Phedra - długi dźwięk przy wrzucaniu wstecznego

Xaper
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 24
Rejestracja: 21 mar 2013, 11:07
Imię: Xaper
Lokalizacja: Warszawa

Phedra - długi dźwięk przy wrzucaniu wstecznego

Post autor: Xaper » 20 sie 2013, 9:41

Od tygodnia zauważyłem że niejednokrotnie, ale też nie za każdym razem, mam długi sygnał dźwiękowy podczas załączania się czujników tył.
Po takim cyklu czujniki nie działają.
Innym razem mam poprawny dźwięk i czujniki pipczą prawidłowo.

Jakieś pomysły, solucje?
Lancia Phedra 3.0 V6 Emblema

Awatar użytkownika
arljazz
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 80
Rejestracja: 24 sie 2007, 0:00
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Phedra - długi dzwięk przy wrzucaniu wstecznego

Post autor: arljazz » 20 sie 2013, 10:31

Xaper pisze:Od tygodnia zauważyłem że niejednokrotnie, ale też nie za każdym razem, mam długi sygnał dźwiękowy podczas załączania się czujników tył.
Po takim cyklu czujniki nie działają.
Innym razem mam poprawny dźwięk i czujniki pipczą prawidłowo.

Jakieś pomysły, solucje?
Cześć

Ja mam tak samo. Na Plancie wyszło że mam uszkodzony jeden z czujników. Sprawdzałem połączenia i wyglądają na OK - pewnie nadaje się do wymiany.

Pozdrawiam

Xaper
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 24
Rejestracja: 21 mar 2013, 11:07
Imię: Xaper
Lokalizacja: Warszawa

Re: Phedra - długi dzwięk przy wrzucaniu wstecznego

Post autor: Xaper » 20 sie 2013, 11:53

Na plancie?
Lancia Phedra 3.0 V6 Emblema

Awatar użytkownika
arljazz
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 80
Rejestracja: 24 sie 2007, 0:00
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Phedra - długi dzwięk przy wrzucaniu wstecznego

Post autor: arljazz » 20 sie 2013, 12:46

Xaper pisze:Na plancie?
Sorki - mały błąd. Chodzi mi o interfejs diagnostyczny do samochodów z grupy PSA. Dla Citroena to Lexia, a dla Peugeota to Planet.

Pozdrawiam

kempes_r
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 12
Rejestracja: 24 lis 2015, 0:23
Imię: kempes_r
Lokalizacja: łódzkie

Re: Phedra - długi dzwięk przy wrzucaniu wstecznego

Post autor: kempes_r » 07 sty 2016, 14:14

Xaper pisze:Od tygodnia zauważyłem że niejednokrotnie, ale też nie za każdym razem, mam długi sygnał dźwiękowy podczas załączania się czujników tył.
Po takim cyklu czujniki nie działają.
Innym razem mam poprawny dźwięk i czujniki pipczą prawidłowo.

Jakieś pomysły, solucje?

Jak czujniki ci działają to dźwięk się pojawia zaraz po wrzuceniu R ? nie mówię tu o dźwięku samych czujników.
Lancia Phedra 2.0
2004 r.

Awatar użytkownika
topcio
Moderator Globalny
Moderator Globalny
Posty: 11128
Rejestracja: 20 sie 2007, 0:00
Lokalizacja: Lublin woj. Lubelskie
Kontakt:

Re: Phedra - długi dzwięk przy wrzucaniu wstecznego

Post autor: topcio » 07 sty 2016, 17:28

Łopata roku :lol: .
Długi sygnał oznacza awarię układu.
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Kappa Coupe 20VT nr 3119
Obrazek

mass44
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 85
Rejestracja: 27 lis 2013, 8:58
Imię: Michał
Lokalizacja: Dębica, podkarpacie

Re: Phedra - długi dźwięk przy wrzucaniu wstecznego

Post autor: mass44 » 16 lip 2016, 12:46

proponuję sprawdzić czujnik wpięcia wtyczki w gniezdzia haka, lubi się zacinać i wtedy tak się dzieje, miałem tak u siebie.
Phedra 2.0 HDI Pullman '03 ASB
Lybra 2,4 JTD '03 MSB
Scorpio 2,3 Ghia kombi '96 MSB

Awatar użytkownika
giekso
Moderator
Moderator
Posty: 1381
Rejestracja: 13 lis 2009, 11:51
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Dębica

Re: Phedra - długi dźwięk przy wrzucaniu wstecznego

Post autor: giekso » 27 lut 2017, 22:56

To i ja musze odkopać temat: wrzucam wsteczny i czasami działa wszystko a czasem długi dźwięk i lipa. Teraz moje pytanie: uszkodzony może być np. tylko jeden z czujników i już będzie pipceć? Haka nie mam jakby co.

Pozdrawiam.

Wyleciało z Sony Xperia Z3

Jedyna szczerość jaka jest mi dozwolona polega na wyznaniu, że szczerość jest mi niedozwolona.

