Delta II/Dedra - Visco - jak to działa?

grzybek
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 27
Rejestracja: 28 mar 2010, 15:14
Lokalizacja: Wwa

Delta II/Dedra - Visco - jak to działa?

Post autor: grzybek » 24 lut 2013, 12:41

Proszę o opinię użytkowników, zdaje ten wynalazek egzamin?? Bo znajomek podsunął mi to pod nos jako tanią alternatywę dla szpery i chciałbym zaadaptować to do AR155.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2013, 13:03 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!

Awatar użytkownika
mac1us
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1321
Rejestracja: 01 wrz 2009, 20:10
Imię: Maciek
Lokalizacja: Radziszów Kraków

Re: Visco - jak to działa??

Post autor: mac1us » 24 lut 2013, 12:47

Działa, jeździ się zupełnie inaczej niż ze zwykłą skrzynią, dla mnie lepiej i po kilku razach jak dostaniesz kierownicą po łapach zawsze trzymasz 2 ręce na kierownicy. Należy jednak pamiętać, że ta skrzynia w większości inne, dłuższe przełożenia niż zwykłe z N/A.

grzybek
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 27
Rejestracja: 28 mar 2010, 15:14
Lokalizacja: Wwa

Re: Visco - jak to działa??

Post autor: grzybek » 24 lut 2013, 12:51

Zastanawiam się czy nie da rady tego ożenić ze skrzynią 155, jak myślisz??

Awatar użytkownika
mac1us
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1321
Rejestracja: 01 wrz 2009, 20:10
Imię: Maciek
Lokalizacja: Radziszów Kraków

Re: Visco - jak to działa??

Post autor: mac1us » 24 lut 2013, 12:55

Tak da się. Niektóre silniki z tą skrzynią np. Delta turbo, Fiat Coupe 16vt mają sprzęgło "wyciągane" nie "wciskane". Zostaje zmiana sprzęgła lub przełożenie ze starej skrzyni wajchy od łożyska oporowego. Na dniach będę właśnie coś takiego robił, bo skrzynia leży nie używana więc będzie w aucie jeździć z silnikiem 2,0 8v.

grzybek
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 27
Rejestracja: 28 mar 2010, 15:14
Lokalizacja: Wwa

Re: Delta II/Dedra - Visco - jak to działa?

Post autor: grzybek » 24 lut 2013, 13:24

A możesz zrobić fotki i opisać to?? Ja właśnie będę wkładał silnik 2.0 TS 8V w miejsce 1.8 i może przy okazji bym Visco dołożył. I pytanie, dlaczego trzeba sprzęgło wymieniać?? Na zdjęciu wygląda to tak jakby to Visco było na półosi. Wytłumacz mi to jeśli możesz :)

Awatar użytkownika
dawidson
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 2556
Rejestracja: 29 mar 2007, 0:00
Skype: dejv667ukp
Imię: Dawid
Lokalizacja: Brachttal
Kontakt:

Odp: Delta II/Dedra - Visco - jak to działa?

Post autor: dawidson » 24 lut 2013, 16:01

Viscodrive fabrycznie występuje tylko w skrzynkach montowanych do turbo. Wszystkie te skrzynie różnią się od tych z silników N/A właśnie rodzajem sterowania sprzęgłem, przełożeniami i odbudową. Z tego co wiem Visco nie daje się zaadaptować do obudowy skrzyni z N/A. Ręki sobie za to jednak nie dam uciąć.

Co do działania samego mechanizmu to trzeba sobie zdawać sprawę, że to szpera wiskotyczna a nie cierna. To po pierwsze. Jak się jej nie użytkuje z głową to można ją zabić. To po drugie. Moim zdaniem warto ją mieć - ale i bez niej można dobrze żyć i szybko jeździć ;)

"... I guess it's just the way I'm wired."

Awatar użytkownika
mac1us
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1321
Rejestracja: 01 wrz 2009, 20:10
Imię: Maciek
Lokalizacja: Radziszów Kraków

Re: Delta II/Dedra - Visco - jak to działa?

Post autor: mac1us » 24 lut 2013, 17:38

Wymieniamy całą skrzynię, nie dokładamy visko. Sprzęgło można zmienić, ale nie trzeba. Jeśli je zmienimy to nic innego nie przerabiamy. Sprzęgło różni się budową, w n/a jest słoneczko jest wciskane w turbo jest wyciągane przez łożysko oporowe. Można też z jednej skrzyni wyciągnąć element dzięki któremu porusza się łożysko i założyć do drugiej. Zdjęć nie mam, skrzynie mam jeszcze głęboko schowane na kupce. Oprócz skrzyni potrzebna jest długa półoś tzn jej kawałek do bloku.

grzybek
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 27
Rejestracja: 28 mar 2010, 15:14
Lokalizacja: Wwa

Re: Delta II/Dedra - Visco - jak to działa?

Post autor: grzybek » 25 lut 2013, 21:07

W takim razie dam sobie siana w tym aucie, aż tyle nie chce mi się dłubać, myślałem że to prosta robótka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”