Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Awatar użytkownika
thermano
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 750
Rejestracja: 13 kwie 2011, 7:50
Imię: Tomasz

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Post autor: thermano » 05 maja 2011, 18:22

declamer pisze:Więc polecam Ci ELM-a. Nie ma uniwersalnego interfejsu do wszystkiego ale jednak ELM jest bardziej uniwersalny i na niego są też ciekawsze programy do diagnostyki np PCMSCAN. Ja mam Fiaty w rodzinie więc zakupiłem sobie VAG-a z przełącznikiem i na razie próbuje go odpalić... (błąd Latency too high). Z tego co pamiętam przy ELM-ie nie miałem takich problemów...
Ale ELM z programami też Fiaty obskoczy dokładnie jak VAG + FES ?
"Jak pięknie się różnimy..."
DELTA 1.6 MultiJet ORO - EGR & DPF off z nową mapą : 149 KM / 362 Nm - Tramonto / Fiat 500 L PopStar 1.4 95 KM + LPG kolor BLACK / WHITE
Ty nie kupiłeś Lancii . Dostałeś Ją gratis . Zapłaciłeś tylko za udział w przedsięwzięciu ... No i przedsięwzięcie się zes...ło :(
-----------------------------------------

Kris
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1180
Rejestracja: 13 lip 2010, 22:29
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Gorzyce (woj.śląskie)

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Post autor: Kris » 05 maja 2011, 20:13

thermano pisze:
declamer pisze:Więc polecam Ci ELM-a. Nie ma uniwersalnego interfejsu do wszystkiego ale jednak ELM jest bardziej uniwersalny i na niego są też ciekawsze programy do diagnostyki np PCMSCAN. Ja mam Fiaty w rodzinie więc zakupiłem sobie VAG-a z przełącznikiem i na razie próbuje go odpalić... (błąd Latency too high). Z tego co pamiętam przy ELM-ie nie miałem takich problemów...
Ale ELM z programami też Fiaty obskoczy dokładnie jak VAG + FES ?
Tak
było Uno 1.0, Bravo 1.2 16V, była Lybra LX SW 1.8 LPG, aktualnie Croma 1,9 150KM :)

Awatar użytkownika
s0bel
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 36
Rejestracja: 23 gru 2010, 11:37
Skype: so0bel
Imię: Jarosław
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Post autor: s0bel » 16 maja 2011, 19:01

Witam jestem po wymianie silnika i mam w ogole parę błędów do wykasowania.
Chce sobie kupić Kabel i sciągnąć odpowiedni program.Nie jestem nowicjuszem w sprawach informatycznych, jednak nie do końca rozumiem jak sie odbywa to kasowanie błędów.
Byłby ktoś skory mi pomóc ewentualnie powysyłać linki do jakiś tutoriali jak to zrobić?
Wiem że trochę tych błędów mam a jak dzwoniłem do fachowców to chcą 100 pln od błędu : OOOO
Jest : Lancia Kappa 2,4 TDS '96
Było: Renault 19 ph1 '90
Mercedes w123 300D '82

Kris
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1180
Rejestracja: 13 lip 2010, 22:29
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Gorzyce (woj.śląskie)

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Post autor: Kris » 16 maja 2011, 21:07

Ściagnij sobie Fiat Ecu Scan, kup interfejs ELM i przejściówkę na 3piny. Poszukaj wtyku diagnostycznego i to tyle. W FES masz zakładkę z błędami, tam naciskasz clear errors czy jakoś tak i to wszystko. Być może pojawią Ci się błędy ponownie - nic Ci nie da kasowanie błędu jeśli nie usuniesz przyczyny powstania błędów.
było Uno 1.0, Bravo 1.2 16V, była Lybra LX SW 1.8 LPG, aktualnie Croma 1,9 150KM :)

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Posty: 8462
Rejestracja: 22 lut 2008, 0:00
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Post autor: stabraf » 25 maja 2011, 14:29

Panowie specjaliści. Połączyłem się z moim serduchem i pokazało takie dwa błędy:
błędy.JPG
Widzę jedno zwarcie do masy i przerwany przewód ?
Od czego zacząć poszukiwania tych usterek? Przy okazji hodometr wskazał przebieg 417 kkm, a na blacie jest 231 :lol:
Z góry dzięki za odpowiedzi ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
luki
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 26
Rejestracja: 06 cze 2010, 10:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Post autor: luki » 25 maja 2011, 14:55

Co sądzicie o zakupie takiego zestawu :link: Chcę kupić taki interfejs, żebym mógł podłączyć Kapcia 2.4 benz z 1999 i Punto 1.2 z 2004. Będzie hulać?
Ostatnio zmieniony 25 maja 2011, 17:13 przez stabraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skróciłem link.
Kappa 2.4 B LX
Punto 1.2
Seicento 1.1
126p 0.65

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 1231
Rejestracja: 16 sie 2010, 19:41
Imię: Damian
Lokalizacja: Koszalin

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Post autor: annubis17 » 25 maja 2011, 20:59

Z racji tego, że zamówiłem sobie kabelek do podłączania Lancii do kompa, mam do was prośbę. Wtyczke 3 pinową wpinamy do gniazda diagnostycznego pod kierownicą, ale te dwa krokodylki gdzie? Mase to jeszcze się znajdzie, ale +12V to gdzie dać?
Citroen XM 2.1D / Lancia Kappa 2.0 VIS

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Posty: 8462
Rejestracja: 22 lut 2008, 0:00
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Post autor: stabraf » 25 maja 2011, 22:28

Ja sobie zrobiłem wtyczkę do gniazda zapalniczki z krótkim kablem plusowym.

