Później jak domknę ja z panelu sterowania do końca (czyli zamknę), to ponownie się zaczyna otwierać. Gdy chcę ją, w momencie jej opuszczania się, podnieść ją do góry, to szyba blokuje się w tej pozycji, w której to nacisnąłem przycisk. Następnie szyba nie reaguje już, ani na podnoszenie, ani na opuszczanie.
4. Z szybą przednią od strony pasażera, póki co, nigdy nie było problemów
5. Z szyba tylną od strony kierowcy, póki co również nigdy nie było problemów.

CO CIEKAWE.
Zarówno szyba przednia (która jak pisałem nie działa obecnie w ogóle), jak i szyba tylna, działają w momencie automatycznego podnoszenia i opuszczania wszystkich szyb, które realizujemy za pomocą funkcji pilota (dłuższe przytrzymanie przycisku otwierania lub zamykania szyb na pilocie od auta).
Szyba tyla od pasażera, gdy jest np w połowie zablokowana/otworzona, również przy pomocy funkcji automatycznego zamykania/otwierania wszystkich szyb z pilota, działa, czyli można ją zamknąć/otworzyć.

Byłem ostatnio u mechanika w innym temacie ale przy okazji podłączył się z jakimś programem diagnostycznym ale nie wykrył/pokazał żadnych błędów z szybami czy elektryką. Natomiast dodam, że nie był to mechanik specjalizujący się w instalacjach elektrycznych.

PS: bezpieczniki sprawdzałem, tu jest wszystko OK.

Macie jakieś pomysły, gdzie szukać przyczyny i rozwiązania takiego stanu rzeczy?
Z góry dzięki
Pozdr
LANCIA DELTA III 1.6 JTD MultiJET + Selespeed 116KM PLATINO Poltrona Frau, Bicolor

Awatar użytkownika
leszek0250
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 113
Rejestracja: 10 sty 2008, 0:00
Lokalizacja: prawie OPOLE
Kontakt:

Re: DELTA III - szyby - kłopot z elektryką ?

Post autor: leszek0250 » 07 lis 2017, 18:18

Mam podobnie z tym że u mnie działa wyłącznie szyba przód pasażer...
czekam na wizytę u elektryka - z tegoc o widzę - brak zasilania w panelu kierowcy - dioda się nie świeci..

Awatar użytkownika
yaro29
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 36
Rejestracja: 13 mar 2015, 8:05
Imię: Yarek
Lokalizacja: Rąbień

Re: DELTA III - szyby - kłopot z elektryką ?

Post autor: yaro29 » 10 lis 2017, 15:10

leszek0250 pisze:
07 lis 2017, 18:18
Mam podobnie z tym że u mnie działa wyłącznie szyba przód pasażer...
czekam na wizytę u elektryka - z tegoc o widzę - brak zasilania w panelu kierowcy - dioda się nie świeci..
Cześć dzięki za info.
Przyznam szczerze, że spodziewałem się większej ilości informacji od forumowiczów a tu jedynie twój post i to w dodatku informujący o tym samym problemie :(
Pytanie czy poza nie działającą szybą pasażera, masz wszystkie inne podobne/takie same objawy jak i ja?

Pozdr
LANCIA DELTA III 1.6 JTD MultiJET + Selespeed 116KM PLATINO Poltrona Frau, Bicolor

Awatar użytkownika
leszek0250
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 113
Rejestracja: 10 sty 2008, 0:00
Lokalizacja: prawie OPOLE
Kontakt:

Re: DELTA III - szyby - kłopot z elektryką ?

Post autor: leszek0250 » 10 lis 2017, 17:09

dziś umyłem auto na myjni i po myciu szyby działają..... czary????
zobaczę czy jutro będą działać

Awatar użytkownika
leszek0250
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 113
Rejestracja: 10 sty 2008, 0:00
Lokalizacja: prawie OPOLE
Kontakt:

Re: DELTA III - szyby - kłopot z elektryką ?

Post autor: leszek0250 » 24 lut 2018, 0:35

auto po myciu ma działające szyby- czasem ze 2 dni. w mrozy też szyny działają...

kolarz
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 paź 2013, 11:11
Imię: Michał
Lokalizacja: Wypełnij to pole

Re: DELTA III - szyby - kłopot z elektryką ?

Post autor: kolarz » 15 wrz 2020, 12:02

Czy udało wam się znaleźć w czym leżała przyczyna?

Awatar użytkownika
leszek0250
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 113
Rejestracja: 10 sty 2008, 0:00
Lokalizacja: prawie OPOLE
Kontakt:

Re: DELTA III - szyby - kłopot z elektryką ?

Post autor: leszek0250 » 15 wrz 2020, 17:26

u mnie była wiązka w drzwiach :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja elektryczna”