Strona 1 z 1

Delta II - 1,8 - naprawa termostatu

Dodany: 04 lut 2007, 22:11
autor: roman_n
witam,przyczyną problemu ze zbyt dużym zużyciem paliwa okazał się termostat. ECU nie miał żadnych błędów, wszystko ok.po prostu silnik był niedogrzany!. nie jest łatwo jednak kupić odpowiedni wkład, biada temu kto weźmie podawany przez katalogi, nie ma do delty1,8!. ja za radą wujka z Łodzi poprosiłem w sklepie coś od Fiata Tipo/Tempra i wyszło mi coś takiego :

Termostat delta 1,8 - propozycja przeróbki

Dodany: 05 lut 2007, 9:53
autor: wujek
Witam,
: brawa :
Bardzo konkretny opis.
Proponuję zarchiwizować - dla chętnych to dobra instrukcja naprawy.
Pozdrawiam

Termostat delta 1,8 - propozycja przeróbki

Dodany: 05 lut 2007, 15:19
autor: roman_n
Mam już zrobiony ten grzybek, wymiary musiałem po ponownym przeliczeniu nieznacznie zmienić a do przyklejenia użyję kleju silikonowego używanego przy sklejaniu szyb w akwarium, za kilka złotych można go dostać w akwarystycznym. nie będzie pękał przy zmianach temperatury i jest odporny na wodę, wydaje się odpowiedni(?).

-

Dodany: 10 lut 2007, 1:47
autor: Kmicic
20 - 30 zł kosztuje w Intercarsie lub InterTeamie taki który posiada wszelkie niezbędne elementy włącznie z grzybkiem do 1.8. Szkoda czasu i prądu na przeróbki termostatu z uzyciem niepewnego kleju, który zatrzyma np pompę a wtedy zaworki mogą się pogiąć ;-).
Dla jasnosci - tez mialem obudowę łącznie z termostatem. Początkowo wydłubałem ale finalnie wymieniłem korpus na taki od rozbieralnej wersji. Jest szczelny.
Od 2 lat nie mam problemu.

Termostat delta 1,8 - propozycja przeróbki

Dodany: 19 maja 2007, 22:08
autor: roman_n
dla jasności, nic nie musiałem wydłubywać. moja obudowa jak widać na pierwszym zdjęciu ma takie łapy, które trzymają wkład. pomysł z klejeniem jest może i nie najlepszy lecz nie trzeba tego robić jest już dość ciepło i nic się nie dzieje bez tego grzybka zamykającego mały obieg. temperaturę mam 93 stopnie a jeśli podskoczy to przy 97 włącza się wentylator i po 10-ciu sekundach jest znowu 93. można też tak i to rozcięcie rozwiązuje problem (gdzieś widziałem rysunek jak to zrobić lecz nie mogę znaleźć :? )