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 1231
Rejestracja: 16 sie 2010, 19:41
Imię: Damian
Lokalizacja: Koszalin

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Post autor: annubis17 » 25 maja 2011, 22:43

A jeszcze powiedzcie mi takie coś, łączyć się z komputerem jak jest silnik uruchomiony, czy jak zapłon tylko włączony czy jak?
Citroen XM 2.1D / Lancia Kappa 2.0 VIS

Awatar użytkownika
michalkrk
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1111
Rejestracja: 13 mar 2007, 0:00
Lokalizacja: kraków

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Post autor: michalkrk » 25 maja 2011, 22:57

Łączy się na zapłonie lub w trakcie pracy. Jeden krokodylek do plusa przy aku jak jest długi (albo wszędzie tam skąd można wziąć 12V). Drugi krokodylek nie mam pojęcia. Masa we wtyczce 3 pinowej jest na środku.
czołg v70 d5 `07 AWD- czysta przyjemność
citroen c5 2.0 `09 hdi HYDRO sedan - KOMFORT
Renault Scenic II 1.6b `05 - pakowane taczki i na tym koniec plusów.

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 1231
Rejestracja: 16 sie 2010, 19:41
Imię: Damian
Lokalizacja: Koszalin

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Post autor: annubis17 » 25 maja 2011, 23:04

michalkrk pisze:Łączy się na zapłonie lub w trakcie pracy. Jeden krokodylek do plusa przy aku jak jest długi (albo wszędzie tam skąd można wziąć 12V). Drugi krokodylek nie mam pojęcia. Masa we wtyczce 3 pinowej jest na środku.
Dzięki ;) Za ten drugi krokodylek sorki, wcześniej widziałem wersje z dwoma krokodylkami, ale teraz jak patrzę na zdjecie to zamówiłem taki z jednym na plusa :D
Citroen XM 2.1D / Lancia Kappa 2.0 VIS

czachor
Administrator
Administrator
Posty: 413
Rejestracja: 25 lut 2010, 11:26
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Post autor: czachor » 26 maja 2011, 10:47

Czym się praktycznie różnią te dwa kable oprócz ceny?
http://allegro.pl/najlepszy-najtanszy-v ... 64038.html (jest info, że to dla audi/vw..., ale z tego wątku zrozumiałem, że do lybry również pasuje?)
http://allegro.pl/interfejs-fiat-alfa-r ... 69537.html

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Posty: 8462
Rejestracja: 22 lut 2008, 0:00
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Post autor: stabraf » 26 maja 2011, 11:05

czachor pisze:Czym się praktycznie różnią te dwa kable oprócz ceny?
http://allegro.pl/najlepszy-najtanszy-v ... 64038.html (jest info, że to dla audi/vw..., ale z tego wątku zrozumiałem, że do lybry również pasuje?)
http://allegro.pl/interfejs-fiat-alfa-r ... 69537.html
Ten droższy ma już wbudowany przełącznik :
Dzięki wbudowanemu przełącznikowi interfejs w pełni wykorzystuje wszystkie funkcje programu ECU SCAN
Ja dokładnie taki kupiłem i śmiga ;)

zbyszek55
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 253
Rejestracja: 01 lip 2010, 19:48
Lokalizacja: bydgoszcz

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Post autor: zbyszek55 » 30 maja 2011, 0:51

Witam
Szukam wykazu błędów air bag w programie Fiatecuscan,szczególnie nr 213.Taki błąd wyskoczył po podpięciu
interfejsu.
Pozdrowienia
Zbyszek55 z Bydgoszczy
Lancia Lybra sw 2,4 jtd
Lancia Lybra 2.4 JTD SW

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 1231
Rejestracja: 16 sie 2010, 19:41
Imię: Damian
Lokalizacja: Koszalin

Re: Sprzęt do diagnostyki i kasowania błędów za 50 Pln

Post autor: annubis17 » 30 maja 2011, 15:11

No dobra, a ja chcąc się połączyć, dowiaduję sie że mam niezarejestrowana wersje Fiat Ecu Scan i nie wiem teraz czym mogę się połączyć z autkiem :(
Pomozecie?
Citroen XM 2.1D / Lancia Kappa 2.0 VIS

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe”