Kappa 3.0 - nie działa rozrusznik

lichu10
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 49
Rejestracja: 19 lis 2012, 10:03
Skype: lichu10
Imię: Rafał
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Kappa 3.0 - nie działa rozrusznik

Post autor: lichu10 » 17 wrz 2013, 0:46

Cześć!

Padł mi rozrusznik. Zero reakcji. Silnik działa bo odpalana popych. Pytanie: jak go wymontować (rozrusznik)? Przydały by się jakieś zdjęcia, jakie narzędzia, jakieś śruby potrzebne i jaki dostęp? Jestem w uk wiec chciał bym to sam ogarnąć. W najgorszym przypadku zamówię nowy czyt. używany z Polski i zlecę wymianę ale wolał bym sam. Wiem że to ciężkie zadanie ale lubię takie ;) dzięki i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Posty: 8471
Rejestracja: 22 lut 2008, 0:00
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: Kappa 3.0 - nie działa rozrusznik

Post autor: stabraf » 17 wrz 2013, 0:59

A skąd wiesz, że to padł rozrusznik ? Spinałeś go na krótko ?

lichu10
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 49
Rejestracja: 19 lis 2012, 10:03
Skype: lichu10
Imię: Rafał
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Odp: Kappa 3.0 - nie działa rozrusznik

Post autor: lichu10 » 17 wrz 2013, 7:59

Bo nie kręci, to co innego? ;)

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Posty: 8471
Rejestracja: 22 lut 2008, 0:00
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: Kappa 3.0 - nie działa rozrusznik

Post autor: stabraf » 17 wrz 2013, 9:53

Przed wykręcaniem sprawdź czy na krótko ruszy - może być wina czegoś innego ;) Zewrzyj przy automacie rozrusznika cieńszy z grubym przewodem czerwonym/plusowym i powinien zatrybić ;)Aku masz dobre?

Awatar użytkownika
jakubg
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 5640
Rejestracja: 22 sty 2008, 0:00
Lokalizacja: Brodnica/Ciche
Kontakt:

Re: Kappa 3.0 - nie działa rozrusznik

Post autor: jakubg » 17 wrz 2013, 11:48

Sprawdź też bezpiecznik 80A na nadkolu lewym.
Są: Lancia Musa 1,3 M-jet'06;Ypsilon 1.4 16V'04;Kappa 2.4jtd '99;Kappa 2.4TDS SW '98;Delta 1.6 GT i.e. '89
Były:Kappa 3.0V6 SW Automat '96;Y 1,2 LS ECVT '97;Kappa 3.0V6 Automat '96;Delta II 1.6 8v;Lybra 2.0 SW Automat '00;Y10 Mia 1.0 '91;Kappa 2,4jtd '01;Y 1,2 LS ECVT '96;Thema 8.32 '88 oraz 1/2 Kappy 2.0t 16V '95

Zapraszam do sklepiku!

lichu10
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 49
Rejestracja: 19 lis 2012, 10:03
Skype: lichu10
Imię: Rafał
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Odp: Kappa 3.0 - nie działa rozrusznik

Post autor: lichu10 » 17 wrz 2013, 22:03

Bezpiecznik sprawdzałem. Sprawdzę jeszcze raz. Aku nowy. Spróbuję na krótko ale nie wiem czy mi się uda bo tam w v6 jest strasznie słabe dojście.

Awatar użytkownika
bogdan
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Posty: 1668
Rejestracja: 20 mar 2005, 0:00
Lokalizacja: Narew
Kontakt:

Re: Kappa 3.0 - nie działa rozrusznik

Post autor: bogdan » 19 wrz 2013, 20:08

Odłączyć akumulator, i po kolei trzy śrubeczki 8, jeżeli był już wyjmowany i nie założono tej trzeciej to będziesz miał dwie, następnie wysuwasz, obracasz go i odkręcasz przewody, kolejny etap to gimnastyka z wyjmowaniem. Kilka razy przerabiałem to w 3.0 thema i kappa jest to możliwe bez odkręcania kolektora.
Co do zakupu używki : zolta : za dużo gimnastyki z wymianą.
Ja robiłem regenerację tu klik solidna i konkretna firma, czas reg. 3 h
Pozdrawiam i powodzenia z wymianą

Awatar użytkownika
Michal198422
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 173
Rejestracja: 13 lip 2010, 2:57
Imię: Michał
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kappa 3.0 - nie działa rozrusznik

Post autor: Michal198422 » 19 wrz 2013, 23:13

Nie wiem jak w V6 ale w TDS są 3 śruby. Jedna z nich odkręcana od spodu samochodu. Zabawa wymaga zręczności i najlepiej drobnych dłoni. Dostęp irytujący, ale dało się zrobić. Rozrusznik używany, jeśli jest na pewno sprawny to dobra opcja (sam przerabiałem to w swojej K ponad rok temu i do tej pory zero problemu z używką kupioną za 70zł).
Kappa SW 2,4 TDS. Brak ECSF, brak nieoczekiwanych CHECKów, brak problemów. Wszystko (prócz klimy) działa:D Więc na pewno coś jest nie tak :|

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Posty: 8471
Rejestracja: 22 lut 2008, 0:00
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: Kappa 3.0 - nie działa rozrusznik

Post autor: stabraf » 19 wrz 2013, 23:23

W V6 jest całkiem inna konstrukcja motorka - ciasnooo

lichu10
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 49
Rejestracja: 19 lis 2012, 10:03
Skype: lichu10
Imię: Rafał
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Odp: Kappa 3.0 - nie działa rozrusznik

Post autor: lichu10 » 20 wrz 2013, 0:09

Dzięki panowie. Jutro mam wolne wiec może się uda... Dam znać.

