Thesis 2.4 10v JTD - nie działają przyciski na Connect

arch bee
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 119
Rejestracja: 29 mar 2016, 16:21
Lokalizacja: Jaktorów

Thesis 2.4 10v JTD - nie działają przyciski na Connect

Post autor: arch bee » 25 maja 2016, 8:20

Witajcie, dziś "z niczego" przestały mi działać guziczki na connect i na kierownicy. Działa tylko głośność, pierwsza stacja radiowa i kaseciak. Wczoraj padło poziomowanie ksenonów. Mechanicznie na pierwszy rzut oka wygląda, że ze światlami jest ok., łączniki do czujników podłączone wtyczki też. Czy te dwie rzeczy (connect, lampy) mogą mieć związek? Planuję dziś examiner. A może ktoś doradzi jak z tym działać "metodycznie poprawnie" . Pozdrawiam.
Aro 10.4;
Fiat UNO 1,4; LPG
Fiat Seicento 0,9; LPG
Suzuki Swift 1.3 16v;
Nissan Almera 1.5; LPG
Mazda 3 1.6 MZ-CD;
Alfa Romeo 156 2.5 V6 24V;
Lancia Thesis 2.4 JTD 10V;
Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDM.

AUFER
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 2647
Rejestracja: 25 sty 2008, 0:00
Imię: Artur
Lokalizacja: Wałcz / Dobino / ZWA

Re: Thesis 2,4-jtd 10V nie działaja przyciski na Connect

Post autor: AUFER » 25 maja 2016, 9:29

Witaj,

Od takich prostych tematów jak sprawdzenie styków zacząłeś ? ;)

Jak to już nic nie pomoże to pozostanie Ci podpięcie pod kompa i sprawdzenie z którym dokładnie czujnikiem jest problem.
Gdy na zapalonych światłach przekręcasz zapłon to światła wędrują do góry i na dół?
Błąd będzie też się świecił jak np. jeździsz chwilę bez lamp, później wkładasz lampy, a błąd pozostaje ;) ;)



Co do Connecta, ja bym też zaczął od zabawy wtyczkami, resetowaniu go przyciskiem, jak nie pomoże to może komp co powie, albo weź jakiegoś kumpla z okolic poproś i podmień panel z przyciskami.
JEST:
2x Lancia Kappa Coupe 3.0V6 + LPG
Lancia Phedra 2.0 + LPG

BYŁO:
Kilka ;) x Lancia Thesis 2.0T
Lancia Thesis 3.0V6
2x Lancia Kappa 2.0 VIS

arch bee
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 119
Rejestracja: 29 mar 2016, 16:21
Lokalizacja: Jaktorów

Re: Thesis 2,4-jtd 10V nie działaja przyciski na Connect

Post autor: arch bee » 25 maja 2016, 10:04

Dzięki, taki właśnie plan uknułem. Po wcześniejsej walce z lampami mam jednak doświadczenie, że błędy czujników nie są "samonaprawialne", choć różne są opinie na forum. Przy wymianie czujnika na nowy musiałem skasować błąd na kompie. Z connect mam nadzieję, że poprostu coś nie styka, zobaczymy...
Aro 10.4;
Fiat UNO 1,4; LPG
Fiat Seicento 0,9; LPG
Suzuki Swift 1.3 16v;
Nissan Almera 1.5; LPG
Mazda 3 1.6 MZ-CD;
Alfa Romeo 156 2.5 V6 24V;
Lancia Thesis 2.4 JTD 10V;
Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDM.

arch bee
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 119
Rejestracja: 29 mar 2016, 16:21
Lokalizacja: Jaktorów

Re: Thesis 2,4-jtd 10V nie działaja przyciski na Connect

Post autor: arch bee » 25 maja 2016, 10:49

a jest jakiś przycisk do resetowania connect czy trzeba komputerem ?
Aro 10.4;
Fiat UNO 1,4; LPG
Fiat Seicento 0,9; LPG
Suzuki Swift 1.3 16v;
Nissan Almera 1.5; LPG
Mazda 3 1.6 MZ-CD;
Alfa Romeo 156 2.5 V6 24V;
Lancia Thesis 2.4 JTD 10V;
Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDM.

AUFER
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 2647
Rejestracja: 25 sty 2008, 0:00
Imię: Artur
Lokalizacja: Wałcz / Dobino / ZWA

Re: Thesis 2,4-jtd 10V nie działaja przyciski na Connect

Post autor: AUFER » 25 maja 2016, 11:59

Przycisk jest pod klapką, która chowa wejście na cd/kasety/kartę sim.
Po lewej stronie znajdziesz dziurkę na taki mały spinacz.
JEST:
2x Lancia Kappa Coupe 3.0V6 + LPG
Lancia Phedra 2.0 + LPG

BYŁO:
Kilka ;) x Lancia Thesis 2.0T
Lancia Thesis 3.0V6
2x Lancia Kappa 2.0 VIS

arch bee
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 119
Rejestracja: 29 mar 2016, 16:21
Lokalizacja: Jaktorów

Re: Thesis 2.4 10v JTD - nie działają przyciski na Connect

Post autor: arch bee » 25 maja 2016, 18:15

No i tak, Thesa postała 10 godz. na słonku. Wsiadłem po robocie i connect cudownie działa (rano włączałem ją z 5 razy i nie drgnął) :) boski sprzęt samonaprawiający :). Z lampami gorzej, na kompie "zwarcie do masy" czujnik tylny (niedawno zakładany nowy). Wtyczka popatrzona, wygląda ok. Więc zaczynamy walkę, może on, może wiązka :(.
Aro 10.4;
Fiat UNO 1,4; LPG
Fiat Seicento 0,9; LPG
Suzuki Swift 1.3 16v;
Nissan Almera 1.5; LPG
Mazda 3 1.6 MZ-CD;
Alfa Romeo 156 2.5 V6 24V;
Lancia Thesis 2.4 JTD 10V;
Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDM.

bronx
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1839
Rejestracja: 04 lip 2012, 13:09
Lokalizacja: Gliwice

Re: Thesis 2.4 10v JTD - nie działają przyciski na Connect

Post autor: bronx » 25 maja 2016, 19:48

Proste del
Ostatnio zmieniony 25 maja 2016, 21:32 przez Wilkin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmień telefon - przecinków ci też nie piszę ? I np "s" zamiast "a" ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio & Navi”