>>> Lancia Phedra 2.2 HDI 2004r <<<

Była: Lancia K 2.0 V.I.S. Berlina

Awatar użytkownika
topcio
Moderator Globalny
Moderator Globalny
Posty: 11128
Rejestracja: 20 sie 2007, 0:00
Lokalizacja: Lublin woj. Lubelskie
Kontakt:

Re: Phedra - długi dźwięk przy wrzucaniu wstecznego

Post autor: topcio » 27 lut 2017, 23:49

Tak. Wystarczy, jeden jest uszkodzony i lipa. Potrzebne są dwie osoby do kontroli: jedna wrzuca wsteczny na włączonym !!! silniku a druga przykłada ucho do czujników. Sprawny cichutko pyka. Często uszkodzeniu ulega wiązka.
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Kappa Coupe 20VT nr 3119
Obrazek

Awatar użytkownika
giekso
Moderator
Moderator
Posty: 1381
Rejestracja: 13 lis 2009, 11:51
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Dębica

Re: Phedra - długi dźwięk przy wrzucaniu wstecznego

Post autor: giekso » 28 lut 2017, 6:52

No to już coś wiem więcej - dzięki wielkie. Mam w takim razie jeszcze jedno pytanie: wiązka łączy się z resztą instalacji w tylnym słupku po stronie kierowcy?

Wyleciało z Sony Xperia Z3

Jedyna szczerość jaka jest mi dozwolona polega na wyznaniu, że szczerość jest mi niedozwolona.

>>> Lancia Phedra 2.2 HDI 2004r <<<

Była: Lancia K 2.0 V.I.S. Berlina

Awatar użytkownika
topcio
Moderator Globalny
Moderator Globalny
Posty: 11128
Rejestracja: 20 sie 2007, 0:00
Lokalizacja: Lublin woj. Lubelskie
Kontakt:

Re: Phedra - długi dźwięk przy wrzucaniu wstecznego

Post autor: topcio » 28 lut 2017, 23:25

Nie, jeśli dodrze widziałem to po stronie pasażera za lampą jest moduł i to tam idzie wiązka czujników.
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Kappa Coupe 20VT nr 3119
Obrazek

Awatar użytkownika
giekso
Moderator
Moderator
Posty: 1381
Rejestracja: 13 lis 2009, 11:51
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Dębica

Re: Phedra - długi dźwięk przy wrzucaniu wstecznego

Post autor: giekso » 01 mar 2017, 9:34

Dzięki Wielkie Topcio! Pierwszy wolny łikend poświęce na ogarnięcie tego.

Pozdrawiam.

Wyleciało z Sony Xperia Z3

Jedyna szczerość jaka jest mi dozwolona polega na wyznaniu, że szczerość jest mi niedozwolona.

>>> Lancia Phedra 2.2 HDI 2004r <<<

Była: Lancia K 2.0 V.I.S. Berlina

Awatar użytkownika
MobiDoktorGSM
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 388
Rejestracja: 06 lut 2018, 17:44
Imię: Krzysztof
Lokalizacja: Tychy

Re: Phedra - długi dźwięk przy wrzucaniu wstecznego

Post autor: MobiDoktorGSM » 17 mar 2018, 19:50

giekso pisze:
01 mar 2017, 9:34
Dzięki Wielkie Topcio! Pierwszy wolny łikend poświęce na ogarnięcie tego.
Z ciekawości dopytam - ogarniałeś temat? : )
Jest: Lancia Phedra 2.0 16V 2004
Było: Ford Focus 1999 (kombi)

-------

W wolnych chwilach zapraszam na bloga. Zepsuł Ci się telefon? Tablet? Napisz, chętnie pomogę :)

Awatar użytkownika
giekso
Moderator
Moderator
Posty: 1381
Rejestracja: 13 lis 2009, 11:51
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Dębica

Re: Phedra - długi dźwięk przy wrzucaniu wstecznego

Post autor: giekso » 17 mar 2018, 20:35

Niestety nie. Dorwałem tą wiązke, przepatrzyłem wszystko, wtyczki potraktowałem kontaktem w spreju ale dalej lipa. Mało tego - teraz jak wrzucam wsteczny to piszczy dotąd aż nie zmienie biegu... Pokuszę się o zdjęcie zderzaka ale to jak się zrobi ciepło na dobre.

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Jedyna szczerość jaka jest mi dozwolona polega na wyznaniu, że szczerość jest mi niedozwolona.

>>> Lancia Phedra 2.2 HDI 2004r <<<

Była: Lancia K 2.0 V.I.S. Berlina

Awatar użytkownika
mikee72
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 709
Rejestracja: 21 maja 2015, 9:41
Imię: Mikołaj
Lokalizacja: Poznań

Re: Phedra - długi dźwięk przy wrzucaniu wstecznego

Post autor: mikee72 » 17 mar 2018, 23:03

U mnie nie działają czujniki cofania. Jak załączę wsteczny - to jest dłuższy dźwięk który cichnie po chwili - to jest potwierdzenie, że system startuje.. I tyle, dalej cisza.
Znajomy elektronik zrobił odczyt z kompa, że uszkodzony jest jeden konkretny czujnik, więc zakupiłem takowy (pytanie czy sprawny) i zleciłem przy okazji innych tematów jego wymianę. Mechanik wymienił go jak prosiłem - ale stwierdził, że to nie jego specjalizacja - a system nadal nie działa. Jakoś się nauczyłem gabarytów auta i nie mam problemu z wyliczaniem odległości. Jest jeszcze hak na wszelki wypadek :), ale skoro fabryka dała to czemu nie korzystać.. Jak będzie cieplej to się temu przyjrzę jeszcze raz.
Tipo Suite 1.6 8v A.D.1994 TTT
Phedra Emblema 2.0 16v PB+LPG A.D.2002
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja elektryczna”