Dołożenie tempomatu Ulysse II / Phedra

zeneksekendhend
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 8
Rejestracja: 23 maja 2019, 14:24
Imię: Zenek

Dołożenie tempomatu Ulysse II / Phedra

Post autor: zeneksekendhend » 07 cze 2019, 10:56

Chcę dołożyć u siebie tempomat w Ulysse II 2.0JTD 136KM, ale widzę, że występuje w dwóch wersjach; z ogranicznikiem (limiterem) oraz bez niego. Oba podejdą i dadzą się uruchomić, czy muszę brać konkretny?

zeneksekendhend
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 8
Rejestracja: 23 maja 2019, 14:24
Imię: Zenek

Re: Dołożenie tempomatu Ulysse II / Phedra

Post autor: zeneksekendhend » 17 cze 2019, 23:39

Ok, brak podpowiedzi, ale u mnie etap prac ciąg dalszy - mam nadzieję, że ktoś się w końcu zlituje i udzieli jakichś wskazówek.
Założyłem manetkę tempomatu bez limitera, aktywowałem Lexią w BSI taki sam rodzaj (bez ogranicznika).
Efekt mam taki, że po przestawieniu pokrętła w pozycję ON zaświeca się ikona tempomatu i obok ----. Tempomat reaguje na przyciski, bo przy mniejszej prędkości wyświetla komunikat, że auto jedzie za wolno, żeby go załączyć. Ale po wciśnięciu SET przy prędkości >50Km/h symbol "----" zaczyna mrugać, ale auto nie utrzymuje prędkości po zdjęciu nogi z gazu. Nie pojawia się na wyświetlaczu żadna wartość prędkości - nie wiem, czy tak powinno być, bo to mój pierwszy kontakt z tym rodzajem tempomatu. Na hamulcu mam tylko jeden czujnik - taki zielony i nie ma miejsca na drugi. Proszę o wskazówki.

Awatar użytkownika
NIKT.
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 69
Rejestracja: 02 cze 2019, 11:57
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Łódź

Re: Dołożenie tempomatu Ulysse II / Phedra

Post autor: NIKT. » 18 cze 2019, 0:31

W Lybrze po dołożeniu tempomatu miałem (w pozycji ON) tak, że po włączeniu przycisku bocznego do utrzymywania predkoaci (SET) auto mi zwalniało i nie utrzymywało prędkości po puszczeniu gazu.

Aby tempomat zadzialal
Po przekręceniu na ON jak jadę z określoną prędkością muszę drugim pokrętłem wcisnąć + (dodawanie prędkości), wtedy tempomat dostaje info z jaką prędkością jadę i chce jechać. Po tym zabiegu przycisk SET włączający utrzymywanie prędkosci dziala.

Może u Ciebie tak samo będzie ?

Boso, ale w ostrogach.



zeneksekendhend
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 8
Rejestracja: 23 maja 2019, 14:24
Imię: Zenek

Re: Dołożenie tempomatu Ulysse II / Phedra

Post autor: zeneksekendhend » 26 cze 2019, 21:06

Tempomat uruchomiony - zostawię info dla potomnych.
Schemat działania:
1. Instalacja manetki tempomatu (wybrałem tą bez limitera, bo jest prostsza w instalacji)
2. Sprawdzenie, czy na pedale hamulca oraz sprzęgła znajdują się czujniki (ma być po jednym na każdym pedale)
3. Uruchomienie tempomatu (bez limitera) w BMI
4. Uruchomienie tempomatu w sterowniku silnika (programowanie z dwukrotnym wyłączaniem zapłonu na 15 sekund)
Po tych zabiegach wszystko sprawnie działa. Tempomat jest aktywny tylko powyżej prędkości 40km/h i tylko na biegach 4,5,6.

Awatar użytkownika
MobiDoktorGSM
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 472
Rejestracja: 06 lut 2018, 17:44
Imię: Krzysztof
Lokalizacja: Tychy

Re: Dołożenie tempomatu Ulysse II / Phedra

Post autor: MobiDoktorGSM » 27 cze 2019, 19:51

Brawo TY :)
Jest: Lancia Phedra 2.0 16V 2004
Było: Ford Focus 1999 (kombi)

-------

W wolnych chwilach zapraszam na bloga. Zepsuł Ci się telefon? Tablet? Napisz, chętnie pomogę :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja elektryczna”