Jeszcze pytanie. Jakie dokładnie śruby tam są? Jakie narzędzia potrzebuje? Bo nie mam tu swoich :(

lichu10
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 49
Rejestracja: 19 lis 2012, 10:03
Skype: lichu10
Imię: Rafał
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Odp: Kappa 3.0 - nie działa rozrusznik

Post autor: lichu10 » 20 wrz 2013, 10:30

Nie mam bezpiecznika 80A na nadkolu. Nie udało mi się tez nawiązać kontaktu wzrokowego z rozrusznikiem. Jak bez kanału mogę go zobaczyć?

Awatar użytkownika
jakubg
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 5640
Rejestracja: 22 sty 2008, 0:00
Lokalizacja: Brodnica/Ciche
Kontakt:

Re: Kappa 3.0 - nie działa rozrusznik

Post autor: jakubg » 20 wrz 2013, 13:03

Bezpiecznik powinien być w miejscu na czerwono.
Bez kanału będzie trudno.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Są: Lancia Musa 1,3 M-jet'06;Ypsilon 1.4 16V'04;Kappa 2.4jtd '99;Kappa 2.4TDS SW '98;Delta 1.6 GT i.e. '89
Były:Kappa 3.0V6 SW Automat '96;Y 1,2 LS ECVT '97;Kappa 3.0V6 Automat '96;Delta II 1.6 8v;Lybra 2.0 SW Automat '00;Y10 Mia 1.0 '91;Kappa 2,4jtd '01;Y 1,2 LS ECVT '96;Thema 8.32 '88 oraz 1/2 Kappy 2.0t 16V '95

Zapraszam do sklepiku!

Awatar użytkownika
bogdan
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Posty: 1668
Rejestracja: 20 mar 2005, 0:00
Lokalizacja: Narew
Kontakt:

Re: Kappa 3.0 - nie działa rozrusznik

Post autor: bogdan » 20 wrz 2013, 17:04

3.0 też ma 3-y tyle, że ja nie zakładam tej trzeciej, jak rozbierzesz to dowiesz się której. Te dwie smaruję tym klik dla pewności, że się nie odkręcą.
Pozdrawiam.

lichu10
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 49
Rejestracja: 19 lis 2012, 10:03
Skype: lichu10
Imię: Rafał
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Odp: Kappa 3.0 - nie działa rozrusznik

Post autor: lichu10 » 20 wrz 2013, 17:29

Ten bezpiecznik jest ok. Pomożecie mi zlokalizować rozrusznik? Przewertowałem manual i nie znalazłem. Może ktoś wie na której stronie jest o rozruszniku? Chodzi mi o demontaż i montaż.

adamM20
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Posty: 2090
Rejestracja: 28 lip 2012, 9:56
Imię: adam
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: Odp: Kappa 3.0 - nie działa rozrusznik

Post autor: adamM20 » 20 wrz 2013, 23:58

lichu10 pisze:Ten bezpiecznik jest ok. Pomożecie mi zlokalizować rozrusznik? Przewertowałem manual i nie znalazłem. Może ktoś wie na której stronie jest o rozruszniku? Chodzi mi o demontaż i montaż.
... manual niewiele Tobie pomoże. Bez "kanału" nie da rady ale jeśli go masz to z jego wyciągnięciem sobie poradzisz. Zanim jednak go będziesz wyciągał sprawdź multimetrem czy po przekręceniu kluczyka w stacyjce masz napięcie na cewce bendixa. Możesz to również sprawdzić rozłączając wtyczkę przy bezpiecznikach (tych ze zdjęcia) na której jedna "żyła" to ciśnienie oleju ale druga to właśnie + 12 volt ze stacyjki. Próba ta na 100% wyeliminuje ewentualną awarię stacyjki. Jeśli masz napięcie to padła cewka automatu bo zakładam, że podczas próby startu rozrusznik jest zupełnie "głuchy". Jeśli chociaż lekko "cyka" to rdzeń cewki jest zatarty ale naprawa to niestety wyciągnięcie rozrusznika.
Powodzenia
jest:125p, 126p, M-20, Pajero I, polonez rover, cc900, wartburg 353w, garbus 1302, kappa 3,0, junak 350 i ...... polonez 1,5 SLE, Lublin 3,5t oraz MB 190 1,8E, Punto Selecta 1,2, syrena 105, Thesis 3,0, moskwicz 403, Thema 2,0 16V,

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”