Strona 5 z 7

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Dodany: 05 maja 2011, 18:22
autor: thermano
declamer pisze:Więc polecam Ci ELM-a. Nie ma uniwersalnego interfejsu do wszystkiego ale jednak ELM jest bardziej uniwersalny i na niego są też ciekawsze programy do diagnostyki np PCMSCAN. Ja mam Fiaty w rodzinie więc zakupiłem sobie VAG-a z przełącznikiem i na razie próbuje go odpalić... (błąd Latency too high). Z tego co pamiętam przy ELM-ie nie miałem takich problemów...
Ale ELM z programami też Fiaty obskoczy dokładnie jak VAG + FES ?

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Dodany: 05 maja 2011, 20:13
autor: Kris
thermano pisze:
declamer pisze:Więc polecam Ci ELM-a. Nie ma uniwersalnego interfejsu do wszystkiego ale jednak ELM jest bardziej uniwersalny i na niego są też ciekawsze programy do diagnostyki np PCMSCAN. Ja mam Fiaty w rodzinie więc zakupiłem sobie VAG-a z przełącznikiem i na razie próbuje go odpalić... (błąd Latency too high). Z tego co pamiętam przy ELM-ie nie miałem takich problemów...
Ale ELM z programami też Fiaty obskoczy dokładnie jak VAG + FES ?
Tak

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Dodany: 16 maja 2011, 19:01
autor: s0bel
Witam jestem po wymianie silnika i mam w ogole parę błędów do wykasowania.
Chce sobie kupić Kabel i sciągnąć odpowiedni program.Nie jestem nowicjuszem w sprawach informatycznych, jednak nie do końca rozumiem jak sie odbywa to kasowanie błędów.
Byłby ktoś skory mi pomóc ewentualnie powysyłać linki do jakiś tutoriali jak to zrobić?
Wiem że trochę tych błędów mam a jak dzwoniłem do fachowców to chcą 100 pln od błędu : OOOO

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Dodany: 16 maja 2011, 21:07
autor: Kris
Ściagnij sobie Fiat Ecu Scan, kup interfejs ELM i przejściówkę na 3piny. Poszukaj wtyku diagnostycznego i to tyle. W FES masz zakładkę z błędami, tam naciskasz clear errors czy jakoś tak i to wszystko. Być może pojawią Ci się błędy ponownie - nic Ci nie da kasowanie błędu jeśli nie usuniesz przyczyny powstania błędów.

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Dodany: 25 maja 2011, 14:29
autor: stabraf
Panowie specjaliści. Połączyłem się z moim serduchem i pokazało takie dwa błędy:
błędy.JPG
Widzę jedno zwarcie do masy i przerwany przewód ?
Od czego zacząć poszukiwania tych usterek? Przy okazji hodometr wskazał przebieg 417 kkm, a na blacie jest 231 :lol:
Z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Dodany: 25 maja 2011, 14:55
autor: luki
Co sądzicie o zakupie takiego zestawu :link: Chcę kupić taki interfejs, żebym mógł podłączyć Kapcia 2.4 benz z 1999 i Punto 1.2 z 2004. Będzie hulać?

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Dodany: 25 maja 2011, 20:59
autor: annubis17
Z racji tego, że zamówiłem sobie kabelek do podłączania Lancii do kompa, mam do was prośbę. Wtyczke 3 pinową wpinamy do gniazda diagnostycznego pod kierownicą, ale te dwa krokodylki gdzie? Mase to jeszcze się znajdzie, ale +12V to gdzie dać?

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Dodany: 25 maja 2011, 22:28
autor: stabraf
Ja sobie zrobiłem wtyczkę do gniazda zapalniczki z krótkim kablem plusowym.

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Dodany: 25 maja 2011, 22:43
autor: annubis17
A jeszcze powiedzcie mi takie coś, łączyć się z komputerem jak jest silnik uruchomiony, czy jak zapłon tylko włączony czy jak?

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Dodany: 25 maja 2011, 22:57
autor: michalkrk
Łączy się na zapłonie lub w trakcie pracy. Jeden krokodylek do plusa przy aku jak jest długi (albo wszędzie tam skąd można wziąć 12V). Drugi krokodylek nie mam pojęcia. Masa we wtyczce 3 pinowej jest na środku.

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Dodany: 25 maja 2011, 23:04
autor: annubis17
michalkrk pisze:Łączy się na zapłonie lub w trakcie pracy. Jeden krokodylek do plusa przy aku jak jest długi (albo wszędzie tam skąd można wziąć 12V). Drugi krokodylek nie mam pojęcia. Masa we wtyczce 3 pinowej jest na środku.
Dzięki ;) Za ten drugi krokodylek sorki, wcześniej widziałem wersje z dwoma krokodylkami, ale teraz jak patrzę na zdjecie to zamówiłem taki z jednym na plusa :D

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Dodany: 26 maja 2011, 10:47
autor: czachor
Czym się praktycznie różnią te dwa kable oprócz ceny?
http://allegro.pl/najlepszy-najtanszy-v ... 64038.html (jest info, że to dla audi/vw..., ale z tego wątku zrozumiałem, że do lybry również pasuje?)
http://allegro.pl/interfejs-fiat-alfa-r ... 69537.html

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Dodany: 26 maja 2011, 11:05
autor: stabraf
czachor pisze:Czym się praktycznie różnią te dwa kable oprócz ceny?
http://allegro.pl/najlepszy-najtanszy-v ... 64038.html (jest info, że to dla audi/vw..., ale z tego wątku zrozumiałem, że do lybry również pasuje?)
http://allegro.pl/interfejs-fiat-alfa-r ... 69537.html
Ten droższy ma już wbudowany przełącznik :
Dzięki wbudowanemu przełącznikowi interfejs w pełni wykorzystuje wszystkie funkcje programu ECU SCAN
Ja dokładnie taki kupiłem i śmiga ;)

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Dodany: 30 maja 2011, 0:51
autor: zbyszek55
Witam
Szukam wykazu błędów air bag w programie Fiatecuscan,szczególnie nr 213.Taki błąd wyskoczył po podpięciu
interfejsu.
Pozdrowienia
Zbyszek55 z Bydgoszczy
Lancia Lybra sw 2,4 jtd

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Dodany: 30 maja 2011, 15:11
autor: annubis17
No dobra, a ja chcąc się połączyć, dowiaduję sie że mam niezarejestrowana wersje Fiat Ecu Scan i nie wiem teraz czym mogę się połączyć z autkiem :(
Pomozecie?